Selvom man er en af Danmarks rigeste mænd med en formue på 3,5 milliarder kroner, så er det ingen hindring for at passe godt på pengene.

Rigmanden Karsten Ree har aldrig lagt skjul på, at han er sparsommelig. Men nu har en ny afgift tilsyneladende tricket hans iver til at spare penge endnu mere.

Det har længe været kendt, at den 76-årige milliardær tisser i sin have for at spare på vandet, helst ikke ser, at hans kone, forsidefruen Janni Ree, køber for mange kjoler, og at han gerne sparer, hvor spares kan.

Med den nye afgift på indkøbsposer, der kom for nogle år siden, er poser bestemt heller ikke noget, som han bruger penge på, fortæller han i et interview med DBA Guide.

Karsten Ree forsøger at være bæredygtig, men indrømmer, at han har en svaghed for gamle biler, som måske ikke er det bedste for naturen.
Karsten Ree forsøger at være bæredygtig, men indrømmer, at han har en svaghed for gamle biler, som måske ikke er det bedste for naturen. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»Hvis jeg er ude at handle, og jeg har glemt at tage en bærepose med hjemmefra, går jeg hen og finder en papæske. Jeg nægter at købe en pose. Er det ikke 3,5 kroner, sådan en pose koster?« lyder det fra Karsten Ree.

Den kendte rigmand stiftede selv DBA – eller Den Blå Avis, som det dengang hed – og det er netop i anledning af DBAs 40-års jubilæum, at Ree fortæller om sine genbrugs- og sparevaner.

For de begrænser sig ikke bare til plastikposerne. Karsten Ree blev født i 1945 og voksede op hos forældre, der havde gennemlevet krigen:

»I mit hjem smed man ikke noget væk. Der herskede der en samlermentalitet. Man havde gennemlevet krigen, hvor der var ting, man ikke kunne få. Derfor gemte man alting, for det kunne måske bruges til at reparere noget andet med,« fortæller han til mediet og indrømmer, at han også selv har lidt af en samlermani.

Janni og Karsten Ree bor sammen i Vedbæk.
Janni og Karsten Ree bor sammen i Vedbæk. Foto: Søren Bidstrup
Vis mere

Den sås blandt andet, da han for fire år siden besluttede sig for at sælge lidt ud af sine mange ting ved et garagesalg.

Tingene satte han sammen med sin søn til salg på DBA, og det blev positivt for pengepungen. På tre uger fik han hevet 150.000 kroner hjem.

»Det var alt fra gokarter, cykler og ski, der blev solgt. Ting, jeg ved nogen mennesker ville blive glade for at eje,« fortæller Ree, der hellere sælger sine ting, end kører dem på genbrugspladsen.

Trods sit sparsommelige sind vil rigmanden dog ikke kalde sig nærig.

Karsten Ree er sparsommelig, men vil ikke kalde sig selv for nærig.  
Karsten Ree er sparsommelig, men vil ikke kalde sig selv for nærig.   Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»Jeg vil ikke selv sige, at jeg er nærig. Jeg er påholdende med nogle ting, og jeg gider ikke købe noget, der ikke er pengene værd,« siger Karsten Ree.

Hans spareiver handler dog ikke alene om penge, men også om at være bæredygtig. For selv om han er vild med at køre ræs i veteranbiler, hvilket ikke ligefrem bonner positivt ud på klimakontoen, så har han dog gjort sig nogle tanker om miljøet:

»Jeg griner af hende der 'tunfisken' (Greta Tunberg, red.). Jeg synes, hun er et lille gespenst. Men man må jo bare erkende, at vi skal til at tænke anderledes. Der er for meget forbrug. Det er helt vanvittigt, hvad der bliver smidt ud,« siger rigmanden til DBA Guide.

Karsten Ree er for øvrigt ikke den eneste danske rigmand med et sparsommeligt sind.

Karsten Ree kalder Greta Thunberg for en 'tunfisk'.
Karsten Ree kalder Greta Thunberg for en 'tunfisk'. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

De nu afdøde rigmænd Herman Salling, stifter af Salling og Dansk Supermarked, samt kendismægleren Jan Fog var begge kendt for at holde pengene tæt ind til kroppen.

Jan Fog fortalte gerne, hvordan han nærlæste tilbudsaviser for at spare på stegen og toiletpapiret, mens Hermans Salling kone, Karin Salling, helst kun skulle handle i Netto, hvis det stod til ægtemanden.

»Jeg må indrømme, at jeg normalt lod, som om jeg ikke hørte det og handlede i Føtex. Men en dag gik jeg i Netto, og jeg blev overrasket over, hvor billigt det var, så jeg måtte sande, at Herman havde ret. I dag handler jeg en del i Netto, men jeg handler også meget i Føtex og i Salling Super – supermarkedet under Salling-magasinet. Og også i Bilka,« har Karin Salling tidligere fortalt i et interview med B.T.

Andre læser også