Et usædvanligt familiedrama udspiller sig i Østre Landsret, hvor en 84-årig mor kæmper mod sin 48-årige datter i en bitter strid om flere hundrede millioner kroner. Det er blot den seneste krig, der udkæmpes i en af familierne bag Skandinavisk Tobakskompagni

To af Danmarks rigeste kvinder skuler til hinanden. Den ene er 84 år, hun har opsat hår, hendes øreringe glimter og læbestiften er rød. Den anden, en 48-årig kvinde, er iklædt en blå cardigan. De er mor og datter, men der er alt andet end varme i luften, som de sidder der over for hinanden i retslokalet.

Efter de foretog en aktiehandel tilbage i 2006, har de udkæmpet en bitter strid. Efter Tineke Færch havde solgt aktierne til datteren Merethe Færch blev værdien af dem mangedoblet, og anklagen mod datteren går på, at hun franarret sin mor en millionformue - med hjælp fra moderens egne rådgivere - i et større, veltilrettelagt og dramatisk komplot.

Derfor sidder den 84-årige kvinde i sin grønne spadseredragt, sin perfekte make up og sit opsatte, grå hår i Østre Landsret, flankeret af sine to advokater, og skuler over på datteren, der afviser alle beskyldninger og nægter at betale de mere end 200 mio. kr. som Tineke Færch, efter at have tabt sagen i byretten sidste år, fortsat kræver.

OPRET ABONNEMENT PÅ PLUS OG LÆS HELE HISTORIEN OM FÆRCH-FAMILIENS MANGE SLAGSMÅL.

Abonnement koster 29 kr. pr. måned - første måned gratis (uden binding) - og giver adgang til tusindvis af artikler, longreads og guides. God fornøjelse!


En familietragedie udspiller sig i Østre Landsret, hvor en 84-årig mor kæmper mod sin 48-årige datter i en bitter strid om flere hundrede millioner kroner. Det er blot den seneste krig, der udkæmpes i en af familierne bag Skandinavisk Tobakskompagni

To af Danmarks rigeste kvinder skuler til hinanden. Den ene er 84 år, hun har opsat hår, hendes øreringe glimter, og læbestiften er rød. Den anden, en 48-årig kvinde, er iklædt en blå cardigan. De er mor og datter, men der er alt andet end varme i luften, som de sidder der over for hinanden i Østre Landsret i København.

Efter at de foretog en aktiehandel tilbage i 2006, har de udkæmpet en bitter strid om mere end 200 mio. kr. i en usædvanlig og kulørt sag i en usædvanlig familie, der også tidligere har bekriget hinanden på kryds og tværs.

Oftest har slagene stået mellem den jyske og den sjællandske del af familien, hvor mistro, beskyldninger om uhæderlighed, løgne og griskhed har skabt splid mellem dem, der alle er en del af Danmarks 21. rigeste familie, og som tilsammen sidder på en formue, der anslås at være på ca. fire mia. kr.

De hører til Danmarks absolutte overklasse, der sjældent - eller aldrig - inviterer offentligheden ind, hvor det gør ondt. Men tobaksarvingerne i familien Færch er en undtagelse. For Færch’erne har nu mange gange været i medierne pga. de hårde, interne familiestridigheder.

Måske er Færch-familiens opgør historien om velhavende mennesker, som søger det, der ikke kan købes for penge: Anseelse og respekt. Eller måske er de seneste års slagsmål blot endnu et eksempel på, hvor galt det kan gå, når arvinger overtager familiens livsværk. Et ikke ukendt scenarie i gamle familier, hvor mæcener er gået bort, og stafetten ikke er blevet givet ordentligt videre til de næste.

Tilbage står i hvert fald, at det er en form for familietragedie, der nu udspiller sig i Østre Landsret, hvor mor og datter sidder over for hinanden.

Den hollandsk-fødte 84-årige kvinde Tineke Færch fastholder stædigt, at hun er blevet snydt og bedraget af sin egen datter Merethe Færch. Krigen brød ud, efter at de to i 2006 indgik en 57 mio. kr. stor aktiehandel.

Efter handlen blev værdien af aktierne mangedoblet, og anklagen mod datteren går på, at hun har franarret sin mor en millionformue - med hjælp fra moderens egne rådgivere - i et større, veltilrettelagt og dramatisk komplot.

