Hvis ikke Caroline Fleming og hendes søster snart begraver stridsøksen, risikerer de, at Valdemars Slot ryger ud af deres adelige families hænder.

Men måske vil det i virkeligheden ikke være en løsning, de vil begræde. For et blik på slottets økonomi viser, at økonomien har tynget familien betydeligt gennem mange år.

Det er nemlig ikke småpenge, der skal til for at holde sådan et slot oven vande. Det fortæller ejendomsmægler Claus Støvlbæk Classen, der har speciale i større landbrug:

»Økonomien er jo stram mange steder på de store ejendomme. Der er store vedligeholdelsesudgifter,« siger han.

Caroline Fleming og hendes søster er blevet uvenner over regnskabet for Valdemars Slot.
Caroline Fleming og hendes søster er blevet uvenner over regnskabet for Valdemars Slot. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Caroline Fleming og hendes søster, Louise Iuel Albinus, har begge tidligere fortalt om slottets store problemer med økonomien.

I 2018 fortalte Caroline Fleming til magasinet In, at slottet i flere år havde kæmpet med en dårlig økonomi, og at en gæld på 80 millioner kroner var årsagen til, at hun ikke mente, at det var i hendes søn Alexanders interesse at arve det, efter at hendes far, lensbaron Niels Iuel-Brockdorff, gik bort.

Ifølge den tidligere baronesse kæmpede hun og hendes søster derefter en hård kamp, for at slottet kunne blive på familiens hænder og undgå en konkurs.

»Vi har arbejdet ihærdigt på en redningsplan siden min fars død, men vi føler, at vi er ramt af et isbjerg ligesom Titanic og tager vand ind,« fortalte hun dengang.

Caroline Fleming med sin eksmand Rory Fleming, der igennem årene har postet mange penge i det forgældede slot.
Caroline Fleming med sin eksmand Rory Fleming, der igennem årene har postet mange penge i det forgældede slot. Foto: Claus Fisker
Vis mere

I flere år var det Caroline Fleming selv, der kæmpede med slottets økonomi, da hun ejede slottet fra 2003 til 2011. Men selvom hun fik god økonomisk hjælp fra sin daværende stenrige britiske ægtemand Rory Fleming, der hjalp med at holde slottet flydende, så var det ikke nok til at få slottet på ret køl.

De seneste ti års regnskaber er præget af underskud efter underskud på mellem to og en halv og seks millioner kroner. Først i det seneste regnskab fra 2019/2020 lykkedes det at vende underskuddet til et overskud. Men det regnskab er siden blevet trukket tilbage, da Caroline Fleming nægtede at godkende det, hvilket nu har sendt selskabet bag slottet til tvangsopløsning.

Caroline Fleming og hendes søster endte som fælles ejere af slottet, efter at boet efter deres far blev opgjort. Louise Iuel Albinus overtog driften af slottet sammen med sin mand, Nikolaj Albinus. Parret flyttede til slottet på Tåsinge, og mens hun blev direktør, blev han bestyrelsesformand.

Parret havde givet sig selv tre år til at vende Valdemars Slots underskud til overskud. Og allerede efter det første regnskab i 2018/2019 var de fortrøstningsfulde på trods af et underskud på 2,8 millioner kroner:

»Vi har et overskud på små 4.000 kroner på selve driften. Det er første gang i 12 år, at den ikke har givet underskud,« sagde Nikolaj Albinus dengang til Fyns Amts Avis.

Regnskabet kom, året efter regnskabet viste et overskud på 5,8 millioner kroner. Det skyldtes dog, at Fleming-familien havde eftergivet en gæld på 10,4 millioner kroner.

Valdemars Slot er stadig dybt forgældet. Slottet har et kreditforeningslån på 44,7 millioner kroner, fremgår det af regnskabet. Dertil kommer, at familien Fleming har ydet et lån på omkring 45 millioner kroner, som er afdragsfrit i 30 år, har Nikolai Albinus tidligere fortalt til Fyns Amts Avis.

Da slottets værdi i regnskabet er vurderet til 77,6 millioner kroner, betyder det, at slottets egenkapital er negativ med 5,4 millioner kroner. Og hvis de to søstre fortsætter deres strid, kan slottet altså ende med en konkurs – medmindre slottet reelt er mere værd end de 77,6 millioner kroner.

Valdemars Slot har i 12 generationer tilhørt familien Iuel.
Valdemars Slot har i 12 generationer tilhørt familien Iuel. Foto: Byrd/ Louise Stolt Askly
Vis mere

Det forklarer professor i økonomi ved Aarhus Universitet Frank Thinggaard.

»I Valdemars Slot Gods A/S er det helt afgørende, hvilken værdi grunde og bygninger vil kunne sælges for. Hvis man blot brugte de regnskabsmæssige værdier, så overstiger gælden værdien af aktiverne med mere end fem millioner kroner. Det er selvfølgelig tegn på en dårlig økonomi.«

»Men hvis en ejendomsmægler vurderer, at ejendommene vil kunne sælges for et 'væsentligt større beløb' end de godt 77,6 millioner kroner, det stod til 30. april 2020 i det regnskab, der nu er trukket tilbage, så kan kreditorerne formodentlig ånde lettet op,« siger han.

Frank Thinggaard tilføjer, at det også kan gøre en forskel, om de ejendomme, der er i selskabet Nybygaard, som også ejes af Valdemars Slot, vil kunne sælges for et højere beløb.

B.T. har forgæves forespurgt flere mæglere med speciale i større landejendomme, om de vil give et bud på, hvad slottet vil kunne sælges for.

»Men prisen vil i givet fald ligge væsentligt højere. Det ligger jo utroligt flot på Tåsinge og har en fantastisk historie,« siger ejendomsmægler Claus Støvlbæk Clausen uden at ville komme med et præcist beløb.

I 'Det, vi taler om' vendte panelet fredag d. 4. juni også sagen om Valdemars Slot - hør udsendelsen herunder.