DR-korrespondenten Matilde Kimer har fået frataget sin presseakkreditering og dermed mulighed for at arbejde i Ukraine.

Det skete på et møde tidligere i december, hvor den ukrainske sikkerhedstjeneste beskyldte Matilde Kimer for at bedrive propaganda for fjenden, skriver mediet Journalisten.

- Jeg har en mærkelig følelse af at være blevet forrådt, siger Matilde Kimer til mediet.

I august blev Matilde Kimer af "sikkerheds- og forsvarsmæssige hensyn" nægtet adgang til Rusland, som hun har boet i siden 2020.

Dansk Journalistforbund (DJ) kritiserer i en udtalelse beslutningen og understreger, at man ikke kan gradbøje pressefrihed.

- Jeg er mildt sagt oprørt over dette angreb på den frie presse. Hvis et land insisterer på at kalde sig et demokrati, må det også værne om frie medier, siger DJ-formand Tine Johansen.

- Vi har alle sammen et stort behov for dygtige journalister til at være vores øjne og ører på jorden i Ukraine, og det skal Ukraine selvfølgelig respektere, fortsætter hun.

Ifølge DJ sker inddragelsen af Matilde Kimers presseakkreditering på baggrund af, at hun på sin Facebook-side har delt flere af sine reportager fra krigen i Ukraine.

Matilde Kimer blev tidligere i december nomineret til Cavlingprisen for sin dækning af netop krigen i Ukraine.

I indstillingen beskrives Matilde Kimer som "det troværdige ansigt, der forbinder DRs mange brugere med en krig, der kan føles fjern og uvirkelig, men definerer vores tid."

/ritzau/