Hun blev en af Danmarks mest kendte kvinder, da hun i 1983 blev gift med rejsekongen Simon Spies. Men hendes liv tog en endnu vildere drejning, da hendes mand døde kun 11 måneder efter brylluppet.

Det fortæller Janni Spies i en ny bog om hendes nære ven Tage Frandsen med titlen 'Tage Frandsen – historien om Danmarks første kendisfrisør', der er skrevet af Kasper Iversen.

»Jeg skulle præstere hele tiden, holde tale, give interview, optræde på tv, og det har aldrig ligget naturligt for mig at stille mig frem, sådan som nogle har det godt med, så jeg var meget nervøs.«

»Oven i det skulle jeg hele tiden sørge for at se godt ud, for det blev jeg også bedømt på. Alt hvad jeg lavede og gjorde blev udstillet i alle blade i hele Skandinavien. Det var meget voldsomt,« udtaler Janni Spies i bogen.

Tage Frandsen og Jannie Spies har været venner siden 1983.
Tage Frandsen og Jannie Spies har været venner siden 1983. Foto: NILS LUND PEDERSEN
Vis mere

Janni Spies var kun 21 år, da hun giftede sig med den 40 år ældre rigmand og ejer af rejsebureauet Spies, Simon Spies. Den unge kvinde, der kom fra en arbejderklassefamilie, var oprindeligt blevet ansat i Spies som piccoline som 16-årig, hvor Simon Spies efter nogle år forelskede sig i hende.

Da parret i 1983 blev gift, var det et tilløbsstykke af de helt store. Et bryllup af den størrelse var ikke set i Danmark i mange år, og da Simon Spies døde knap et år efter brylluppet, og Janni Spies blev enearving til hele hans formue – herunder rejseselskabet – eksploderede interessen for den unge enke.

Derfor havde Janni Spies brug for at få folk tæt på sig, som hun kunne stole på. To af de personer blev hendes frisør, Tage Frandsen, samt makeupartisten Rie Munk.

»Det var i timerne med Tage og Rie, at jeg kunne være mig selv og fri. De sørgede for tryghed og så mig som den, jeg var, fordi de var så tæt på mig,«, fortæller Janni Spies i bogen om den svære tid, hvor hun skulle lære at navigere som frontfigur for rejsebureauet.

Det var ved brylluppet mellem Jannis Brodersen og Simon Spies, at Tage Frandsen fik sit gennembrud.
Det var ved brylluppet mellem Jannis Brodersen og Simon Spies, at Tage Frandsen fik sit gennembrud. Foto: Jørgen Jessen
Vis mere

»Vi havde en treenighed, hvor jeg også kunne få lov at vise nogle følelser, for det var der ikke plads til ellers. Jeg havde lige mistet min mand, jeg stod og skulle arve det hele og fik slet ikke tid til at sørge og bearbejde min egen sorg, før jeg blev kastet ud i alt  muligt andet,« siger Janni Spies.

Egentlig var det lidt et tilfælde, at den dengang relativt ukendte Tage Frandsen kom ind i Janni Spies’ liv.

Han havde tilfældigt mødt den unge Janni, der dengang hed Brodersen til efternavn, ved et show og havde spurgt hende, om hun ville være hårmodel for ham en dag.

De nåede dog aldrig at få aftalen i stand, for kort efter blev forlovelsen mellem Simon Spies og hans kommende brud offentliggjort.

Tage Frandsen har gennem flere årtier været kendisfrisør.
Tage Frandsen har gennem flere årtier været kendisfrisør. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Janni Spies blev inden brylluppet bedt om at finde en frisør, der skulle sætte hendes hår, og da hun ikke havde nogen fast frisør, kom hun i tanke om Tage Frandsen.

Mødet med Janni Spies blev skelsættende for Tage Frandsen. Ikke kun fordi de to udviklede et livslangt venskab, men også fordi det satte ham på landkortet som kendisfrisør.

»Janni er en meget vigtig del i min karriere. Hun er ligesom skyld i, at jeg blev opdaget. Hende takker jeg meget,« siger Tage Frandsen til B.T.

Og Janni Spies er også glad for bekendtskabet med den festglade, kulørte frisør:

»Der er mange mennesker, som kun er der, når man har det godt og er i overskud. Når man virkelig har brug for det, er de der ikke, enten fordi de ikke kan rumme det og har nok i deres eget, eller fordi de ikke gider det, og det er for besværligt. Men Tage er der altid, ikke bare i ord, men også i handlinger,« siger Janni Spies, der betegner både Tage samt hans kæreste, Karsten, som gode venner.

Det var også Tage Frandsen, der satte hår på Janni Spies, da hun i 1988 blev gift med Christian Kjær.
Det var også Tage Frandsen, der satte hår på Janni Spies, da hun i 1988 blev gift med Christian Kjær. Foto: JØRGEN JESSEN
Vis mere