Lyt til artiklen

Håndskrevne noter. Flyjournaler. Vidneudsagn. Advokatangreb.

Stod det til Ghislaine Maxwell, var de forblevet hemmelige til evig tid. Men sådan skulle det ikke være. Og nu kan hele verden læse, hvordan hun under en retssag i 2016 blev latterliggjort af en række advokater.

I sidste uge blev 52 hidtil hemmeligholdte dokumenter således offentliggjort. Alle omhandlende Ghislaine Maxwell og hendes forhold til Jeffrey Epstein.

Størstedelen af dokumenterne stammer fra en civil retssag, som rigmandsdatteren var en del af i 2016.

Her havde Virginia Giuffre sagsøgt Ghislaine Maxwell for injurier. Dette, fordi sidstnævnte igen og igen havde beskyldt det påståede sexoffer for at tale usandt, når hun berettede om sine oplevelser med Epstein og Maxwell.

Påstande, Ghislaine Maxwell gentog under den civile retssag.

Gentagne gange kaldte hun den påståede sexslave »løgner« og »en frygtelig fantast«.

I de netop offentliggjorte dokumenter kan man læse, hvordan Virginia Giuffres advokater ikke tog Ghislaine Maxwells ord for gode varer under retssagen.

Ghislaine Maxwell angiveligt fotograferet i fængslet i april 2021.
Ghislaine Maxwell angiveligt fotograferet i fængslet i april 2021. Foto: US COURTHOUSE COURT FILING
Vis mere

Hvordan de kaldte det påfaldende, at hun led af nærmest totalt hukommelsestab i forhold til Virginia Giuffre.

»Eksempelvis kan Ghislaine Maxwell ikke genkalde én eneste flyrejse med Virginia Giuffre på Jeffrey Epsteins privatfly, selvom flyjournaler viser, at de 23 gange rejste sammen, mens Virginia Giuffre var mindreårig,« er sidstnævntes advokater citeret for at sige i dokumenterne.

Advokaterne fandt det ifølge dokumenterne ligeledes påfaldende, at Ghislaine Maxwell ikke huskede omstændighederne omkring et billede taget af hende, Virginia Giuffre og en tredje person.

Den tredje persons navn er anonymiseret i retsdokumenterne, men flere medier spekulerer i, at der formentlig er tale om det efterhånden famøse billede af de to kvinder og britiske prins Andrew.

Netop prins Andrew er blandt de mænd, som Virginia Giuffre hævder at være blevet lånt ud til – og misbrugt af.

Også dette mener Ghislaine Maxwell er en ondsindet løgn. Det var i hvert fald, hvad hun kaldte det i 2016 under høringerne, hvor hun afviste ethvert kendskab til misbrug af unge kvinder og piger.

»Baseret på hendes belejlige og nærmest totale hukommelsestab, hvad angår kriminelle forhold, vil en rimelig jury forstå, at hun handlede bevidst og ondsindet, da hun sørgede for, at falske og æreskrænkende udsagn om Virginia Giuffre blev spredt overalt,« argumenterede advokaterne.

Og sagens dommer må have lyttet.

Jeffrey Epstein blev i 2019 fundet død i sin fængselscelle.
Jeffrey Epstein blev i 2019 fundet død i sin fængselscelle. Foto: LAURA CAVANAUGH, HANDOUT
Vis mere

I 2017 blev sagen i hvert fald afgjort – til Giuffres fordel. Og Ghislaine Maxwell måtte herefter betale hende en anseelig – men ukendt – millionsum i erstatning.

I flere år har dokumenterne fra det civile søgsmål været gemt væk, men den seneste tid er flere og flere af dem kommet frem i lyset – med retssystemets tilladelse.

Også selvom Ghislaine Maxwell og hendes advokater har kæmpet imod med det argument, at en offentliggørelse ville forringe hendes muligheder for en retfærdig retssag til efteråret.

Den betragtning har den føderale New York-dommer Loretta Preska dog ikke været enig i, og i slutningen af juli gav hun grønt lys til offentliggørelse. Sidste torsdag landede de så.

»Hun vil høre, om 14.30 er okay, fordi hun er nødt til at blive i skole,« står der på noten til Jeffrey Epstein.
»Hun vil høre, om 14.30 er okay, fordi hun er nødt til at blive i skole,« står der på noten til Jeffrey Epstein.
Vis mere

Foruden udsagnene fra det civile søgsmål indeholder stakken af retsdokumenter også flere håndskrevne noter.

Nogle underskrevet af Ghislaine Maxwell. Andre skrevet til Ghislaine Maxwell. Og til Jeffrey Epstein, der forud for sin død sad fængslet – mistænkt for i årevis at have misbrugt piger, som Ghislaine Maxwell angiveligt skulle have skaffet til ham.

»Hun vil høre, om 14.30 er okay, fordi hun er nødt til at blive i skole,« står der på en note til Jeffrey Epstein.

»Det vil være til stor hjælp, hvis (ukendt) kan komme til Palm Beach i dag og hjælpe Ghislaine med at træne de nye ansatte,« står der i en anden.

Med offentliggørelsen af de 52 retsdokumenter lider Ghislaine Maxwell endnu et nederlag.

Efter hun blev anholdt i juli sidste år, har hun fem gange forsøgt at blive løsladt mod kaution. Og fem gange er det blevet afslået.

Den 59-årige kvinde er tiltalt for at have medvirket til sextrafficking, overgreb og medvirken til overgreb mod mindreårige. Hun nægter sig skyldig i samtlige forhold.

Bliver hun kendt skyldig ved retssagen, som starter i november, risikerer hun at tilbringe resten af sit liv i fængsel.