Halloween er lige om hjørnet, og der skal være masser af uhygge i luften 31. oktober. Men hvorfor er det, vi stiller udhulede græskar frem?

Halloween har for længst overhalet fastelavn som ungernes foretrukne udklædningsfest. Fra 2007 har der været solgt langt mere udstyr til Halloween end til fastelavn. Det viser en analyse fra Coops butikker.

Børn elsker de søde gys og den spændende uhygge, der er forbundet med højtiden - og så hører det naturligvis med, at Halloween er kæmpestort i USA, og at der derfor er en voldsom påvirkning gennem film og anden kultur.

Her kan du finde alt til Halloween - udklædning, gyserfilm og slik

Netop fordi Halloween fylder meget i USA lider mange af den misforståelse, at det er en amerikansk tradition. Men faktisk er den europæisk. Højtiden kom sandsynligvis til USA sammen med efterkommerne af de hedenske keltere fra Irland og Skotland, og det er også herfra, de udhulede græskar kommer fra. Festlighederne skulle ære de døde, og man mente, at der denne dag var særlig kort afstand mellem de levendes og dødes verdener. Derfor skar man lygter af udhulede roer. Men da kelternes efterkommere kom til USA, var der ingen roer. Til gengæld var der græskar, som tilmed var nemmere at udhule.

En væsentlig del af Halloween er at gå fra dør til dør og kræve slik - eller true med ballade. Men i år har Sundhedsstyrelsen anbefalet, at man dropper den tradition på grund af coronavirus. Det behøver dog ikke afholde dig fra at lave en privat Halloween-fest, med uhygge, slik og masser af gys.

Du kan finde masser af inspiration, udklædning, slik og gys her

Prøv f.eks. kræfter med »Satans tå«
Hvor længe kan du have en djævleklo i munden? Kloen er lavet af chili med en styrke på hela 9 millioner Scoville, hvilket er 900 gange stærkere end en jalapeño. Den officiella udfordring fra skaberne er at holde kloen i munden i fem minutter! Men kan du klare det?
Find mere slik her


Spred hyggelig uhygge med skeletmasken
Du fastgør masken rundt om hovedet ved hjælp af en sort rem, og du er næsten ikke genkendelig. Takket være huller til øjne og næse er det let at se og trække vejret, så du ikke behøver at afsløre din identitet om aftenen.
Find din udklædning her


Se den uhyggelige The Invisible Man
Cecilia (ELISABETH MOSS) er fanget i et voldeligt forhold med en dominerende, rig videnskabsmand, men flygter i skjul i nattens mulm og mørke. Da hendes voldelige eks pludseligt dør, får Cecilia mistanke om, at hans død er et svindelnummer. Da en række uhyggelige sammenfald viser sig fatale og truer dem hun elsker på livet, begynder Cecilia at miste forstanden, mens hun desperat forsøger at bevise, at hun jages af nogen, som ingen kan se.
Find flere gyserfilm her

Dette indhold er produceret af Berlingske Media i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.