Hvis det går, som oppositionen i Farum forventer, så vil Farums nye borgmester om senest 14 dage hedde Erik Fuchs. Et speget politisk spil om magten - og om at afgive magten - skulle til, før den frafaldne Venstremand smilende lod sig og sit flertal offentliggøre.

  • Fogh støtter Farum-opgør med Brixtofte
  • Brixtofte løj for vælgerne
  • Brixtofte fifler med referater

    ____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Mere end 2,5 timer tog det for oppositionsflertallet i Farum at finde frem til afløseren for borgmester Peter Brixtofte, og da mødet hos Erik Fuchs hjemme på Vinkelvej 25 i Farum i aftes kort før 22.30 var slut, kunne værten så proklamere sig selv som byens kommende borgmester.

    »Vi holder en lille pressekonference indenfor, men det blev altså mig,« kunne Erik Fuchs fortælle, da han lige efter mødet trådte ud i indkørslens småsilende aftenregn til den forsamlede presse.

    Og så rykkede den danske medieverden i samlet flok ind i kørerlærer Fuchs teorilokale, hvor »Vinkelvejsgruppen«, som den ti personer store flertalsgruppe er blevet kaldt, netop havde afsluttet de timelange forhandlinger. Forhandlinger, som forløb alt andet end harmonisk i en ikke altid fordragelig tone.

    For forud for den lille pressekomsammen i kørelærer Erik Fuchs teorilokale var gået et politisk spil af de helt spegede. Især på to meget vigtige områder viste gruppemedlemmer sig at have ganske andre dagsordener, end dem, som de forud for mødet havde luftet for offentligheden.

    SFs Helene Lund havde ved ankomsten til mødet små tre timer tidligere peget på sig selv som ny borgmester i Farum - et naturligt valg, eftersom hun med SFs fire stemmer bag sig repræsenterer den største del af oppositionen. Men den garvede politiker - viste det sig - havde absolut intet ønske om at havne på øretævernes holdeplads - borgmesterstolen i Farum.

    Allerede fra mødets start, gjorde hun det over for gruppen klart, at hun og SF udelukkende ønskede at pege på Venstremanden Fuchs - og ingen anden. Hvorfor spidskandidaten for byrådets næststørste parti på denne måde gav sin uforbeholdne støtte til sit - i oppositionsgruppens - politisk modstykke, Erik Fuchs, kan der kun gisnes om.

    En del af grunden kunne være, at de to frafaldne Venstrefolk, Morten Pflug og Erik Fuchs, valgte at sætte hårdt mod hårdt. Som repræsentanter for det største parti i Farum Byråd, gjorde de det begge krystalklart over for »Vinkelvejsgruppen«, at intet andet end en Venstremand i borgmesterstolen ville være acceptabelt for dem.

    De gik endog så langt, at de truede med at springe fra den skrøbelige oppositionsgruppe og tilbage til Brixtoftefløjen, hvis ikke deres krav om posten blev opfyldt. Dermed ville hele planen om en suspension af Peter Brixtofte gå i vasken, eftersom flertallet i Farum Byråd igen ville være i den skandaliserede borgmesters hule hånd.

    Således var grundlaget for mødet et helt andet, end det, gruppen på forhånd havde givet udtryk for. Den eneste grund til, at der skulle gå mere end to timer denne mandag aften med at enes om Erik Fuchs som ny borgmester, hedder Paul Wachtell.

    Borgerlistens repræsentant i Farum Byråd havde endog meget svært ved at pege på en Venstremand som Brixtoftes arvtager i byrådet, og han holdt stand længe denne aften. Men til sidst blev presset - og udsigterne til en splittet oppositionsgruppe - for meget.

    »Det er min opfattelse, at det ikke er den rigtige løsning at pege på en af Peter Brixtoftes partifæller i denne her sammenhæng. Den person der skal tage over, bør være uplettet af Venstres hidtidige beslutninger. Men i den sidste ende handlede mødet her i aften jo også om for alt i verden ikke at splitte det samarbejde, der nu er imod Peter Brixtofte. For uanset hvem vi vælger, så vil det med sikkerhed være et skridt frem i forhold til den nuværende borgmester, og så må jeg jo acceptere, at det alligevel blev en Venstremand. Med Helenes, Mortens og Eriks udmeldinger, kunne det ikke være anderledes,« sagde en træt Paul Wachtell i aftes.

    Men udadtil lignede det på pressekonferencen efter mødet den helt store politiske samdrægtighed - sådan da. For de forskellige deltagere kunne ikke helt skjule deres forbehold.

    Vel indenfor på Vinkelvej 25 kunne den kommende Farum-borgmester først og fremmest annoncere gruppens samlede beslutning.

