Ida Auken, Astrid Krag og senest også Britt Bager har gjort det. Skiftet politisk parti.

I denne uge meddelte den tidligere radikale minister Manu Sareen, at også han skifter partibogen ud.

Ved det kommende kommunalvalg vil han være opstillet for Socialdemokratiet. Det synes han ikke, der er noget mærkeligt i.

»Jeg har altid undret mig over dem, der mener, at man ikke må skifte parti. Vi er jo ikke statiske mennesker, men udvikler os hele tiden.«

Manu Sareen er tidligere radikal minister for, børnebogsforfatter og i gang med uddannelse til sexolog. Nu stiller han op for et nyt parti.
Manu Sareen er tidligere radikal minister for, børnebogsforfatter og i gang med uddannelse til sexolog. Nu stiller han op for et nyt parti. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Nogle af dem, der har spurgt til hans skifte, er folk med 'flere ægteskaber bag sig', bemærker han. Og den dobbeltmoral undrer ham:

»Det er mærkeligt, at vi må godt skifte partner, men ikke parti,« siger han.

Den tidligere minister, der er uddannet socialpædagog og coach, lever som forfatter af blandt andet børnebøger og er i gang med at uddanne sig til sexolog.

Han havde ikke planlagt, at han skulle tilbage i politik. Men to ting trak i ham:

  • Kampen mod boligspekulanter.
  • Lysten til at være del af et fællesskab.

»Amerikanske boligfonde er ved at forandre vores by. Det er en trist udvikling. Vi sælger ud af arvesølvet, blandt andet på Værnedamsvej, der er ved at blive smadret af butikshoteller og parkeringspladser,« siger han med henvisning til firmaet Blackstone, der har opkøbt flere boliger i byen.

»Men jeg har også lyst til at være del af et fællesskab. Jeg har altid været med i noget og har savnet det.«

Det er et år siden, den 53-årige Manu Sareen meldte sig ind i Socialdemokratiet. Onsdag blev han opstillet på listen over de politikere, som borgerne på Frederiksberg kan stemme på til kommunalvalget i november.

Det var den socialdemokratiske borgmesterkandidat på Frederiksberg, Michael Vindfeldt, der fik Manu Sareen til at melde sig ind i netop Socialdemokratiet.

Socialminister Manu Sareen på et pressemøde i 2014 om indgreb på asylområdet. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Scanpix 2014
Socialminister Manu Sareen på et pressemøde i 2014 om indgreb på asylområdet. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Scanpix 2014 Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Vis mere

»For han er en politiker, jeg kan identificere mig med.«

I Manu Sareens tilfælde er det ikke første gang, partibogen skiftes ud. Han begyndte sin politiske karriere med ni år i den københavnske borgerrepræsentation for De Radikale.

I 2011 kom han i Folketinget for De Radikale og blev udnævnt til minister. Men da partiet gik tilbage ved folketingsvalget i 2015, mistede han sit mandat.

Pladsen i den radikale folketingsgruppe gik i stedet til Ida Auken. Nu kommer de to igen til at dele parti, for også hun er svinget over til Socialdemokratiet.

I marts 2016 meldte Manu Sareen sig ind i Alternativet, som han forlod igen i august 2018. Men han er altså ikke levebrødspolitiker, selvom kritiske røster hævder netop det.

Til dem, der mener, at man efter at have skiftet parti tre gange må være mere interesseret i lønnen end i politikken, siger Manu Sareen således:

»Der findes ikke en kommunalpolitiker, der kan leve af det. At sige det er en hån mod de mennesker, der bruger deres tid på politisk arbejde.«

»Vil man leve af at være politiker, er det ikke kommunalvalg, man skal stille op til.«