Efter Kim Larsen for to år siden vendte tilbage til scenen efter en alvorlig rygoperation, har hans popularitet nærmest nået nye højder. Torsdag aften spiller den 71-årige nationalskjald på Tinderbox i Odense.

Den gamle hankat spinder som aldrig før.

Det kan godt være, at hele Danmarks nationalskjald Kim Larsen har rundet de 71 år og må støtte sig til en stok, når han sætter sig på scenen for at spille sine hits. Siden han for to år siden vendte tilbage efter en alvorlig rygoperation, har han oplevet en renæssance hos publikum, der ikke kan få nok af ’Kvinde min’ og ’Fru Sauterne’, og i aften er det hans hjemmebanepublikum i Odense, der får æren, når han spiller i sin egen baghave på Tinderbox festivalen.

»Vi er meget taknemmelige for opbakningen. Kim er forundret over, at der stadig kommer så mange mennesker til hans koncerter,« fortæller Jørn Jeppesen, der udover at være Kim Larsens manager også er med på scenen som guitarist i Kim Larsens faste band Kjukken.

I 2015 måtte de afbryde deres koncert på Smukfest, fordi for mange festivalgæster pressede på foran scenen, og sidste sommer var det så Tivoli i København, der til deres Fredagsrock-koncert måtte lukke portene, da der ikke kunne presses flere Kim Larsen-fans ind i den gamle have.

»Vi opfatter det faktisk først bagefter. Ved Tivoli-koncerten stod det jo ned i stænger, så vi regnede ikke med, at der ville komme så mange, og i Skanderborg var det først halvvejs, da koncerten blev stoppet, at det gik op for os, hvor stor hypen var. Kim Larsen synes virkelig, det er sjovt, at der er så mange, der vil høre hans gamle sange,« fortæller Jørn Jeppesen og forklarer Kim Larsen og Kjukkens backstage-vaner.

»Altså vi tager jo virkelig vores job seriøst og planlægger koncerter i lang tid i forvejen. Man kan mærke på Kim Larsen, at han elsker at spille live, ved at han går sindssygt meget op i, at det hele skal spille perfekt. Før koncerten slapper vi bare af. Vi bruger hverken meditation eller sangøvelser, men vi holder os for os selv og har for eksempel ikke et rend af familie og børn. Det lyder kedeligt, men vi mødes bare et par timer før koncerten, og så gør vi og stille og roligt klar.«

Selvom Kim Larsen og Kjukken ofte står øverst på plakaten, føler de ikke noget pres for at skulle levere en folkefest. De prøver bare at blande sætlisten af gamle numre, så alle er tilfredse – ikke mindst dem selv.

»Vi skal jo også selv synes, det er sjovt at spille, så selvom vi har alle de gode gamle med, så blander vi det også med nogle af sangene fra det nye album, vi udsendte i foråret,« forklarer Jørn Jeppesen, der ikke betragter Tinderbox-koncerten som noget særligt, til trods for at det foregår i Odense, hvor de bor til daglig.

»Vi spiller jo det samme show i en anden by dagen efter. Vi vil ikke skuffe folk, så uanset hvor vi spiller, så kommer vi med den samme pakke.«

Når Tinderbox-koncerten er veloverstået, går turen videre Thy Rock i Thisted og derefter blandt andet Nibe Festival, Bork havnefestival og videre til Norge og Sverige.

Én stor scene mangler Kim Larsen dog at betræde: Roskilde festivalens legendariske Orange scene, hvor han kun har spillet én gang sammen med Gasolin tilbage i 1974.

Jørn Jeppesen vil ikke tage stilling til, om Kim Larsen og Orange scene ikke er et perfekt match.

»Det ved jeg ikke… Jeg synes, Roskilde har deres publikum og profil, og det skal de bare have lov til. Det har jeg fuld respekt for. Vi mangler jo heller ikke nogle steder at spille, så det bekymrer vi os ikke om.«

Roskilde Festivalens programchef Anders Wahrén skriver i en mail til BT, at de har været i dialog med Kim Larsen om en koncert gennem årene, men at det af forskellige årsager desværre ikke har kunne lade sig gøre.