Der er lagt op til pomp og pragt, når den svenske kong Carl Gustaf i næste uge vil blive fejret for at have siddet 50 år på tronen.

Men der er skår i glæden. For den svenske konge kommer til at undvære tre af sine fire storesøstre, der har meldt afbud.

Det skriver Svensk Dam.

Ifølge mediet har to af kongens fire storesøstre set sig nødsaget til at melde afbud til festlighederne, da helbredet driller.

Kong Frederik og dronning Ingrid, og prinsesse Sibylla med Arveprins Carl Gustaf . Ved siden af ses Dronning Ingrids bror, Kronprins Gustaf Adolf.
Kong Frederik og dronning Ingrid, og prinsesse Sibylla med Arveprins Carl Gustaf . Ved siden af ses Dronning Ingrids bror, Kronprins Gustaf Adolf. Foto: Stck. Reportagebild/Ritzau Scanpix
Vis mere

Således vil hverken prinsesse Birgitta, prinsesse Margaretha eller prinsesse Désirée dukke op til det store regeringsjubilæum, hvor prominente gæster fra både ind- og udland vil komme for at hylde den 77-årige konge.

For både den 88-årige prinsesse Margaretha og den 85-årige prinsesse Désirée skyldes afbuddet, at de begge har så store helbredsproblemer, at de knapt kan gå.

»De kan ikke gå og bliver ikke bedre, desværre,« fortæller prinsesse Birgitta.

Hun forklarer, at prinsesse Désirée blandt andet har haft meningitis og er glad for i det hele taget af være i live, mens Margaretha 'bare er gammel'.

Prinsesse Birgitta (tv) og princesse Desiree.
Prinsesse Birgitta (tv) og princesse Desiree. Foto: Patrick Van Katwijk/AP/Ritzau Scanpix
Vis mere

Prinsesse Birgitta, der bor på Mallorca, har derfor også besluttet at melde afbud – selv om det var en svær beslutning.

Derfor er det kun kongens yngste storesøster, prinsesse Christina, der vil deltage i festlighederne.

Dog kan familien glæde sig over at alle fem søskende blev samlet i sommer, hvor søstrene mødte deres bror på Øland.

De fire prinsesser bor ellers ret spredt, så det er sjældent, at de alle samles.

Prinsesse Christina.
Prinsesse Christina. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/Ritzau Scanpix
Vis mere

Prinsesse Margaretha bor i England, prinsesse Birgitta bor på Mallorca, prinsesse Désirée bor i Koberg udenfor Trollhättan nord for Göteborg, mens prinsesse Christina og kong Carl Gustaf begge bor i Stockholm.

Kong Carl Gustaf blev født i 1946 og var den yngste af fem søskende, og den eneste søn af den svenske tronarving, arveprins Gustaf Adolf.

Men på tragisk vis mistede han sin far, da han var blot ét år gammel, da arveprins Gustaf Adolf omkom i en frygtelig flyulykke i Kastrup Lufthavn.

Katastrofen endte med at sætte et markant præg på det svenske kongehus, da den lille Carl Gustaf på grund af tragedien blev tronfølger.

»Det skete det usædvanlige, at man sprang en generation over i kongerækken. Men det var så heldigt, at den gamle konge blev så gammel, så Carl Gustaf nåede at blive voksen, inden han skulle overtage tronen,« fortalte historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen tilbage i 2021, da kongen fyldte 75 år.

»Men det er meget specielt, og det er også derfor, Carl Gustaf er blevet den længst regerende konge i Sveriges historie allerede på nuværende tidspunkt,« tilføjede han.

Du kan læse hele den tragiske historie her.