Carlsberg, Danfoss og senest Brødrene Hartmann, der har Christian Stadil som storaktionær, har den seneste tid besluttet at trække sig ud af Rusland.

Og det giver et stort pres på de danske virksomheder, der fortsat er tilbage i det russiske – herunder særlig den danske skoproducent Ecco, der ejes af en af Danmarks rigeste familier.

Det vurderer lektor i international politik ved Roskilde Universitet Michael Kluth

»Det sætter Ecco i en utrolig udsat position. Også fordi der nu kan komme en forbrugereffekt og alt mulig andet. Så de er virkelig presset – det er der ingen tvivl om,« siger han.

En af Eccos forretninger på strøget.
En af Eccos forretninger på strøget. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Ecco, der ejes af familien Kasprzak fra Sønderjylland, har satset stort på det russiske marked, hvor den sønderjyske skoproducent har 250 butikker og over 1.500 ansatte.

Men trods flere kritiske røster – herunder fra en del forbrugere og flere kendte danskere – har skoproducenten indtil videre valgt at holde fast i beslutningen om at blive på det russiske marked.

Ecco har siden krigens udbrød været meget fåmeldt over for journalister, men Eccos topchef, Panos Mytaros, forklarede for et par uger siden, at den danske skokoncern primært bliver i Rusland af hensyn til sine russiske ansatte.

»Jeg er som græker vant til at sejle og ved, at det på havet hele tiden gælder om at holde øje med vinden og bølgerne. Vi skal navigere efter, at vinden konstant kan ændre sig og tage til. Det oplever vi meget tydeligt lige nu. Udfordringerne er store, men min og ledelsens opgave er sammen med bestyrelsen at holde kursen. Også når der skal træffes svære valg,« forklarede Panos Mytaros yderligere til Finans.

En af Eccos forretninger på strøget.
En af Eccos forretninger på strøget. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Ifølge Michael Kluth er det forståeligt, at flere virksomheder som Ecco ikke bare trækker sig ud af Rusland med det samme, da der er store beløb på spil. De bliver derfor nødt til at vælge, hvad de tror mest på.

»Tror man, at det her er en momental krise, der har sin tid, og som på et tidspunkt ind i en deeskalering, så Rusland bliver reintegeret i verdensøkonomien, og sanktionerne stille og roligt bliver rullet tilbage – eller tror man, at det her er et tektonisk skift, som vi oplevede i 1989-1991 – eller som vi oplevede med Churchills tale i slutningen af 40erne,« siger han og tilføjer:

»Hvis det er et tektonisk skift, så kan man lige så godt tage tabet nu i stedet for at risikere at komme i bad standing hos forbrugere og investorer.«

Vurderer virksomhederne, at krisen bare er midlertidig, giver det god mening at vente:

Den ukrainske by Mariupol er blevet sønderbombet af russerne.
Den ukrainske by Mariupol er blevet sønderbombet af russerne. Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO
Vis mere

»Hvis man bare tror, det er en krise, der ligner andre kriser, og at tingene falder på plads inden for en overskuelig tidsperiode, så kan det jo sagtens tænkes, at det kan betale sig at holde fast i sine betydelige aktiver i Rusland,« siger Kluth og tilføjer:

»Og noget tyder på, at Ecco optimistisk tror på det sidste, men der tror jeg ikke, at de har flertallet af forskere i international politik med på den forståelse.«

Familien Kasprzak, der ejer Ecco, var i 2021 Danmarks 18.-rigeste familie ifølge Økonomisk Ugebrevs årlige opgørelse. Familiens formue var vurderet til ti milliarder kroner.