Han troede på det, da ingen andre gjorde. Og det viste sig at være en rigtig god strategi.

Den danske rigmand Karsten Buchhave er nemlig strøget ind på listen over Danmarks 100 rigeste med en kæmpe formue.

Det giver ham en placering som nummer 55, og han er derved den nye milliardær, der får den højeste placering på årets liste, som Økonomisk Ugebrev udgiver torsdag.

B.T. har dog allerede nu fået indsigt i listen, hvor det viser sig, at Karsten Buchhaves formue er blevet vurderet til hele 3,4 milliarder kroner.

Vest for Skanderborg holder Bigadan til.
Vest for Skanderborg holder Bigadan til. Foto: google earth
Vis mere

Den store formue er skabt gennem selskabet Bigadan, der producerer Biogas. Karsten Buchhave, der er cand.scient. i landbrug og merkonom, og som kommer fra Midtjylland, satsede nemlig på at producere biogas, da ingen andre rigtigt troede på det.

Karsten Buchhave er temmelig pressesky og kendt for at have sine gummistøvler plantet dybt i den jyske muld, hvor han holder til på en stor landejendom i Vrold vest for Skanderborg.

»For det meste holder vi os jo gerne lidt for os selv,« fortalte han, da Horsens Folkeblad i 2009 besøgte ham på landejendommen, som blev beskrevet som 'prægtig'.

Derudover har han kun sparsomt udtalt sig til medierne, men det vides dog, at hans succes med Bigadan startede omkring årtusindskiftet, hvor han overtog Bigadan, der omdanner husdyrgødning og organisk affald til Biogas, efter at han i en årrække havde arbejdet for Krüger.

Bigadan startede oprindelig for 25 år siden på Fyn, hvor biogas bare var et af forretningsområderne. Afdelingen blev dog nedlagt i 1999, men Karsten Buchhave troede så meget på ideen, at han overtog rettighederne til navnet og fortsatte virksomheden sammen med tidligere kollegaer.

Hovedkontoret blev installeret på hans gård, Damgård, og Bigadan blev med tiden til en kæmpe forretning, der både driver og bygger biogasanlæg i Danmark og i udlandet.

Og det er endt med at blive så bragende en succes, at han sidste år kunne sælge 49,9 procent af andelene i selskabet til en britisk pensionskasse.

»Grunden til, at han pludselig kommer bragende ind med en pæn høj formue, er, at han har solgt 49,9 procent af Bigadan til en engelsk pensionskasse. Og den prissætning kender vi, og vi kan bruge den til at udregne, hvad Bigadan skal prissættes til,« siger Ejlif Thomasen, der er journalist og revisor og har lavet listen for Økonomisk Ugebrev.

Karsten Buchhave (th.) ses her ved siden af Solrøds daværende borgmester, Niels Hörup (V), i 2015 i forbindelse med opførelsen et nyt biogasanlæg i Solrød i 2015.
Karsten Buchhave (th.) ses her ved siden af Solrøds daværende borgmester, Niels Hörup (V), i 2015 i forbindelse med opførelsen et nyt biogasanlæg i Solrød i 2015. Foto: Pressefoto
Vis mere

»Han er den, der springer højest op ad listen af alle, og han er jo et eksempel på en af dem, der beskæftiger sig med solceller og vindenergi. For de mere grønne forretningsområder er også begyndt at smitte af på denne her liste,« siger Ejlif Thomasen.

Men selvom succesen altså er til at tage og føle på, så har det ikke været uden bump på vejen for Buchhave.

Et af de større biogasanlæg, som Bigadan skabte i Danmark, var biogasanlægget i Kalundborg, der udnytter restprodukter fra Novo Nordisks insulinproduktion.

Men her har der været en del klager fra naboerne over lugtgener, hvilket også smittede af på beslutningsprocessen, da man talte om at udvide Fangel Biogasanlæg nær Odense.

Og netop i Fangel har der også været andre problemer, da Karsten Buchhave og Bigadan, der ejer Fangel Bioenergi, i 2017 blev politimeldt for flere gange at overskride den tilladte mængde biomasse, som de må brænde af.

Ved en retssag i 2019 blev virksomheden dog frikendt, da retten i Odense var uenig, har Fyens beskrevet.

B.T. har forsøgt at få et interview med Karsten Buchhave om skabelsen af Bigadan og hans indtog på listen over Danmarks 100 rigeste, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Du kan se hele listen over Danmarks rigeste, når den udkommer torsdag, hos Økonomisk Ugebrev.