Derfor sidder den ældre kvinde i sin grønne spadseredragt, sin perfekte makeup og sit opsatte, grå hår i Østre Landsret, flankeret af sine to advokater, og skuler over til datteren, der afviser alle beskyldninger og nægter at betale de mere end 200 mio. kr. som Tineke Færch, efter at have tabt sagen i byretten sidste år, kræver. Og det er måske ikke helt tilfældigt, at den 84-årige er så stålfast, som hun er. For kigger man i historiebøgerne, ligger det til Færch’erne at være hårdføre.

Deres slægt kan spores tilbage til middelalderen, men det er Rasmus Færch, der levede fra 1841 til 1911, som i dag bliver trukket frem som grundlæggeren af den tobaksvirksomhed, som efter etableringen i 1869 har gjort efterkommerne til nogle af landets mest velhavende mennesker.

LÆSER DU PÅ MOBIL? KLIK FOR AT FORSTØRRE
LÆSER DU PÅ MOBIL? KLIK FOR AT FORSTØRRE
Vis mere

Sådan begyndte det

Eventyret begyndte i ydmyge, lejede lokaler, men i 1873 flyttede den driftige iværksætter Rasmus Færch sin tobaksfabrik til Østergade i centrum af den jyske provinsby Holstebro.

De følgende årtier voksede virksomheden, ligesom nye bygninger blev opført i Holstebros Østergadekvarter. Men foretagendet kunne med tiden ikke stå alene. Dertil ville fremtidens konkurrence blive for svær, erkendte datidens fremsynede Færch’er.

Små hundrede år efter at R. Færch’s Cigar og Tobaksfabrikker blev grundlagt, blev virksomheden i 1961 fusioneret med to af datidens andre førende tobaksfabrikker, københavnske Chr. Augustinus Fabrikker og C.W. Obel fra Aalborg.

Skandinavisk Tobakskompagni blev dermed skabt, og Rasmus Færchs efterkommere, fætrene Jørgen og Stener Færch, fik 15 pct. af Skandinavisk Holding, som kontrollerede Skandinavisk Tobakskompagni.

Efter tobaks-fusionen flyttede Stener Færch med sin familie, herunder hustruen Tineke Færch, til København og siden Vedbæk, nord for hovedstaden, mens fætteren Jørgen Færch blev på Holstebro-egnen med sin familie.

Siden da har man talt om den jyske og den sjællandske gren af Færch-familien.

I 1969 kastede Færch’erne sig over produktion af plastemballage. Firmaet Færch Plast blev etableret og voksede sig siden til en international mastodont inden for emballager til fødevareindustrien.

Nu havde familien to guldæg: de værdifulde tobaks-aktier og plast-virksomheden. Begge dele blev lagt i selskabet Færch Holding, som de to Færch-grene ejede i fællesskab. Dog havde jyderne 52 pct. mod sjællændernes 48 pct. af de stemmeberettigede A-aktier.

Og så skulle man måske tro, at Færch’erne ville leve lykkeligt til deres dages ende. Men de senere år, efter at fætrene Jørgen og Stener Færch er gået bort, er krigene mellem jyderne og sjællænderne flere gange brudt ud i lys lue.

I 2006 solgte Færch Holding godset Kaas Hovedgård, som havde været i familiens eje siden 1954, og domicilet i Holstebro til Færchfonden i det, der i medierne blev kaldt en ‘svært gennemskuelig ejendomshandel’.

Sjællandske Tineke Færch, der efter sin mand Stener Færchs død i 2005 havde arvet stemmeretten i familiefirmaet, mente, at ejendommene var blevet solgt for op mod 100 mio. kr. under markedsprisen.Hendes søn, Erik Stener Færch, bakkede op og anklagede sin grandkusine Lone Færch, som efter sin far Jørgen Færchs død i 1997 blev indsat som direktør i Færch Holding, for at føre sin egen familie bag lyset.

»Ejendommene er handlet på en måde, som klart indikerer, at de øvrige aktionærer i Færch Holding er blevet snydt,« sagde han.

Jyderne afviste anklagen, og i dag ejes ejendommene fortsat af Færchfonden.

