Danmark har fået en ny gruppe misbrugere på over 20.000 mennesker. Det er eks-rygere, som er blevet fysisk afhængige af det nikotintyggegummi, de har brugt for at kvitte cigaretterne, skriver B.T. fredag.

De har tygget det kostbare afvænningsmiddel i årevis, nogle i over 10 år, selv om eksperter anbefaler, at de maksimalt gør det i tre måneder.

Det store misbrug bekymrer landets eksperter. Det er ikke uden risiko at misbruge nikotintyggegummi, som under de smarte pakninger og de forskellige smagsvarianter i bund og grund er medicin. Og det er ikke uden problemer at gå fra et misbrug til et andet.

»Nikotin er en stærk gift, der er vanedannende. Den har flere bivirkninger, som f.eks. hjertebanken, og påvirker hjertekar-systemet negativt,« siger læge og sundhedschef i Hjerteforeningen Lars Ovesen til B.T.

Han mener, at nikotinprodukterne kan være en gavnlig overgang for nogle, men at det er vigtigt, at man ikke bruger dem for længe.

»Ellers går man jo bare fra det ene misbrug til det andet,« fastslår Lars Ovesen og anbefaler, at man kun bruger nikotintyggegummi i maksimalt tre måneder.

Sådan ser tyggegummi-producenterne slet ikke på det. På indlægssedlen i tyggegummipakningen fra Nicorette står der således:

»Det er vigtigt, at du tygger et stykke Nicorette tyggegummi hver anden time i to-fire måneder, før du langsomt sætter dit forbrug ned« og »efter ca. seks måneder er dit daglige forbrug nede på ét-to stykker« og »det anbefales generelt ikke, at du bruger Nicorette-tyggegummi i mere end et år«.

Men Hjerteforeningen er ikke alene med sin kritik af præparaterne. I Kræftens Bekæmpelse advarer man ligeledes mod ukritisk brug af nikotinprodukterne. De er slet ikke egnede til alle.

»Produkterne er ikke et mirakelmiddel - det skal man ikke tro. Hvis man ønsker at stoppe sin afhængighed, så er produkterne ikke egnede,« siger Inge Haunstrup Clemmensen, overlæge i Kræftens Bekæmpelse, til B.T.

Hun henviser til den årlige undersøgelse om danskernes rygevaner, som bl.a. Sundhedsstyrelsen står bag. Den viser, at hver tredje bruger af nikotinprodukter bliver langtidsafhængig. De bruger produkterne mere end et år.

Producenterne af nikotin-tyggegummiet afviser, at deres produkter kan skabe afhængighed.

Læs mere i dagens B.T.:

Jytte Jensen har brugt 150.000 på tyggegummi - har været afhængig i 13 år