Lyt til artiklen

Som 17-årig stillede hun sig selv et vigtigt spørgsmål om forhold, der endte med at ændre hendes liv.

Og som kun 23-årig kunne hun kalde sig medstifter af datingappen Tinder, som hun endte med at forlade på dramatisk vis. Siden stiftede hun sin helt egen datingapp, og den gjorde hende til verdens yngste selvskabte kvindelige milliardær.

32-årige Whitney Wolfe Herd har fået større succes end de fleste. Og hun er de seneste år blevet kaldt techverdenens svar på ‘Elle Woods’ – Reese Witherspoons karakter i filmen Legally Blonde.

Da hendes datingapp Bumble i begyndelsen af 2021 gik på børsen i New York, blev hun på kun fire timer den yngste kvindelige direktør, der bragte en virksomhed på børsen, samtidig med at hun snuppede titlen som yngste selvskabte milliardær med en formue på 1,6 milliarder dollar (13 milliarder kroner).

Whitney Wolfe Herd.
Whitney Wolfe Herd. Foto: Richard Drew
Vis mere

Whitney Wolfe Herds vej til milliarden var langtfra nem. Hun var kendt for at tjekke sine e-mails hver anden time – selvom natten – og påbegynde sin arbejdsdag klokken 4.30 om morgenen.

»Jeg mistede mine 20ere,« fortæller hun i et interview med Time Magazine, der er blevet bragt i Sidney Morning Herald.

Wolfe Herd var 23 år, da hun markerede sig som medstifter af datingappen Tinder og blev virksomhedens første vicedirektør for marketing. En af de andre medstiftere var hendes ekskæreste, og da forholdet gik i stykker, stoppede den unge kvindes karriere på dramatisk vis.

Ifølge Wolfe Herd kaldte ekskæresten, Tinder-medstifteren Justin Mateen, hende for både 'luder' og 'golddigger', mens en anden mandlig chef mente, at det at have en kvindelig medstifter 'lignede en joke'.

Det fandt Whitney Wolfe Herd sig ikke i. Hun sagsøgte Tinder for seksuel chikane og vandt sagen, hvilket ifølge Time Magazine indbragte hende et beløb, der er rygtet til én million dollar.

Og så startede hun ellers sin egen datingapp baseret på det spørgsmål, som hun stillede sig selv som ung. Spørgsmålet lød: 'Hvorfor har mænd altid kontrollen i et forhold?'.

Whitney Wolfe Herd voksede op i den amerikanske stat Utah i USA hos forældre af jødisk og katolsk oprindelse. Men en del af statens befolkning er mormoner og har en meget patriarkalsk opfattelse af mænds rolle. Det stiftede Wolfe Herd bekendtskab med:

»Jeg oplevede et alvorligt følelsesmæssigt misbrug fra min gymnasiekæreste i mine tidligere år, og det tog alt tillid fra mig,« har Wolfe Herf forklaret. Forholdet slap hun først fra, da hendes familie og venner tvang hende til at flytte fra Utah til Texas og langt væk fra kæresten.

Whitney Wolfe Herd med sin mand, Michael Herd, i 2018.
Whitney Wolfe Herd med sin mand, Michael Herd, i 2018. Foto: Evan Agostini
Vis mere

Efter Tinder valgte Whitney Wolfe Herd at lave datingappen Bumble, der dels skulle konkurrere mod Tinder og dels skulle være en datingapp, hvor kvinder tager det første initiativ. Mænd kan først påbegynde en samtale med en kvinde, hvis hun har godkendt den.

Bumble blev lanceret i 2014 og fik succes, efter Wolfe Herd fik den russiske forretningsmand Andrej Andrejev til at investere et beskedent beløb i virksomheden. Han er siden blevet købt ud af kapitalfonden Blackstone, da Bumble viste sig at være en succes.

Selskabet har dog det seneste år haft nedgang i væksten, hvilket ifølge Wolfe Herd skyldes coronanedlukningen i mange lande, har hun udtalt ifølge Forbes. Nedgangen ses dog også på selskabets aktier, der er faldet en del, hvilket førte til, atr Wolfe Herd røg ud af 2022-listen over yngste selvskabte milliardærer, da hendes formue dykkede ned under en milliard dollar.

Selvom hun altså har scoret milliarder på sin opfindelse, så var det nu ikke den, der selv førte hende til kærligheden.

Whitney Wolfe Herd.
Whitney Wolfe Herd. Foto: zz/John Nacion/STAR MAX/IPx
Vis mere

Den fandt hun i stedet på en skitur til det amerikanske rigmandsresort Aspen i 2014. Her fangede rigmanden og oliemillionæren Michael Herd fra Texas hendes opmærksomhed, da han kom ind på et hotel i cowboystøvler og sagde:

»Jeg hører, du har et dot-com.«

Ifølge Whitney Wolfe Herd og hendes 'rodeo-ridende cowboy'-mand så forskellige, som man kan være:

»Han har stadig en Yahoo-mailadresse, han ser på sin telefon en gang om dagen,« siger hun.

Men måske bliver de to mere ens i fremtiden. I hvert fald har Wolfe Herd meddelt, at hun vil drosle ned for sine vilde arbejdstider – især fordi hun blev mor for nogle år siden:

»Det var en giftig adfærd – både for mig og for andre, fordi jeg gjorde det, vidste unge kvinder eller iværksættere eller medarbejdere, at det er, hvad de også burde gøre. Vi fremmede formentlig en udbrændthedskultur«, siger hun og tilføjer, at hun fortryder, at hun gennem så mange år brugte for lidt tid på familie og venner.