Krig på tværs af landet

Et andet opsigtsvækkende slagsmål fandt sted i 2013, hvor sjællænderne beskyldte jyderne for at lyve. Denne gang var det striden om fremtiden for Færch Plast, der blev omdrejningspunktet. I Dagbladet Holstebro afviste den jyske grens overhoved Lone Færch, at der var planer om at sælge plast-imperiet. Afvisningen kom, efter at jyderne og Merethe Færch - fra den sjællandske gren - havde forsøgt at købe mindre anpartshavere ud af Færch Holding i et forsøg på at få kontrol over en større del af selskabet. I en sommer-weekend gik sjællænderne til angreb i en annonce i Dagbladet Holstebro, hvor de beskyldte den jyske familie-gren, ‘Lone Færch & Co.’, for at lyve om fremtiden for Færch Plast.

»Annoncerne er direkte affødt af den afmagt, der føles ved, at familiens galoperende uhæderlighed fortsætter uhæmmet. Her er tale om, at blomsten af Danmarks bundfald fortsat mener, at de kan gøre, som det passer dem, og ingen gør noget for at stoppe det,« skrev Erik Stener Færch til BT.

I samme ombæring beskyldte han sin jyske familie for at ‘manipulere’ og for at være ‘grisk’.

Året efter - i 2014 - blev Færch Plast solgt til kapitalfonden EQT for 1,8 mia. kr. Efterfølgende blev det gamle holdingselskab opløst, mens arvingerne endnu en gang blev forgyldt.

Det var de også blevet i 2008, da tobaksgiganten British American Tobacco gik på indkøb i Skandinavisk Tobakskompagni. Der scorede Færch’erne en gevinst på 2,6 mia. kr., der blev fordelt mellem familiemedlemmerne. På trods af at milliarder flere gange er regnet ned over Færch’erne, tegner der sig - set udefra - et billede af, at det meste af, hvad den jyske fløj i de seneste ti år har foretaget sig, er blevet anfægtet af den sjællandske familie.

Men i de senere år er sjællænderne også begyndt at bekrige hinanden internt. Siden mandag har Merethe Færch og Tineke Færch siddet i hver sin bås under de fem, lyse PH-kogler, der lyser retslokalet op. Sagen handler om, hvorvidt Tineke Færch i 2006 blev ført bag lyset, da Merethe Færch købte aktier for 57 mio. kr. af hende. I dag mener Tineke Færch, at Merethe Færch vidste, at aktiernes værdi senere ville blive mangedoblet.

Allerede i 2004 modtog Færch Holding et købstilbud fra British American Tobacco, BAT, på mere end 20 mia. kr. for selskabets tobaks-aktier. Købstilbuddet blev afvist, men senere fik BAT forkøbsret til aktierne - og det var BATs opkøb i 2008, der mangedoblede værdien af Merethe Færchs aktier.

Det er disse forhold som Tineke Færch påstår, at hun - i modsætning til Merethe Færch- skal have været uvidende om, da aktiehandlen fandt sted i 2006. Den 84-årige kvinde mener også, at hun blev presset til at sælge aktierne til datteren af bl.a. familiens rådgivere.

Efter handlen blev Tineke Færch så rasende, at hun i 2007 meldte datteren til politiet, hvorefter Merethe Færch returnerede Tineke Færchs julegaver til børnebørnene. Tineke Færch indledte sideløbende et frontalangreb mod de rådgivere, som havde bistået hende og datteren, som blev anklaget for dobbeltrolle og dårlig advokatskik.

Men disse angreb blev underkendt i advokatnævnet og i advokat-rådet, ligesom det ved domstolene også endte med nederlag til Tineke Færch, der desuden tabte den aktuelle sag i byretten i Helsingør sidste år. Men give op gør hun altså ikke.

Tilbage står spørgsmålene: Blev Tineke Færch snydt og bedraget af sin egen familie og rådgivere? Eller foregik alt efter bogen?

Krigen fortsætter i morgen i Østre Landsret.

Denne artikel er blevet til påbaggrund af flere baggrundsinterview, iagttagelser fra Østre Landsret, artikler fra BT, Berlingske, Dagbladet Holstebro og Jyllands-Posten samt bogen ‘Færch - familien, magten og pengene’. Det har ikke været muligt at få kommentarer fra Færch-familiens hovedpersoner.