»Jeg tror, det var præcis, hvad hun havde forestillet sig,« fortæller Vincent Hendricks efter lørdagens bisættelse af hans nære ven Lise Nørgaard.

Her havde den 105-årige journalist og forfatter i tæt samarbejde med sognepræst Kathrine Lilleør arrangeret en ceremoni fyldt med god klassisk musik og opløftende salmer – præcis som hun ønskede det.

Til tonerne af 'Dejlig er jorden' blev kisten båret ud af hendes svigersøn, barnebarn og oldebarn.

Men blandt bærerne var også hendes ven og faste chauffør Hans-Jørgen Bøgfeldt, tidligere direktør for Gyldendal Johannes Riis og filosofiprofessor Vincent Hendricks.

Kisten bæres ud af Per Sørensen (svigersøn og pensioneret højesteretsdommer), Alexander Flindt Hjælmhof (oldebarn), Hans-Jøren Bøgfeldt (ven og chauffør), Johannes Riis (ven og forlægger), Kaspar Flindt Myhre (barnebarn), Vincent Hendricks (ven og professor).
Kisten bæres ud af Per Sørensen (svigersøn og pensioneret højesteretsdommer), Alexander Flindt Hjælmhof (oldebarn), Hans-Jøren Bøgfeldt (ven og chauffør), Johannes Riis (ven og forlægger), Kaspar Flindt Myhre (barnebarn), Vincent Hendricks (ven og professor). Foto: Mathias Svold
Vis mere

Sidstnævnte har været ven med Lise Nørgaard i 15 år og besøgte hende jævnligt – efter at hendes syn begyndte at blive dårligt – for at læse bøger for hende, spise fjordrejer eller ostepops og drikke et glas hvidvin med hende.

Efter bisættelsen var der privat gravøl på Langelinie Pavillonen i København kun med deltagelse af personligt inviterede.

Blandt dem var Lise Nørgaards faste frisør gennem flere år, Dennis Knudsen, der ankom til kirken sammen med skuespiller Ghita Nørby, der kendte forfatteren fra den gode gamle 'Matador'-tid.

»Helt i Lises ånd skal vi ikke gå glip af noget,« siger Dennis Knudsen med henvisning til Lise Nørgaards ønske om, at hendes bisættelse ikke skulle være alt for trist.

Ghita Nørby og Dennis Knudsen er blandt de inviterede til det efterfølgende gravøl på Langelinie Pavillonen i København.
Ghita Nørby og Dennis Knudsen er blandt de inviterede til det efterfølgende gravøl på Langelinie Pavillonen i København. Foto: Mathias Svold
Vis mere

Faktisk håbede hun så meget på en festlig afsked, at hun stædigt nægtede at skulle dø under coronanedlukningen og det medfølgende forsamlingsforbud.

»Folk skal ikke bekymre sig om, at jeg falder død om på stedet i disse coronatider. Jeg agter nemlig ikke at gøre det, før der er mulighed for, at gæsterne til begravelsen kan få et ordentligt gravøl,« udtalte hun i 2020 i bogen 'Livet ifølge Lise Nørgaard'.

Hendes ønske blev naturligvis efterkommet.

Det samme gjorde ønsket om, at offentligheden skulle have lov at deltage ved bisættelsen. hvis de havde lyst. Derfor var der gjort plads i kirken til de første 400 fremmødte. Derudover blev hele ceremonien transmitteret live på både DR1 og TV 2.

Efter bisættelsen vil alle blomster fra kirken blive kørt til Roskilde, hvor også Lise Nørgaard vil blive stedt til hvile.

Her vil hun blive genforenet med forældrene Harry Jensen og Olga Tønder Jensen, samt sønnen Christian Nørgaard, der døde af kræft som voksen i 1999, på det beskedne familiegravsted bagest på Sankt Ibs Kirkegård i Roskilde.

Genlæs B.T.s liveblog fra bisættelsen herunder: