Med den rigtige mad kan du sænke dit kolesteroltal helt naturligt. B.T. viser vej til de gode fødevarer. Vi lever godt og fedt. Så godt at de fleste af os kommer til at dø af det.

SE DE 12 KOSTRÅD HER

To ud af tre danskere har for meget kolesterol i blodet. Og tallet er stigende. Et højt kolesteroltal øger risikoen for at dø af danskernes folkesygdom nr. 1 - hjertekarsygdomme eller blodpropper.

- Alt for mange mennesker dør af blodpropper i hjertet. Men det er jo tåbeligt, når sygdommen nemt kan forebygges, siger læge og professor Børge Nordestgaard fra Herlev Universitetshospital.

Spis rigtigt
Med den rigtige kost mener eksperterne, at du kan spise dit kolesteroltal ned med 15 til 30 pct.

- Medmindre du har et svært forhøjet kolesteroltal over syv, så har den rigtige kost potentiale til at få tallet ned, siger ernæringskonsulent Per Brændgaard Mikkelsen.

Det enkle råd er at spise mad fra planter og undgå fødevarer, der stammer fra dyr. B.T. giver 12 gode kostråd, der kan hjælpe dig ud af kolesterolfælden. I dag er omkring 500.000 danskere i behandling med kolesterolsænkende medicin for at undgå, at et for højt kolesteroltal skal udvikle sig til følgesygdomme.

- Behandlingspraksis i Danmark er, at har du et kolesteroltal over fem og er rask, så skal du tage stilling til, om du skal tage medicin,« siger Ingrid Willaing fra Hjerteforeningen.

Kostomlægning er bedre end medicin
Men er dit kolesteroltal for højt, er der god grund til at lægge kosten om, inden du går på apoteket med recepten. For faktisk virker kostomlægninger bedre end medicin, siger ernæringskonsulent Per Brændgaard Mikkelsen.

- Medicinske undersøgelser viser, at hvis du sænker dit kolesteroltal ved hjælp af kostændringer, så er risikoen for at få sygdomme mindre, end hvis du sænker kolesterolet med medicin, siger han.

Men læg ikke medicinen væk uden først at drøfte det med din læge, advarer sundhedschef Ingrid Willaing fra Hjerteforeningen.