Lyt til artiklen

I flere årtier har den danske brillevirksomhed Lindberg været fast brilleleverandør til Danmarks kongelige, hvor især dronning Margrethe og prins Henrik har været store fans af de stilrene briller.

Sidste år blev den familieejede danske virksomhed solgt, og det var ikke småpenge, som den nye køber gav for den danske brillemagers forretning.

Hele 2,5 milliarder kroner, måtte den franske luksuskoncern Kering, der blandt andet ejer Gucci og Balenciaga, hoste op med for at sikre sig de smarte danske letvægtsbriller. Det afslører det nye regnskab fra  Pam Holding, der tidligere ejede Lindberg, skriver Finans.

Dermed holder familien Lindberg formentlig godt fast i en placering på Økonomisk Ugebrevs liste over Danmarks rigest, hvor familien sidste år var placeret som nummer 61 med en formue vurderet til tre milliarder kroner.

Prins Henrik giver Margrethe et kys. Dronning Margrethe og Prins Henrik til pressemøde på Amalienborg i Christian IX's Palæ i anledning af 40 års jubilæet. tirsdag den 10. januar 2012 (Foto: Mads Nissen/Scanpix 2012).
Prins Henrik giver Margrethe et kys. Dronning Margrethe og Prins Henrik til pressemøde på Amalienborg i Christian IX's Palæ i anledning af 40 års jubilæet. tirsdag den 10. januar 2012 (Foto: Mads Nissen/Scanpix 2012). Foto: Mads Nissen
Vis mere

Salget af den aarhusianske virksomhed er næsten lige så eventyrligt som selve historien om forretningens tilblivelse.

Stifteren Poul-Jørn Lindberg fra Aarhus ville egentlig være tømrer, men det brød hans mor sig ikke om. Hun var bange for, at han kom til skade og viste i stedet sin søn en annonce, hvor den lokale optiker søgte en lærling.

Planen virkede, Poul-Jørn Lindberg blev optiker, og i 1969 kunne han åbne sin første forretning i Aarhus sammen med sin kone, Hanne Lindberg. Og hurtigt lagde Poul-Jørn Lindberg mærke til noget, som senere skulle vise sig at blive en grundsten i vejen til succes.

»Jo kønnere pigerne var, jo mindre ønskede de at gå med briller. Derfor vidste jeg, at brillerne skulle være så usynlige som muligt,« fortalte Poul-Jørn Lindberg i et interview med Berlingske i 2010.

Dronning Margrethe bar ved nytårstalen 1990 et par Lindberg-briller.
Dronning Margrethe bar ved nytårstalen 1990 et par Lindberg-briller. Foto: KELD NAVNTOFT
Vis mere

Lindberg fandt derfor på i midten af 1980erne at bruge titanium, som man dengang var begyndt at bruge til at lave nye hofter, som brillestel. Og resten er nærmest erhvervshistorie.

Brillerne blev hurtigt et stort hit, og succesen blev kun større, da Dronningen gjorde brillen til sin favorit. Både Dronningen og prins Henrik havde været kunder hos brillemageren siden 1978.

Poul-Jørn Lindberg fyldte i 2021 90 år. Siden han for en del år siden lod sig pensionere, har hans to børn, Pernille Lindberg og Henrik Lindberg, drevet familieimperiet videre.

Men familiens involvering i familiefirmaet ser nu også ud til at slutte. Henrik Lindberg oplyser til Finans, at han i juli trak sig som direktør for firmaet efter aftale med den nye ejer.

Poul-Jørn Lindberg ses her med sin afdøde kone, Hanne, og datteren, Pernille.
Poul-Jørn Lindberg ses her med sin afdøde kone, Hanne, og datteren, Pernille. Foto: Bjarne Luthcke
Vis mere

Den 67-årige aarhusianer har glædet sig over, at han for første gang i lang tid dermed kunne tage en lang sommerferie.

Dog er det ikke helt slut med at købe briller af familien Lindberg. Familien vil nemlig fortsat drive en optikerbutik i det centrale Aarhus.