Som kommunikationsdirektør i Spar Nord tjente Ole Madsen i gennemsnit 133.000 kroner om måneden.

Men det var angiveligt ikke nok til at underholde det liv, han førte.

Derfor hævede den tidligere bankansatte gennem flere år – på eget initiativ – lidt ekstra hver måned.

Helt præcist har den 43-årige erkendt at have svindlet sin tidligere arbejdsplads for 20,5 millioner kroner.

Det koster ham nu tre et halvt år i fængsel.

Anklageren i sagen talte for, at den tidligere kommunikationsdirektør skulle have fire års ubetinget fængsel. Forsvaret derimod mente, at Ole Madsen er uegnet til fængsel, og har talt for en dom til ambulant psykiatrisk behandling – alternativt en betinget straf.

Sagen om Ole Madsen og de mange millioner er historien om, hvor galt det kan gå, hvis man ikke har indre eller ydre stopklodser.

Selv forklarede den 43-årige tidligere direktør det sådan her i retten:

»Jeg kom i gang med noget, jeg ikke rigtig kunne stoppe igen. Det blev en slags mani for mig.«

I 2020 endte Ole Madsen på Mediet Markedsførings liste over de allerdygtigste indenfor sin branche. I et interview fortalte han dengang, hvordan han forventede, hans rolle ville forandre sig i 2020:

»2020 bliver et år med større fokus på det personlige og autentiske. På at være i øjenhøjde med kunderne og på at skabe forudsætninger for samtale og omtale,« sagde han – det sidste kom i den grad kommet til at holde stik:

Den 27. november 2020, erkendte Ole Madsen overfor bankens administrerende direktør, Lasse Nyby, og bankdirektør, John Lundsgaard, det fulde omfang af svindlen og sagen begyndte at rulle.

Overfor Finans fortalte han i maj måned i år, hvordan de mange penge er forsvundet – alt er brugt på rejser, biler og et liv i luksusklassen.

»En ekstravagant ferie kan koste 300.000 til 400.000 kroner Tager du to af dem om året, er du godt på vej. Et sæt tøj til 40.000 kroner Vin til 1.000 kroner flasken. Jeg har også leaset biler. Det er bare at tage et almindeligt forbrug og skalere det op til absurde niveauer. Det er gennemgribende meningsløst,« har Ole Madsen tidligere fortalt til Finans.dk.

Ole Madsen har diagnosen bipolar affektiv sindslidelse, der får ham til at pendulere mellem depression og mani. I sine maniske perioder er han ‘ekstrem risikoadfærd og købetrang’, og det var her han kunne retfærdiggøre, at han ‘fortjente at få lidt ekstra’.

For arbejdsdagene var lange Det var ikke unormalt, at den 43-årige stod op i sit hjem i Aarhus klokken tre om morgenen, og arbejdede et par timer, før han kørte til Aalborg, for at være første mand på kontoret klokken 6. Typisk kørte han retur klokken 17, og arbejdede så videre hjemmefra, når familien var gået i seng.

I retten har han forklaret, at han 'forsøgte at dulme min depression ved at købe ting af forskellig art'.

Retssagen var i første omgang sat til at skulle for retten i oktober måned, men måtte udskydes fordi den tidligere kommunikationsdirektør da var indlagt på en psykiatrisk afdeling. En mentalerklæring fremlagt i retten har siden fastslået, at han ikke er eller har været sindssyg og derfor var egnet til almindelig straf.

I retten forklarede Ole Madsen i sidste uge, hvordan det lykkedes ham at svindle sin arbejdsplads for de mange millioner. Sideløbende med sit job som kommunikationsdirektør i Spar Nord havde han oprettet to personligt ejede firmaer, hvorfra han sendte falske fakturaer til sin arbejdsplads.

Omkring 200 regninger, der især var betaling for strategiarbejde og analyser, har han sendt afsted i tidens løb. Fakturaerne blev underskrevet og godkendt af Ole Madsen selv, hvorefter de blev sendt videre til bankens bogholderi for så at blive udbetalt til en konto i Nordea, som Ole Madsen havde oprettet til formålet.

Først da han i 2020 forlod sin stilling i Spar Nord opdagede banken bedrageriet. De budgetter, som han hidtil egenhændigt havde haft ansvar for, blev fordelt på flere hænder. Pludselig dukkede ukendte poster op og den omfattende svindel kom for en dag.

Kort efter indrømmede Ole Madsen svindlen, han blev fyret fra sit nye job – og så rullede sagen, der har siden fået Spar Nord til at gennemgå deres interne kontrolprocedurer.

»Vi har sammen med vores revision aftalt et strammere kontrolsystem, så vi fremadrettet er sikre på, at sådan noget ikke sker igen, for vi skal selvfølgelig også tage ved lære af den her sag,« har administrerende direktør Lasse Nyby tidligere sagt til Tv2 Nord.

Da retssagen kørte i sidste uge, fik Ole Madsen dagens – og sagens – sidste ord:

»Jeg vil bare gerne sige undskyld til Spar Nord.«

Nu skal han i fængsel i tre et halvt år.