Der blev både tjent store summer og tyndet godt ud i opsparingen, da endnu et kapitel i balladen om Valdemars Slot blev skrevet onsdag.

Her solgte Caroline Flemings 18-årige søn, Alexander Fleming, endnu en gang ud af det historiske indbo på en auktion. Og det kastede nogle overraskelser af sig.

Mens den unge sælger kunne indkassere knap 900.000 kroner, måtte Caroline Flemings lillesøster Louise 'Duddi' Iuel Albinus dog gribe dybt i lommerne for at sikre sig nogle af de vigtige, historiske dokumenter, som blev sat til salg.

Alligevel var hun smilende, da B.T. mødte hende efter auktionen.

»Jeg er lettet og glad,« sagde hun og fortalte, at det blandt andet skyldes, at det lykkedes hende at sikre det gamle skøde på slottet.

»Det er det originale skøde fra Christian IV til Niels Iuel, og det er der, at min slægtshistorie starter, og der er derfor Valdemars Slot har været i familien i så mange år og kommer til at fortsætte (med at være det, red.). Vi kæmper videre. Det er godt, at de her ting kan komme tilbage,« lød det fra Louise Iuel Albinus, der er den 12. generation af den adelige familie Iuel, der beboer slottet.

Balladen om Valdemars Slot har efterhånden varet i flere år. Mens det sidste år lykkedes Louise Iuel  Albinus at sikre sig slottet, så kæmper hun fortsat for indboet, som hun ikke fik med ved købet.

Det er nemlig Alexander Fleming, hvis far er den britiske rigmand Rory Fleming, der er den retmæssige ejer af det tidligere indbo på Valdemars Slot.

Det var hos Bruun Rasmussen, at auktionen blev holdt.
Det var hos Bruun Rasmussen, at auktionen blev holdt. Foto: Silla Bakalus
Vis mere

Han fik overdraget indboet af sin far, der købte det i forbindelse med søstrenes far, lensbaronen Niels Krabbe Iuel-Brockdorffs, død.

Indboet er det sidste år blevet sat til salg ved flere auktioner hos auktionshuset Bruun Rasmussen, hvor Louise Iuel Albinus har forsøgt at købe de vigtigste ting tilbage.

»Det er en kulturarv, som vi alle skal passe på,« forklarede hun.

Men selv om Louise Albinus forud for hver auktion har opfordret folk til ikke at overbyde hende, så er det alligevel ikke lykkedes at sikre det hele.

Ved onsdagens auktion fik hun dog en del af de vigtige dokumenter - herunder det gamle skøde.

Derudover sikrede hun sig også en original håndskreven udnævnelse, hvor kong Frederik IV udnævner baron Schack von Brockdorff til ridder af Dannebrog, som hun måtte slippe 30.000 kroner for, hvilket var det dobbelte af vurderingen.

Hun måtte også slippe hele 38.000 kroner, hvilket var knap det dobbelte af vurderingen, for et gammelt adelspatent efter en heftig budrunde med en udenlandsk køber.

Og ved et enkelt af de dokumentsamlinger, som Louise Iuel Albinus ønskede, var budkrigen så heftig, da en mand i sagen bød imod hende, at hun endte med at måtte betale hele 170.000 kroner for en 'stor samling af håndskrifter, regnskaber, krøniker og korrespondancer' fra slægten Juel.

Det var dette originalt håndskrevet skøde, som Louise Iuel Albinus var glad for at have sikret sig.
Det var dette originalt håndskrevet skøde, som Louise Iuel Albinus var glad for at have sikret sig. Foto: Bruun Rasmussen
Vis mere

Alligevel var Louise Iuel Albinus tilfreds:

»Arkiverne gik jo meget højere end vurderingen, og vi har jo også en smertetærskel, men dokumenterne for mig var det aller, aller vigtigst,« sagde hun og tilføjede, at hun også var tilfreds med, at det kongelige bibliotek sikrede sig en gammel, unik nodesamling fra slottet.

»Så ved man også bare, at det bliver bevaret,« forklarede hun.

Også Alexander Fleming kunne glæde sig. Da en original håndskrevet udgave af Jyske Lov blev sat til salg, sprængte den vurderingen.

Dokumentet var vurderet til mellem 100 og 200.000 kroner, men endte med at blive solgt for 500.000 kroner til en udenlandsk køber efter en længere budrunde fra flere interesserede købere både i salen og over telefonerne.

Louise Iuel Albinus valgte dog ikke at byde på den Jyske Lov. For hende var det ikke det vigtigste dokument at få hjem til slottet, og da hun forventer, at der vil komme flere auktioner med ting fra Valdemars Slot, valgte hun at holde på pengene.

»Jeg ved i hvert fald, at der er en masse ting, der mangler at blive solgt. Blandt andet biblioteksbøgerne. Der er en masse lysekroner. Men jeg holder øje,« fortalte hun.

Hvor meget kan du blive ved med at købe tilbage?

Det var denne gamle udgave af Jyske Lov, der blev solgt for 500 .000 kroner.
Det var denne gamle udgave af Jyske Lov, der blev solgt for 500 .000 kroner. Foto: Bruun Rasmussen
Vis mere

»Vi er næsten ved vores limit. Vi skal jo også planlægge fremtiden for stedet, og vi planlægger en kæmpe kunstudstilling i 2025, så der skal vi også bruge noget krudt på, at det skal fortsætte.«

B.T. har flere gange forgæves forsøgt at få svar fra Caroline Fleming på, hvorfor hun og hendes søn har valgt at sætte tingene på auktion uden at tilbyde Louise Iuel Albinus at købe dem først.

Ifølge Fyns Amts Avis var Caroline Fleming selv mødt op på Valdemars Slot, da flyttebilerne kom for at hente indboet. Caroline Flemings presseagent, Elisa Lykke, har dog flere gange oplyst, at Caroline Fleming ikke vil kommentere sagen, og at hun ikke har noget med auktionen at gøre.

B.T. har ligeledes forsøgt at få en kommentar fra Rory og Alexander Flemings danske advokat, Sebastian Poulsen, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.