    »Gruppen er blevet enige om at pege på mig, som den der skal overtage, når Peter Brixtofte er blevet suspenderet,« fortalte en smilende Erik Fuchs, der vurderer, at en suspension at den skandaliserede borgmester kan være gennemført senest om 14 dage.

    Til stede omkring det lave bord i det lille lokale var Helene Lund (SF), Sabine Kirchmeier-Andersen (A), Paul Wachtell fra Borgerlisten, Per Edrén (C), Morten Pflug (V) og så altså byens kommende førstemand, Erik Fuchs (V).

    Såvel Helene Lund som Sabine Kirchmeier-Andersen havde fået fuldmagt til at råde over deres partifællers stemmer, og de fortalte, at de begge under forhandlingerne havde peget på Venstremanden Fuchs som ny borgmester. Dette står i stærk kontrast til meldingerne forud for mødet, hvor de begge pointerede, at de godt kunne se sig selv iført borgmesterkæden.

    Ret hurtigt inde i den interimistiske pressekonference stod det også klart, at valget af Erik Fuchs mere er et kompromis end en ønskeløsning.

    »Det her var det, som vi kunne blive enige om, og det var måske det vigtigste - at vi blev enige,« sagde Helene Lund:

    »Det vigtigste i denne her beslutning er sådan set ikke, hvem det er, der skal overtage borgmesterposten. Det vigtigste er, at vi nu får skabt noget gennemsigtighed - nogle åbne linier. Vi har også vedtaget en samarbejdsaftale, så vi laver et helt andet byråd og begynder at arbejde sammen på en helt anden måde. Det har været førsteprioriteten her,« forklarede hun om bevæggrundene for gruppens valg.

    Også Sabine Kirchmeier-Andersen talte efter mødet om valget af Venstremanden Erik Fuchs, som det valg, der kunne skabes enighed om:

    »Jeg mener, at Erik er den person, som vi kunne blive enige om. Jeg synes, at det er en god beslutning.

    Det vigtigste i det her tilfælde er, at få den situation og den udvikling, som Farum er i under Peter Brixtofte, standset. Det er meget vigtigt, at vi nu får ro over samarbejdet og får ro over byrådet. Og jeg er overbevist om, at Erik vil gøre, hvad han kan, for at få et godt samarbejde i gang med alle partier,« sagde hun.

    Samme håb om Erik Fuchs som en »spiselig« samlende figur hen over midten af Farum Byråd i en kommende post-Brixtofte periode, nærer den konservative viceborgmester, Per Edrén.

    »Det her er en samarbejdsaftale. Vi er blevet enige om, at det skal være Erik Fuchs, og det er sådan, at når man indgår en aftale, så er der nogle, der må give, og der er nogle, der må tage. Resultatet er blevet fornuftigt, og vi håber naturligvis, at hele byrådet vil bakke op om det i et fremtidigt godt og fælles samarbejde,« sagde han.

    Dette samarbejde kommer allerede i aften til at stå sin første alvorlige prøve, når der afholdes byrådsmøde i Farum. Her skal blandt andet oppositionens 13 krav til borgmesteren vedtages. Krav, der ikke vil blive trukket tilbage, selv om der nu er en ny borgmester på vej. For ingen aner helt, hvornår Peter Brixtofte endeligt har forladt sit embede. Beslutningen om hans suspension skal ske på et byrådsmøde, men vil efter al sandsynlighed ikke være at finde på aftenens dagsorden. I stedet vil »Vinkelvejsgruppen« indkalde til et ekstraordinært møde så hurtigt som muligt. Men datoen for dette møde, hvor eneste punkt vil være en afsættelse af Peter Brixtofte, sættes udelukkende af Perter Brixtofte selv. Han kan altså selv afgøre, hvornår han ønsker at få sparket, og det vil være usandsynligt, at han ligefrem fremskynder denne dag.

    Men allerede her til formiddag kan borgmesteren have bragt Farum i en helt ny situation. Paul Wachtell fra Borgerlisten frygter det værste:

    »Det er slet ikke til at sige, hvad han har fundet på. Han kan have gravet noget snavs op om Erik Fuchs eller alle mulige andre, som han ønsker at offentliggøre - bare for at trække nogle med sig ned i sølet. Han kan måske sige, at han søger en ny sygeorlov og overlader sædet til Henrik Jerger endnu engang - og hvor placerer det så hele problematikken om suspension? Eller han kan have fundet på noget helt tredie, fjerde eller femte. Med den mand aner man intet - ud over, at han kan finde på alt, og at vi kan forvente sig det værste,« siger psykiateren Paul Wachtell.