Golf med vennerne i weekenden, et par ture sydpå i løbet af vinteren eller oversøiske rejser til eksotiske himmelstrøg. Mange unge i børnefamiliealderen har set deres forældre gå på hovedsageligt skattefinansieret efterløn som 60-62-årige og videre på folkepension som 65-årige.

Hvis den såkaldte 68’er-generations børn vil gå lige så tidligt på pension, skal de imidlertid selv til at lægge betydelige summer til side. En i dag 30-årig person, der har en årsindkomst på 450.000 kroner og indtaler 15 procent på en pensionsordning, skal ifølge PFA Pension frem til vedkommende fylder 65 år indbetale ekstra 2.100 kroner før skat hver måned for at kunne gå på pension som 65-årig ligesom sine forældre.

Det betyder, at den 30-årige skal vinke farvel til en lønindkomst for i alt 882.000 kroner før skat frem til pensionsalderen målt i 2017-kroner, som ellers kunne være brugt til løbende forbrug.

»Der kommer nogle generationer nu, der bliver ringet stillet end deres forældre, og det er faktisk usædvanligt i det danske velfærdssamfunds historie. Velfærdsstaten stiller børnene af den såkaldte 68’er-generation ringere dem selv,« siger forbrugerøkonom i PFA Pension Carsten Holdum og tilføjer:

»De yngre generationer har arvet og nydt godt af det samfund, deres forældre byggede op, men de kommer til at arbejde længere end deres forældre.«

Politikerne på Christiansborg har allerede vedtaget, at folkepensionsalderen stiger fra de nuværende 65 år til 68 år i 2030. Desuden besluttede et bredt politisk flertal med velfærdsaftalen fra 2006, at pensionsalderen løbende skal revurderes i takt med danskernes stigende levealder. En i dag 30-årig mand kan ifølge ATP forvente at blive 86 år, mens en i dag 30-årig kvinde kan forvente at blive 90 år. De kan begge ifølge PFA Pension se frem mod en forventelig pensionalder på omkring 72 år eller hele syv år mere end 68’er-generationen.

Ifølge velfærdsaftalen skal pensionsalderen revurderes hvert femte år. Næste gang, det sker, er i 2020.