Antallet af nye partier har slået alle rekorder, siden det i januar blev muligt at indsamle underskrifter digitalt.

I årets første seks måneder har Social- og Indenrigsministeriet godkendt 36 nye partinavne, og det er dobbelt så mange som i samme periode året før.

Foruden de ni kendte partier i Folketinget er der vokset en sand underskov af partier frem i de senere år. Mange af dem med ganske fantasifulde navne som Baconlisten, Dukkepartiet og Moderne Mandschauvinister.

Nye partinavne godkendes for tre år ad gangen, og lige nu har 120 partier ladet sig registrere. Selv om det kun er omkring halvdelen, der gør et seriøst forsøg på at komme på stemmesedlen ved næste valg, er der alligevel tale om lidt af et boom.

Det bekræfter valgkonsulent Christine Boeskov, Social- og Indenrigsministeriet.

»Efter at det i januar blev muligt at indsamle vælgererklæringer digitalt, har vi oplevet en stærkt stigende interesse for at få godkendt nye partinavne,« siger hun.

Kun tre af de nye partier er dog i nærheden af at have indsamlet de 20.109 vælgererklæringer, der kræves.

Tættest på er Nye Borgerlige med små 18.000 vælgererklæringer.

Stig Grenov fra Kristendemokraterne oplyser, at partiet har indsamlet 11-12.000 underskrifter.

»Hvis ikke Løkke udskriver valg i morgen, skal vi nok nå det. Jeg regner med, at vi når i land her til efteråret,« siger han.

Ved det seneste valg fik Kristendemokraterne 29.077 stemmer, svarende til 0,8 pct. og klarede ikke spærregrænsen.

Retsforbundet er også godt med. Lige nu har man indsamlet en tredjedel, oplyser landsformand Jan Møgelbjerg.

»Når vi er ude at samle ind, spørger folk: Lever i endnu,« siger han.

Knap så godt ser det ud for Centerpartiet, der blev stiftet samtidig med Ny Alliance i 2007. Man mistede 200 godkendte underskrifter ved overgangen fra den gamle manuelle indsamlingsmetode til det nye digitale system.

»Vi begynder forfra til foråret 2017,« siger Centerpartiets formand Per Schultz-Knudsen.

Måske skal partiernes egne opgørelser tages med en gran salt. Således oplyser Social- og Indenrigsministeriet, at partierne i alt har indsamlet godt 30.000 erklæringer via det digitale system.

Af principielle grunde ønsker ministeriet ikke at offentliggøre, hvor mange erklæringer hvert enkelt parti har indsamlet.