Det kan godt være, at mandag ikke har været den bedste dag for Danske Banks nu tidligere topchef Chris Vogelzang, der måtte forlade sin stilling i hast, efter han er blevet mistænkt for indblanding i hvidvask i Holland.

Vogelzang kan dog glæde sig over, at han får en millionhyre i form af 18 måneders løn med sig – ligesom han nu også får opbakning fra en af Danmarks mest magtfulde personer.

I over 100 år har Mærsk-familien været storaktionærer i Danske Bank. Og nu, hvor banken mere end måske nogensinde har brug for støtte, er familien atter engang klar med opbakning.

Mærsk-arving Robert Uggla, der af mange betegnes som en af de mest magtfulde personer i dansk erhvervsliv, støtter nemlig op om den afgående topchef.

»Chris Vogelzang har bidraget stort til Danske Banks omstilling, og som aktionær vil jeg gerne takke ham for hans lederskab og indsats. Jeg ønsker Carsten Egeriis (den nye topchef, red.) succes i sin nye rolle og med at bygge videre på det positive momentum, der er skabt af bankens mange dygtige medarbejdere,« skriver Robert Uggla, der er direktør i A.P. Møller Holding, i en skriftlig kommentar til finans.dk

Dermed får Danske Bank og den afgående topchef en solid opbakning. For Robert Mærsk Uggla er ikke bare magtfuld. Han og Mærsk-familien ejer 20 procent af Danske Bank gennem Mærsk-fondens investeringsselskab A.P. Møller Holding.

Ugglas opbakning kommer efter, at det mandag er blevet offentliggjort, at Vogelzang stopper, da han er blevet mistænkt for at være indblandet i en mulig sag om hvidvask i den Hollandske storbank ABN AMRO.

Sagen er ekstra uheldig for Danske Bank, da Vogelzang netop skulle hjælpe Danske Bank igennem tiden efter den store hvidvask skandale i Estland, da han tiltrådte i 2019.

Danske Banks topdirektør Chris Vogelzang måtte mandag trække sig grundet mistanke om relation til hvidsvaskning i Holland.
Danske Banks topdirektør Chris Vogelzang måtte mandag trække sig grundet mistanke om relation til hvidsvaskning i Holland. Foto: DANSKE BANK
Vis mere

Men mandag måtte han altså i hast forlade stillingen.

I et interview med Berlingske fortæller nu afgående topchef, at mistanken tilsyneladende har at gøre med, at han muligvis har brudt nogle ‘overtrædelser af hollandsk lovgivning vedrørende forebyggelse af hvidvask i ABN AMRO’, men at han i øvrigt er tryg ved de beslutninger, han tog dengang.

»Jeg er meget overrasket over de hollandske myndigheders beslutning. Jeg er tryg ved, at jeg varetog mit ledelsesmæssige ansvar med integritet og dedikation,« fortalte Chris Vogelzang blandt andet.

I en pressemeddelelse udsendt mandag forklarede han også, at selv han er mistænkt er det ikke ensbetydende med, at han vil blive tiltalt, men at han valgte at forlade Danske Bank, da han ikke ønsker ‘at spekulationer om min person skal stå i vejen for Danske Banks fortsatte udvikling’.

Robert Uggla støtter den afgående direktør.
Robert Uggla støtter den afgående direktør. Foto: Søren Bidstrup
Vis mere

Danske Banks nu tidligere hollandske topchef behøver dog ikke at tænke så meget på økonomien det næste stykke tid.

Han har nemlig sagt op med hele 18 måneders varsel, hvilket betyder, at han får løn i 18 måneder, skriver Børsen.

Og er lønnen i samme størrelsesorden, som den han fik i 2020, hvor han fik 15 millioner kroner i grundløn og derudover 3,7 millioner kroner i bonus, så kan Vogelzang se frem en klækkelig indtjening.

Ifølge Erhvervsmediet er opsigelsesvarslet fra direktøren side ellers normalt kun ni måneder, mens varslet er på 18 måneder, hvis direktøren er blevet opsagt af banken.