Væksten i afdragsfrie lån øger risikoen på boligmarkedet markant, vurderer professor i økonomi. De første par år vil der ikke opstå problemer, men de vil komme.

Den hastige udbredelse af afdragsfrie lån er et problem, vurderer professor i økonomi Jakob Brøchner Madsen ved Københavns Universitet.

- Det er meget problematisk og giver en betydelig stigning i risikoen ved at sidde i egen bolig i dag i forhold til tidligere, siger Jakob Brøchner Madsen på baggrund af den seneste opgørelse fra Nationalbanken.

Den viser, at der ikke betales afdrag på næsten hver femte krone, som realkreditinstitutterne har lånt ud til de danske boligejere. Hvor næsten 9 procent af realkreditinstitutternes udlån var afdragsfrie sidst i marts 2004, er andelen fordoblet til udgangen af marts 2005 til 18,2 procent.

Yderligere viser opgørelsen, at fast forrentede og variabelt forrentede lån fylder næsten lige meget på lånemarkedet i dag.

Problemet ved udbredelsen af de afdragsfrie lån - kombineret med den store andel af variabelt forrentede lån er ifølge professoren, at der er flere risikofaktorer på boligmarkedet i dag end for 10 år siden.

/ritzau/