Hun kom fra en helt almindelig arbejderfamilie, men endte med at tjene en milliardformue på Danmarks største smykkeeventyr

Men nu må en af Danmarks rigeste kvinder for første gang se millionerne rulle den forkerte vej. Hun har det seneste år tabt over én kvart milliard kroner.

Hele 282 millioner kroner efter skat lyder underskuddet på i Winnie Liljeborgs investeringsselskab Liljeborg Gruppen Aps i det nyeste regnskab, skriver Finans.

Winnie Liljeborg blev milliardær på smykkefirmaet Pandora, som hun stiftede sammen med sin daværende mand Per Enevoldsen, der var guldsmed, tilbage i 1982.

Kronprinsesse Mary er protektor for Julemærkehjemmene og har flere gange gæstet Liljeborg i Roskilde.
Kronprinsesse Mary er protektor for Julemærkehjemmene og har flere gange gæstet Liljeborg i Roskilde. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Vis mere

Firmaet, der begyndte som en lokal guldsmedeforretning på Nørrebro, blev med tiden en verdensomspændende succes og endte med at gøre parret til milliardærer, da de blandt andet solgte en stor del af livsværket ved en stor børsnotering til kapitalfonden Axcel i 2008.

Siden er formuen flere gange vokset grundet diverse investeringer, og sidste år var Winnie Liljeborg placeret som nummer 46 på Økonomisk Ugebrevs liste over Danmarks rigeste med en formue vurderet til 4,5 milliarder kroner.

Men selv om pengetanken er velpolstret, og man er en succesrig erhvervskvinde, så kan investeringerne stadig slå fejl.

Af regnskabet, som B.T. har gennemgået, fremgår det, at Liljeborg Gruppen Aps ikke er helt tilfreds med resultatet.

Winnie Liljeborg stiftede Pandora sammen med sin eksmand, Per Enevoldsen.
Winnie Liljeborg stiftede Pandora sammen med sin eksmand, Per Enevoldsen. Foto: Jeppe Bøje Nielsen/Ritzau Scanpix
Vis mere

'Resultatet i 2022 levede ikke op til forventningen om et resultat før skat på t.DKK 150.000. Målsætningen blev ikke opfyldt, hvilket hovedsagelig skyldtes, at afkastet på koncernens værdipapirer var negativt påvirket af den generelle situation på de finansielle markeder,'  står der i ledelsesberetningen.

Her fremgår det også, at Liljeborg Gruppe Aps har en del filantropiske og kommercielle interesser.

Ud over de store investeringer i Julemærkehjemmene, hvor Liljeborg-koncernen for nogle år siden finansierede opførelsen af julemærkehjemmet Liljeborg i Roskilde, er Winnie Liljeborg også kendt for at investere stort i Roskilde, hvor hun har været bosat i landsbyen Veddelev siden 2008. Hun flyttede dertil efter sin skilsmisse. Ifølge et interview i Børsen kommer Liljeborg oprindelig fra Rødovre.

Af ledelsesberetningen fremgår det, at Liljeborg Aktieselskab arbejder 'med målrettet at bidrage positivt til den kulturelle udvikling af Roskilde'.

Pandora er blevet en verdensomspændende forretning.
Pandora er blevet en verdensomspændende forretning. Foto: Søren Bidstrup
Vis mere

Blandt andet gik Liljeborg ind og købte det kendte restaurantskib Saga Fjord i 2012, da det fik økonomiske problemer, og siden har hun også investeret i blandt andet Café Fjordliv og vinterbadernes omklædningsrum på Roskilde Havn.

Dertil kommer, at hun i 2018 stiftede Liljeborg Fonden, der yder en del støtte til projekter, der hjælper børn og kvinder, der befinder sig i svære situationer.

Winnie Liljeborg, der egentlig er bankuddannet, er kendt for at være pressesky og giver kun sjældent interview. 

I et interview i Børsen i 2021 fortalte hun dog, at hun kom fra en helt almindelig arbejderfamilie i Rødovre, hvor hun var den mellemste af tre søskende.

Faderen var handskemager, og moderen var bogbinder, og pengene var nogle gange små.

»Min mor havde ofte svært ved at få husholdingspengene til at passe, så det var mest det, mine forældre kunne skændes om, når vi om aftenen skulle til at sove, for var sjældent penge nok, og det bar min barndom præg af,« fortalte hun til mediet.

Ifølge Liljeborgfondes hjemmeside kom Liljeborgs mor fra meget små kår, og Winnie Liljeborgs oplevelse af, hvordan den barske opvækst påvirkede hendes mor, har gjort, at hun har kastet sig ind i filantropi – og særlig finder det vigtigt at hjælpe børn og mødre, der har behov for det.