Lyt til artiklen

Katherine Diez er blevet valgt som jurymedlem ved det prestigefyldte Prix du livre, der hvert år udvælger et betydningsfuldt værk mellem flere forfattere til en pris på 10.000 euro.

Det delte litteraturanmelderen i et opslag på Instagram, hvor hun gjorde det klart, at det bestemt var et job, hun var glad for.

Valget har siden skabt debat, da Ekstra Bladet bemærkede, at det var Katherine Diez' kæreste, Adam Price, der i hele 2021 havde været formand for juryen.

På de sociale medier fortalte Diez dog omverdenen og følgere, at der ifølge hende ikke var en kobling mellem posten som jurymedlem og hendes kæresteforhold.

'Jeg kan forstå, nogen mener, at jeg nødvendigvis må have fået min tjans i European Book Prize, fordi jeg er kærester med en mand, der har ageret gæstepræsident i juryen én gang – og derfor absolut nul magt har over deres struktur. Det har jeg ikke. Jeg har fået min tjans, fordi jeg godt kan selv,' lød det.

Katherine Diez og Adam Price stod frem som kærester hen over sommeren.
Katherine Diez og Adam Price stod frem som kærester hen over sommeren. Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

Sagen blev også taget op i 'Det vi taler om', hvor værten Ditte Okman spurgte til, hvorfor valget mon var faldet på Katherine Diez, og det var underligt, at Katherine Diez ikke kunne se, at folk lavede koblingen mellem jobbet og hendes forhold til Adam Price.

»Det er da underligt, hvis man ikke har lavet den kobling. Det er da helt oplagt at tænke, at Adam har sagt, min kæreste går op i litteratur, hende må I møde,« lød det fra Ditte Okman i programmet.

Berlingskes Jakob Steen Olsen forklarede, at grunden til kritikken kunne skyldes, at Katherine Diez associeres meget med de mænd, hun er kærester med.

»Det klæber til Katherine Diez, fordi hun dater magtfulde mænd. Jeg siger ikke, det er derfor, hun har fået det (posten red.), men det klæber til hende. Og det er ikke rimeligt.«

Nu kan B.T. afsløre, hvordan den danske litteraturanmelder fik stillingen.

B.T. har været i kontakt med grundlæggeren af  Prix du livre, France Roque, der fortæller, hvordan det gik til, at Katherine Diez blev en del af juryen.

»Jamen, jeg mødte Katherine, da jeg var inviteret til frokost med hende og Adam (Price red.) i Paris,« lyder det.

Ifølge stifteren af prisen var Katherine Diez enormt imødekommende og sød.

»Vi talte godt sammen, og jeg synes, vi havde god kemi. Jeg kendte jo Adam, fordi han var vores président et enkelt år.«

Havde du hørt om Katherine Diez før den frokost? Vidste du, at hun var litteraturanmelder og arbejdede på en dansk avis?

»Nej, jeg mødte hende første gang til den frokost, men så kunne jeg godt lide hende. Sådan er det jo med alle i juryen, de er blevet introduceret til mig gennem andre.«

Katherine Diez har været litteraturanmelder på freelancekontrakt hos Berlingske de sidste par år. Hun har en bachelor i litteraturvidenskab.
Katherine Diez har været litteraturanmelder på freelancekontrakt hos Berlingske de sidste par år. Hun har en bachelor i litteraturvidenskab. Foto: Oscar Scott Carl
Vis mere

Under fredagens 'Det vi taler om' læste Ditte Okman de andre jurymedlemmer op og konkluderede, at der er tale om redaktører og korrespondenter for flere større medier.

»Det er da lidt spøjst, det tænkte jeg da, da jeg så hele listen af folk, der var med. Katherine Diez har en bachelor i litteratur, men det er de jo mange, der har.«

For at blive jurymedlem skal man ifølge hjemmesiden være bosat i Bruxelles og være journalistkorrespondent.

Det er dog ikke noget problem, fortæller France Roque.

»Vi startede denne her pris for 15 år siden, og der var det folk, der boede i Bruxelles. Sådan er det ikke mere, nu har vi folk fra hele verden, og det er vi stolte af,« lyder det.

Katherine Diez kunne i sit interview med Ekstra Bladet ikke huske, om hun fik betaling for at medvirke i komiteen, men France Roque kan opklare, at det gør man ikke.

»Man får ikke noget. Heller ikke rejsen til Paris, når værkerne skal vurderes. Der er en enkelt frokost, som vi spiser i forbindelse med valg af vinderen, men det er også det eneste«

B.T. har forsøgt at få en kommentar fra Katherine Diez til sagen, men hun er ikke vendt retur på vores henvendelse.