Aalborg kommune har ikke foretaget et eneste uanmeldt tilsyn af kommunens plejehjem.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Københavns Kommune er ikke ene om at overtræde loven om tilsynspligt af plejehjemmene. I en storkommune som Aalborg blev der således i 2002 kun udført halvdelen af de lovpligtige tilsyn. Samtlige 40 plejehjem blev underkastet det anmeldte tilsyn. Ikke ét eneste af de uanmeldte har fundet sted.

»Socialministeriet har ikke blik for at kommunalpolitikerne er nødt til at diskutere, hvordan en ny lov skal føres ud i livet. Minister og embedsmænd tror, det kan ske ved tankeoverføring, men diskussionerne om metoder griber meget nemt om sig,« siger direktør Niels Tikjøb Olsen, Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg Kommune.

»I dag bliver vores plejehjemstilsyn udført af Revisionsselskabet af 1.12.1962 (samme selskab som netop har offentliggjort den stærkt kritiske rapport om plejehjemmet »Slottet« i De Gamles By i København, red.) Jeg føler, vi har gjort hvad vi kunne, men problemet er også at den nye lovgivning for tilsyn på plejehjemmene ikke er 100 pct. klar, og det har taget tid for os at få svar på tvivlsspørgsmål i Socialministeriet. Bl.a. vedrørende spørgsmål om hvilke eksterne folk vi måtte lægge pligten ud til.

Jeg tror ikke ret mange kommuner har foretaget samtlige tilsyn sidste år. Efter min mening er der tale om et lovbrud, ministeriet er vidende om. Når man laver en ny lov, bør Socialministeriet også have kapacitet til at vejlede kommunerne. Vi arbejder på fuldt drøn, og skal nok sørge for at udføre de lovpligtige tilsyn i år,« lover Niels Tikjøb Olsen.

Stolen vakler

Endnu sidder Bo Andersen, direktør for Københavns kommunes sundhedsforvaltning, i sin stol. Men efter afsløringerne af det skandaløst manglende antal plejehjemstilsyn sidste år, er det muligt, jurister kan få den til at vakle.

På et møde i går mellem overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S) og sundhedsborgmester Inger Marie Bruun-Vierø (Rad) besluttede de to i fællesskab at lade juridisk ekspertise gå forvaltningen nærmere efter i paragrafferne.

Jens Kramer Mikkelsen: »Det er helt uholdbart at tilsynene ikke fungerer. Det skal vi have rettet op på med det samme.«

Inger Marie Bruun-Vierø, øverst ansvarlige for Sundhedsforvaltningen, garanterer, at Københavns Kommune i år lever op til lovgivningen og gennemfører alle de krævede lovpligtige tilsyn.

Borgmesteren har indkaldt til ekstraordinært møde i sundheds- og omsorgsudvalget fredag kl. 8.00. Først da bliver der taget stilling til eventuelle fyringer.

»Kommunalpolitikerne kan godt få eksterne til at udføre de praktiske tilsyn, men ansvaret for at de bliver gennemført og fulgt op, ligger 100 pct. hos den kommunale myndighed,« siger fuldmægtig Bente Brandborg, Socialministeriet.

25. marts i år indskærpede Socialministeriet i et brev tilsynspligten over for landets kommunalbestyrelser.

Bente Brandborg: »Det er overraskende, at de kommunale myndigheder ikke overholder loven. I dag ved vi ikke, hvor mange det drejer sig om. Men hver gang vi hører om det, vil vi bede om en redegørelse. Således vil vi nu også bede Aalborg Kommune om at redegøre for de manglende tilsyn. Som udgangspunkt har ministeriet nu og her ikke planer om en større undersøgelse af hvordan kommunerne arter sig, men i det omfang vi erfarer at de ikke overholder loven, skriver vi til dem.

Når en lov er vedtaget i Folketinget, går vi ud fra at den også bliver overholdt. Den nye lov om tilsynspligt af plejehjemmene havde kommunerne et halvt år til at forberede hvordan de ville gribe den an. Det forekommer mig at være en rimelig tid.