Trend: Den hvide, enkle nordiske stil har fået stærk konkurrence af farvet maling og klassiske tapeter. Der bliver for tiden penslet og klistret på danskernes vægge og lofter som aldrig før.

Det er ingen hemmelighed, at alle firmaer med boligrelaterede varer på hylderne har kronede dage under Corona. Når nu vi ikke kan rejse, gå ud at spise eller på anden vis fyre penge af på sociale og kulturelle fornøjelser, så er blikket og pengepungen vendt mod boligen, hvor vi kollektivt er buret inde.

Det er ikke alle, der selv kan bygge et orangeri eller endda få fat på en håndværker, som har tid til at gøre det, og derfor kaster vi os i høj grad over projekter, som vi selv kan klare. Det indbefatter blandt andet også tapetsering og maling.

Find et overflødighedshorn af inspiration hos Tapetforum.dk
Tilmeld dig Tapetforums nyhedsbrev og få 10% på hele din ordre

I Sverige har man altid haft en stærk tradition for at tapetsere, og nogle af de ældre, svenske tapetdesign har skabt en æstetik og stil, som stadig anvendes i dag. Én af de stærkeste formgivere indenfor svensk tapetdesign var Josef Frank, der for Svenskt Tenn i mellemkrigsårene skabte dusinvis af tapetmønstre, der den dag i dag bruges i helt moderne indretninger.

Josef Franks teori omkring tapeter gik ud på, at farver og mønstre fjernede følelsen af indespærring. Selv det mindste lille rum kunne blive spændende at opholde sig i med et smukt tapet. Svenskt Tenn viderefører både hans tapetdesign og hans tanker, der også gik på, at tapeter passer i alle rum, både store og små og bare på én endevæg. Når det kommer til, hvilket tapet, du skal vælge, svarer pressechef i Svenkst Tenn, Elin Lervik:

»Vælg med følelserne og ud fra, hvad du bliver draget af. Nogle af vores tapeter er mere diskrete og kan fungere som en baggrund for noget andet, mens andre tapeter gør mere væsen af sig og bliver mere dominerende i et rum.«

Josef Franks ikoniske tapetdesign fra mellemkrigsårene er stadig aktuelle i en moderne indretning. Her Klöverblad, Svenskt Tenn, 808 kr. pr. rulle. (Foto: PR)
Josef Franks ikoniske tapetdesign fra mellemkrigsårene er stadig aktuelle i en moderne indretning. Her Klöverblad, Svenskt Tenn, 808 kr. pr. rulle. (Foto: PR)
Vis mere

Praktiske kvaliteter
I Danmark producerer kun ét firma deres tapeter selv indenfor landets grænser. Det er Tapetforum, der udover egne design har Danmarks største udvalg af tapeter. Ejeren, Morten Bjelke, er født ind i familiefirmaet, der først handlede med maling og så for ti år siden tilføjede tapeter i sortimentet.

»I de ti år har salget af tapeter været stigende, og især de sidste par år er det gået noget nær amok. Vi sælger stadig meget maling og navnlig maling i farver, men tapetsalget går forrygende på trods af, at tapeter er omtrent dobbelt så dyre som maling pr. kvadratmeter,« siger Morten Bjelke.

Han mener, at tapeters popularitet skyldes, at vi går efter at indrette os anderledes end naboen, og en hurtig vej til det er at vælge et personligt tapetmønster.

»Tapetbranchen er super god til hele tiden at forny sig og udvalget er meget stort og bredt. Det giver mulighed for at lave rum, der føles unikke. Det sjove er så, at kunderne periodevist ofte går efter den samme type af tapeter. Lige nu er det især klassiske og herskabelige tapetmønstre, der er meget efterspurgte. Tapeter der skal passe til alle de høje paneler, fodlister og den stuk, som folk får i deres boliger. Her er det især tapeter fra svenske og engelske firmaer med deres klassiske, småblomstrede eller stribede mønstre, der passer i stilen,« siger Morten Bjelke og tilføjer, at det for fem år siden var metalliske tapeter eller skovfototapeter, der røg flest af over disken.

Metallisk eller småblomstret. Tapetforums mantra er, at du skal være tro mod, hvordan du er som person, og hvordan du bor. Ifølge Morten Bjelke bliver resultatet sjældent godt, hvis du forsøger at lave en patriciervilla ud af et nybygget rækkehus.

Tapetforum oplever også en stigende interesse i tapeter fra hotel- og restaurationsbranchen og sågar sygehusvæsnet. Det skyldes blandt andet, at mange tapeter har antibakterielle overflader, virker brandhæmmende, er gode for akustikken og er utrolig slidstærke.

»Sådan en tapetseret hotellobby kan sagtens tåle femten år med kuffertbump, før den skal skiftes, hvor det jo er en helt anden historie, hvis lobbyen blot er malet. I dag kan du få så kraftigt og stærkt tapet, at du næsten kan skære franskbrød på det uden at lave ridser«, siger Morten Bjelke.

Klik her og besøg Tapetforum - det eneste firma, som producerer tapeter i Danmark

Dette indhold er produceret af Berlingske Media i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.