ELLER: Bus smadrede ind i kirkegård

Rygter om vilde backstagekrav, en hemmelighedsfuld afspæring og en ankomst i sidste øjeblik, gjorde stemningen ekstra anspændt, da mørkets fyrste i 2012 indtog København.

Sommerens musikfestivaler er desværre blevet aflyst. For at mindes de mange festlige stunder og se frem mod næste år, har B.T. bedt festivalbagmændende fortælle deres bedste anekdoter.

I denne artikel fortæller festival-chef Jeppe Nissen og DR-værterne Carsten Holm og Anders Bøtter  et par deres bedste Copenhell-anekdoter - blandt andet om dengang Marilyn Manson skabte røre på Refshaløen.

Vi skruer tiden tilbage til den 16. juni 2012..

Myten Marilyn Manson
I Copenhells tredje år var den kontroversielle, amerikanske sanger sat til at lukke årets program lørdag nat. Det blev på flere måder en uforglemmeig oplevelse, husker DR-vært Anders Bøtter, der var konferencier på festivalen.

»Der var helt klart en stemning af nervøsitet, da Manson skulle ankomme. Han var taget på turné igen, og der havde været episoder, hvor han havde været rimelig stegt på scenen, så man vidste ikke hvor klar han ville være.«

Anders Bøtter fortæller, at der i backstageområdet gik en masse rygter, om Marilyn Mansons forplejningskrav.

»Jeg aner ikke, om det passer, men der gik rygter om, at han blandt andet krævede et helt sort rum, hvor der skulle være et badekar med isterninger i og en temepratur på præcis 17 grader. Han kom ret sent til koncerten, og rygtet gik, at det skyldes at, han skulle have Kentucky Fried Chicken til aftensmad, som ikke lige er i nærheden klokken lort om natten på Refshaleøen.«

Marilyn Manson under en koncert i 2012.
Marilyn Manson under en koncert i 2012. Foto: A3461/_Thomas Frey
Vis mere

Anders Bøtters DR-kollega Carsten Holm, der også var konferencier på festivalen, husker ligeledes tydeligt mødet med Marilyn Manson.

»Det kan sagtens være en røverhistorie, men der var flere ting. Jeg fik at vide, at hans backstagerum var plastret til med sort stof, at rummet skulle være præcis 18,5 grader varmt og så skulle der bestilles mad fra syv forskellige veganske og økologiske steder. Da han så ankom med sit slæng, ville han hellere have amerikansk slam-mad som fx Kentucky Fried Chicken. Han havde angiveligt ikke sovet i 48 timer, da han ankom, så der skulle have stået et par læger klar til at tage imod ham.«

Anders Bøtter tilføjer, at mystikken omkring Marylin Manson blev forstærket af, at alle der arbejdede backstage blev beordret ind i deres skurvogne, da man ikke måtte se ham gå på scenen.

»Det er bare med til at opbygge mysteriet om den mand, og det er vigtigt at tilføje, at jeg jo ikke ved, om det var fordi, han fx havde haft influenza, at han så lidt smadret ud. Men der lød i hvert fald nærmest en lettelsens suk igennem hele backstage, da han til sidst stod på scenen og satte koncerten igang.«

Copenhells festivaldirektør Jeppe Nissen afviser pænt, at kunne fortælle konkret om Marilyn Mansons besøg på Copenhell. I stedet kommer han i tanke om dengang en Copenhell-bus pludselig smadrede ind i en kirkegård:

Copenhell 2016. Publikum til Scorpions.
Copenhell 2016. Publikum til Scorpions. Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Reklamebus på afveje
I 2011 havde festivalen købt nogle store bus-reklamer til at køre rundt i København og gøre opmærksom på festivalen. En chauffør holdt stille på Valby Bakke, men da han steg ud, havde han glemt at trække håndbremsen.

»Bussen begyndte at trille ned af Roskildevej og smadrede ind i Solbjerg Parkkirkegård. Der var heldigvis ingen passagerer med, og hverken levende eller døde kom til skade, men det så ret vildt ud med en Copenhell-bus, der holdt inde på en kirkegård,« fortæller Jeppe Nissen.

Band ankom uden forsanger
Samme år stod Jeppe Nissen overfor en anden transportmæssig udfordring, da han havde hyret det amerikanske rockband Kyuss Lives. Bandet var sat til at spille om eftermiddagen, da de steg ud af deres bus sidst på formiddagen.

»Så fortæller de, at deres forsanger var i Toronto, men det var ikke noget problem, de kunne sagtens spille uden ham,« fortæller Jeppe Nissen med et grin.

Et band uden deres karismatiske forsanger var dog ikke hvad, Copenhell havde betalt for, så de blev bedt om at tage en kop kaffe backstage, og så var det ellers tak for i dag. I al hast blev det danske thrash metal-band Artillery sat på som erstatning.

Copenhell i 2017.
Copenhell i 2017. Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Anders Bøtter og Carsten Holm fremhæver også et møde med en meget glad og beruset Phil Anselmo (Tidligere forsanger i rockbandet Pantera), der var godt oppe at køre over en King Diamond-koncert, hvordan de har set ellers maskeklædte Slipknot hygge rundt backstage i joggingbukser og dengang det danske bande Impalers blev forvandlet til begejstrede teenagedrenge, da de fik ros af Metallicas tidligere bassist Jason Newsted.

Copenhell vender tilbage i 2021.