Ved skyderiet i Field's styrtede ambulancer og politibiler til for at hjælpe de sårede. Men én vigtig ting manglede i de kritiske timer.

Region Hovedstadens to super-ambulancer til millioner af kroner kom ikke til hjælp i tide. Det kan B.T. afdække via kilder i akutberedskabet og billedmateriale.

De dyre ambulancer er ellers købt til netop sådan en katastrofe og skal rykke ud på få minutter.

I fagsprog kaldes super-ambulancerne for mobile behandlingspladser, fordi de to lastbiler fungerer som kørende hospitaler, hvor sårede og evakuerede kan undersøges eller få livreddende nødbehandling på skadestedet.

Ved hændelser med mange sårede kan det være afgørende for at redde liv.

Og ganske efter planen tilkaldte indsatslederen ved Field's ifølge B.T.s oplysninger også som det første assistance fra de to super-ambulancer.

Men tilbagemeldingen fra Akutberedskabet var i stedet, at der først kunne være en fremme ved Field's om en til to timer, hvor behovet ikke længere ville være der.

Det fortæller tre kilder i Akutberedskabet, som har indgående kendskab til hændelsesforløbet ude ved Field's den dag. De er anonyme af hensyn til deres arbejde.

Den første time vidste ingen, hvor mange sårede der var i Field's, og med en super-ambulance ville beredskabet kunne give 40 patienter behandling på én gang.

B.T.s tre kilder understreger, at havde der været flere sårede, så ville super-ambulancerne være afgørende for at sikre hurtig livreddende behandling.

De siger også enstemmigt, at en af super-ambulancerne uanset antal sårede ville have gjort en forskel, hvis den var kommet hurtigt, som den skulle.

»Man kunne have samlet de psykisk tilskadekomne dér i stedet for på et pizzeria,« siger den ene kilde.

Super-ambulancen ville også have fungeret som en professionel kommandocentral for beredskabet, som i stedet måtte slå lejr på fortovet og senere i skobutikken JD Sports inde i Field's.

Det var også derfor, at politikerne i regionen i 2017 indkøbte super-ambulancerne til 6,5 millioner kroner.

Den mobile behandlingsplads ankom to timer efter skyderiet. Den parkerede bag bagsiden af Field's og blev ikke brugt til en eneste patient.
Den mobile behandlingsplads ankom to timer efter skyderiet. Den parkerede bag bagsiden af Field's og blev ikke brugt til en eneste patient. Foto: Steven Knap / Byrd
Vis mere

Erfaringen fra terrorangreb i europæiske storbyer med mange sårede har vist, at der er behov for langt flere ambulancer, end Region Hovedstaden har.

Siden har super-ambulancerne været brugt til at behandle drukskader i julefrokostsæsonen og til store begivenheder som Folkemødet.

Fordi super-ambulancen først kunne ankomme to timer efter skyderiet, valgte indsatslederen ifølge B.T.s oplysninger at melde kontant tilbage: Så kan den ikke bruges.

»Sårede ville være døde for længst, hvis de skulle vente så længe ude ved Field's,« siger den ene kilde, der arbejdede derude den dag.

Af ukendte årsager dukkede den mobile behandlingsplads alligevel op ude ved Field's omkring klokken 19.24 og parkerede på bagsiden, hvor der ikke var patienter.

Det bekræfter fotograf Claus Bech, som tog et foto af den gule lastbil i det øjeblik, hvor den ankom.

Data fra fotoet viser, at det er taget 19.24 lørdag 3. juli og dermed næsten to timer efter, at den i første omgang blev tilkaldt.

Akutberedskabet har over for B.T. afvist at svare på, hvornår super-ambulancerne blev tilkaldt, og hvornår den faktisk ankom.

Det er hemmelige informationer af hensyn til operationel sikkerhed og for at mindske risikoen for et potentielt angreb på Akutberedskabets infrastruktur, lyder det.

Vicedirektøren i Akutberedskabet i Region Hovedstaden, Thomas Reimann, bekræfter dog, at et af køretøjerne ankom til Field's den søndag.

Han påpeger også, at den mobile behandlingsplads ikke er en del af det akutte beredskab, men at det er værd at genbesøge planen fra 2017 og evaluere på det.

»Vi bruger blandt andet erfaringer og læringspunkter fra hændelsen i Field's til at udvikle vores beredskab.«