Mens Hummel-ejer Christian Stadil har haft så store problemer med at få sit rederi til at løbe rundt, at han er endt med at sælge det, så går det anderledes godt for en fynsk rigmand.

Oliemilliardæreren Torben Østergaard-Nielsen har så stor succes med sit rederi, at han det seneste år har tjent knap en halv milliard kroner.

Det skriver Jyllands-Posten.

Den danske rigmand, der har tjent en formue på blandt andet at sælge brændstof til skibsfart, røg for nogle år siden helt til tops som en af Danmarks aller rigeste.

Torben Østergaard-Nielsen med sine to døtre. Fra venstre: Nina Østergaard Borris, Torben Østergaard-Nielsen, Mia Østergaard Rechnitzer.
Torben Østergaard-Nielsen med sine to døtre. Fra venstre: Nina Østergaard Borris, Torben Østergaard-Nielsen, Mia Østergaard Rechnitzer. Foto: USTC
Vis mere

Gennem sit selskab Selfinvest havde han oparbejdet en formue, der sidste år af Økonomisk Ugebrev blev opgjort til 23,6 milliarder kroner.

Og millionerne bliver ved med at rulle ind hos Torben Østergaard-Nielsen, hvis tankrederi Uni-Tankers har haft så godt et år, at det har scoret det største overskud i selskabets historie.

Hele 436 millioner lød overskuddet på efter skat i 2022/2023, skriver Jyllands-Posten.

Overskuddet er det største, siden rederiet blev grundlagt i 1995, og selskabets direktør Per Ekmann har da også svært ved at få armene ned - især fordi selskabet tidligere har kæmpet med store underskud.

Torben Østergaard-Nielsen.
Torben Østergaard-Nielsen. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Det er næsten et mirakel med så store tal inden for det mindre og mellemstore tank segment. Det er også resultatet af en turnaround, hvor vi blandt andet har fjernet gæld,« siger Per Ekmann til Jyllands-Posten. 

Uni-Tankers har i de forudgående fem år haft et samlet tab på 260 millioner kroner, men ifølge direktøren skyldes det store overskud blandt andet, at markedet er vendt rundt, så der nu er rift om skibene, da der er flere laster end skibe til rådighed.

Uni-Tankers ejes af Torben Østergaard-Nielsens milliardkoncern United Shipping & Trading Company (USTC), der ejes af hans investeringsselskab Selfinvest, som også ejer blandt andet Bunker Holding og logistikselskabet SDK Freja

Det stod aldrig skrevet i kortene, at Torben Østergaard-Nielsen skulle blive en stor kanon indenfor bunkerolie eller som skibsredder.

Millionerne ruller ind hos familien fra Fyn.
Millionerne ruller ind hos familien fra Fyn. Foto: USTC
Vis mere

Han voksede op som søn af en landmand i den vestfynske landsby Voldby. Men allerede som ung droppede han landmandslivet og gik i stedet i lære i et skibsmæglerfirma i Fredericia.

Og det var begyndelsen på et stort erhvervseventyr.

I 1981 var han med til at starte selskabet Dan-Bunkering, som han overtog helt nogle år senere.

Siden er forretningen vokset så vildt, at hans samlede virksomhed – ifølge DR – er blevet verdens største inden for handel med brændstof til skibe. 

Torben Østergaard-Nielsen har to døtre, 39-årige Nina Østergaard Boris samt 33-årige Mia Østergaard Rechnitzer. De er begge ansat i familievirksomheden i fremtrædende stillinger, og i 2020 fik de tildelt hovedparten af aktierne i familieimperiet.

Torben Østergaard-Nielsen har tidligere fortalt, at han egentlig ikke drømmer om, at døtrene fremover skulle stå i spidsen for drifts selskaberne.

Alligevel har de begge en vigtig rolle i familieimperiet .

Efter flere års karriere i familieimperiet, blev Nina Østergaard Borris i 2022 udnævnt til administrererende direktør (CEO) for USTC, mens Mia Østergaard Rechnitzer er Chief Governance Officer i familievirksomheden.