Da coronanedlukningen ramte, var han så bekymret for sin virksomhed, at han straks tyede til fyringer og andre drastiske tiltag.

Men de jyske købmænd kan noget med penge. Og det kan Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen også. Han har formået at ride stormen af og samtidig forøge sin formue astronomisk.

Hele 89 milliarder har Holch Povlsens erhvervsimperium øget sin samlede værdi med det seneste år, viser den nyeste liste over Danmarks 100 rigeste.

Listen udgives af Økonomisk Ugebrev. Og det er Ejlif Thomasen, der er revisoruddannet journalist, som står bag udfærdigelsen.

Anders Holch Povlsen sammen med Lars Fournais, der er bestyrelsesformand for AGF.
Anders Holch Povlsen sammen med Lars Fournais, der er bestyrelsesformand for AGF. Foto: Henning Bagger
Vis mere

»Jeg tvivler på, jeg har set så stor en stigning før,« siger Thomasen, der har lavet listen i 25 år.

Han peger på tre årsager til, at 49-årige Anders Holch Povlsen har klaret sig så godt, at hans formue nu vurderes til 134,6 milliarder kroner, hvilket rækker til en 2. plads på listen - kun overgået af Lego-familien Kirk Kristiansen, der har en formue vurderet til 322,5 milliarder kroner.

»Bestseller har haft et kanonregnskab, og så har han store investeringer i Klarna (en svensk betalingskomet) samt Zalando, og de trækker alle sammen i samme retning,« siger han og tilføjer:

»Han fik jo et tilbageslag i første omgang, da corona ramte, men det er gået helt forrygende godt i 2021.«

Anders Holch Povlsen med sin kone, Anne Storm Holch Povlsen.
Anders Holch Povlsen med sin kone, Anne Storm Holch Povlsen. Foto: Jeppe Michael Jensen
Vis mere

Anders Holch Povlsen overtog Bestseller-imperiet fra sine forældre, efter han siden barnsben havde vist interesse for tøjvirksomheden, der blev startet som en kjolebutik i Ringkøbing i 1975.

Mens hans lillebror, Niels Holch Povlsen, satsede på en it-karriere og flyttede til England, valgte storebror at gå i forældrenes fodspor. Og modsat mange andre arvinger, der overtager familielivsværkerne og skuffer fælt, så har han i den grad kunnet leve op til forventningerne.

Formuen er vokset og vokset, i takt med at Bestseller-imperiet er blevet udvidet med forretninger over hele verden. Den ene kjolebutik er siden blevet til over 2.700 butikker i 38 lande.

Dertil kommer, at han har investeret vidt og bredt. Han har aktier for over 250 millioner kroner alene i onlinetøjportalen Zalando. Derudover ejer han store dele af nemlig.com, Normal, Matas samt flere andre.

Aldourie Castle i Skotland er en af de mange besiddelser, som den aarhusianske rigmand ejer i højlandet.
Aldourie Castle i Skotland er en af de mange besiddelser, som den aarhusianske rigmand ejer i højlandet. Foto: Aldourie Castle
Vis mere

Han har også gjort sig bemærket ved at opkøbe så mange godser og jord i Skotland, at de lokale kalder ham ‘Kongen af Skotland’.

Da coronakrisen i første omgang ramte i 2020 med nedlukning af Bestsellers butikker, fossede flere hundrede millioner ud af imperiet dagligt, og Holch Povlsen fyrede straks 750 ansatte samt smækkede kassen i og udsatte huslejebetalinger.

»Anders Holch er virkelig dygtig. Men han er også kynisk, og det skal han være, for han har et ansvar«, forklarede daværende professor i økonomi ved Aalborg Universitet Anders Drejer dengang til B.T.

Sidenhen trak den aarhusianske rigmand i land, undskyldte og betalte alligevel huslejen.

Anders Holch Povlsen er blevet voldsomt meget rigere det seneste år.
Anders Holch Povlsen er blevet voldsomt meget rigere det seneste år. Foto: PR
Vis mere

Coronasagen var dog ikke den eneste møgsag, som den aarhusianske rigmand har oplevet.

Det seneste år har han haft problemer med nemlig.com, som han ejer 70 procent af. Virksomheden røg ud i en sag, hvor de bla. blev anklaget for at underbetale de virksomheder, som chaufførerne kører for.

Dertil kommer, at han fik kritik fra udenrigsministeren for at samarbejde med militærdiktaturet i Myanmar, hvor Bestseller fik produceret en del tøj.

Anders Holch Povlsen fik klaret sig nogenlunde fornuftigt igennem møgsagerne. Efter flere ugers betænkningstid udtalte han, at han så med 'stor alvor' på kritikken af nemlig.coms arbejdsforhold, mens han også meddelte, at Bestseller ville indstille ordrerne i Myanmar og lave yderligere undersøgelser af forholdene.

Det hjælper også på hans image, at hans store investeringer i kæmpe jordområder i både Skotland og Rumænien giver ham en mere grøn profil.

»Han er jo på mange måder det billede, man gerne vil tegne af en erhvervsmand, hvor man vil vise et image af en, der bekymrer sig utrolig meget om de her ting og gerne vil gøre en masse gode ting. Men det er jo stadigvæk bundlinjen, der tæller,« har Morten Johnsen, der er redaktør og medstifter af Inside Business, tidligere forklaret til B.T.

Han tilføjede, at det er vigtigt, at Anders Holch Povlsen viser, at der er handling bag hans ord, når han siger, at han vil gøre en masse gode ting, og at han tager den kritik, han får, alvorligt.

Privat bor Anders Holch Povlsen med sin kone, Anne Storm Holch Povlsen, på godset Constantinsborg vest for Aarhus.

Parret oplevede i 2019 en stor personlig tragedie, da de mistede tre af deres dengang fire børn i et terrorangreb i Sri Lanka.

Siden har parret oplevet lykken ved at blive forældre igen. Først i 2020 til tvillingepiger, og senest den 29. september, hvor familien kunne byde velkommen til en ny søn.