*****

(Fem stjerner)

TV-2 holdt dansefest som afslutning på SmukFest med gæstebesøg af bl.a. The Minds of 99, Tina Dickow og Marie Key. Et sted mellem musikalsk løssluppenhed og et sjældent determineret TV-2 blev afslutningskoncerten en femstjernet oplevelse.

Lige her og nu, kun et skuldertræk fra sidste nummer, 'Bag duggede ruder', må man konstatere, at alt TV 2 ville i aften var, at få Danmarks smukkeste smat til at danse. At det kun lykkedes delvis, kan man ikke klandre TV-2.

Da TV-2 åbnede festivalen for to år siden, virkede det mest som et afdansningsbal. Bandet, især Steffen Brandt virkede rådvilde. Som et band ved en skillevej.

Men denne aften - forud for 'Bag duggede ruder' og 'Lanternen' spillede TV-2's bysbørn, de tre unge kvinder, stenerrockbandet Velvet Volume med på 'Hallo hallo'.

Uden at lægge alt for meget i det, kom Velvet-pigerne til at stå som pilen, der peger fremad.

Ikke kun som afslutning på den mest vellykkede SmukFest, jeg har været med til (ud af i alt seks), men også for TV-2. Med Noa Lachmis anarkistiske guitar der rev, om ikke bøgetræerne så 'Hallo hallo' totalt op med rødder.

Allerede fra begyndelsen kom det første signal pegende i retning af det, der skulle blive en totaloplevelse af de sjældne - et hyper funky medley over tidlige TV-2 hit, bl.a. fra 'Fantastiske Toyota', der har 35 års jubilæum i år. Og som i øvrigt også lagde vinyl til denne anmelders første bedrøvelige forsøg ud i anmelderiet.

Blandt andet titelnummeret, som her til aften mindede mig om, at Brandt allerede dengang havde styr på både sanselighed og danselighed. Ikke den store overraskelse, at 'Natradio' og 'Vi skaber en verden perfekt' også havde fundet plads på agendaen.

Til forskel fra koncerten for to år siden var scenelyden klar og præcis, distinkt på toppen og fyldig i bunden. Det skulle vise sig, at blive min første TV 2-koncert´med The Århus Horns fuldstændig skarpe i lydbilledet.

Første lille åbenbaring; tredje nummer 'Line Jørgensen, Voldum'. I en småsoulet udgave, igen dét drive.

Få, om nogen i den modne ende af dansk rock har som Steffen Brandt haft fingeren på pulsen i de længslernes spændetrøjer, der binder mennesker. Om det så er på den ene eller anden side af lukkede teenageværelsesdøre.
Som med 'Randers station' i en - og her må 'X Factor' kliché-tillægsordet frem - fantastisk swingversion.

Som skrevet havde TV 2 inviteret gæster med i aften. Sølvrævens første kyllinger på scenen var et logisk valg: The Minds of 99, der netop står på skuldrene af både TV-2 og Kliché. Et møde præget af respektfuld smånervøsitet hos det unge band.

En noget tung version af 99's 'Ma Cherie Bon Bon' og derefter en frydefuldt overstadig 'Nutidens unge'. Godt at se det unge band i disse løsslupne rammer.

Og nu vi taler om dem, nutidens unge. Steffen Brandt er tilsyneladende nået til samme erkendelse, som Bryan Ferry engang formulerede i et interview: 'Mine sange bliver ikke ældre med unge, kvindelige korsangerinder på scenen'.

Andre højdepunkter: Det nye nummer 'Frys', igen med popfunkknappen i bund og en nærmest fabulerende dansende sanger, der kæmpede for at komme ud af Steffen Brandts noget kejtede krop.

Den grønlandske rapper Maasi, uimponeret i 'Popmusikerens vise'. Tina Dickow spjættende rundt på scenen som en anden Iggy Pop i 'Blod, sved og tårer'.

En - lad os, hvis det skal være, og det skal det jo - kalde den sexet 'Vil du danse med mig (Mænd er mænd)' mikset op med korsangerinderne på B 52's 'Love Shack'.

Jeg har bare to indvendinger på denne festlige aften: At Marie Key aldrig fik sat sin karakteristiske signatur på 'Fald min engel', som hendes særlige intimitet ellers på papiret burde bekomme vel. Hun virkede lidt ude af sync. med det stort anlagte afslutningsshow.

At SmukFest kun i passager for alvor fik skruet danserøjserne på. Ja, i momenter, f.eks. i en version af 'Be bab a lula', der fik lov til at lege Montmartre 80er funk-nummer.

Om det skyldes træthed efter en fem dage - efter min mening - for lang festival, eller har andre grunde. Who knows.

TV-2 gjorde sig mere end ualmindelig umage.

TV-2 med gæster, Bøgescenerne, SmukFest, søndag aften