Lars Boje Mathiesen, der står til at blive formand for Nye Borgerlige, vækker nu forundring med udtalelser, som man ellers primært hører fra konspirationsteoretikere.

Da Nye Borgerliges formandskandidat deltog i podcasten Cordua & Steno torsdag, udtalte han sig om World Economic Forum, som er et internationalt forum af magtfulde regeringsledere, forretningsmænd og lignende, der mødes uformelt en gang om året i Schweiz.

En af konspirationsteorierne om World Economic Forum er, at gruppen i al hemmelighed styrer regeringer, virksomheder og store institutioner og dermed reelt har magten uden om verdens regeringer.

Og netop den bekymring dykkede Lars Boje bekymret ned i.

»Det er absolut noget, som jeg finder meget, meget skadeligt, hvis det vinder større indpas. Jeg har ikke behov for, at der skal være en verdensomspændende skyggeregering,« sagde Lars Boje Mathiesen, som uddybede:

»Bliver den politik, som bliver ført af regeringerne, dikteret eller inspireret derfra? (World Economic Forum, red.),« sagde Lars Boje Mathiesen.

World Economic Forum er genstand for mange konspirationsteorier. Her et foto fra scenen ved forummets sidste møde i Davos, Schweiz.
World Economic Forum er genstand for mange konspirationsteorier. Her et foto fra scenen ved forummets sidste møde i Davos, Schweiz. Foto: GIAN EHRENZELLER
Vis mere

Han forklarede også, at han mente, at World Economic Forum havde indflydelse på danske politikere.

»Jeg tror, at de (World Economic Forum, red.) grundlæggende har indflydelse på danske, hvordan de ser samfundet, og hvor de ser samfundet rykke hen,« sagde Lars Boje.

Lars Boje forklarede også, at World Economic Forum har »en elitær tilgang« til verdenssamfundet, hvor »borgernes frihedsrettigheder bliver taget fra dem«.

Michael Bang Petersen, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, forklarer, at det er helt legitimt at kritisere World Economic Forum, men at Bojes udtalelser kan være med til at fastholde konspirationsteoretikere i deres holdninger.

»Sidder du og bekymrer dig om World Economic Forum, så er det klart, at det her kan være med til at bekræfte dig i, at der måske er noget om snakken,« siger han.

B.T.s politiske kommentator Joachim B. Olsen blev forbavset, da han hørte Lars Bojes udtalelser.

»Da jeg hørte det, tænkte jeg, at det var gak. At det var for tosset, simpelthen. Ja, der er nogle magtfulde mennesker, der mødes, og det er elitært. Man kan kritisere det for alt muligt, men at sige, de bestemmer alt muligt, er tossesnak,« siger Joachim B. Olsen og fortsætter:

Joachim B. Olsen, politisk kommentator, B.T.
Joachim B. Olsen, politisk kommentator, B.T. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»Jeg tænker, at Lars Bojes analyse må være, at der er nogle vælgere her, som han gerne vil appellere til. Under coronakrisen fik Lars Boje mange følgere, fordi han helt legitimt kritiserede regeringen meget for den måde, som den håndterede krisen på,« siger Joachim B. Olsen og fortsætter:

»Det betød så også, at han fik opbakning fra mange virkelig gakkede mennesker, som købte ind på teorier om farlige vacciner, World Economic Forum som skyggeregering og den slags, og her har Boje i hvert fald ikke formuleret sig på en måde, så han skubbede den gruppe fra sig,« siger Joachim B. Olsen.

B.T. har forsøgt at kontakte Lars Boje Mathiesen for en kommentar, men det har ikke været muligt inden deadline.