På Roskilde Festival er der masser af mad i de utallige boder på campingarealerne. Og derfor er der også store mængder af madaffald fra folk, der enten ikke kunne spise op, ikke kunne lide maden eller noget helt tredje, og derfor efterlader resterne.

Det er der flere personer, som udnytter, når de snuser de aflagte madrester op, og spiser dem.
- Det er mærkeligt, at folk ikke spiser alt deres mad, og bare smider det fra sig. Det bliver til sindssygt meget skrald i længden. Jeg har altid lært hjemmefra, at man spiser den mad, som er på tallerkenen. Så det kan jeg ikke se, hvorfor man ikke skal gøre det, fordi man er på Roskilde Festival, siger 21-årige Nicolai Bloch, der sammen med sine tre venner er ude og ’skralde’, som de kalder det, når de går på jagt efter efterladte madrester.

- Jeg har ikke nødvendigvis brug for at skralde. Men når jeg er lidt sulten, så skralder jeg bare. Men hvis jeg eksempelvis er rigtig sulten om morgenen, så vil jeg gerne selv betale for morgenmad. Men jeg synes bare, at det er svineri, at smide så meget mad væk, siger Nicolai Bloch, der kommer fra Horsens.

Mens BT snakker med de fire venner, finder de flere gode ting rundt omkring forskellige boder ved campingcenter øst.

- Nøj, det her smager godt. Vil du smage?, siger 21-årige Joachim Møller, og tilbyder den fundne kvarte burger med pomfritter til BTs fotograf, der venligt afslår.

- Vi går som regel efter ting, der ikke har ligget direkte på jorden. Og er det på jorden, skal det helst ligge i noget emballage. Men når man går rundt til de forskellige boder, så kan man altid finde noget på de opstillede borde. Man skal gerne kunne simulere, at nogen lige har givet maden til dig, fastslår Joachim Møller, der kommer fra Næstved.

Alle fire drenge fortæller, at det er rart at spare pengene, men slår samtidig fast, at det ikke er et spørgsmål om penge, når de skralder. Det handler om, at man ikke skal spilde ressourcer.

- Der selvfølgelig et økonomisk aspekt i det. Men så betyder det heller ikke mere. Jeg mener i stedet, at man burde have lidt mere fokus på det fra mad-bodernes side. Eventuelt kunne de servere forskellige størrelser af portionerne. For der er ikke mange alternativer, hvis man ikke vil helt ind til Roskilde. Men samtidig må folk også lade være med at købe en stor burger, hvis de ikke er ret sultne, siger Nicolai Bloch, der forklarer, at drengene nok skralder mindst en gang om dagen.

- Generelt er vi bare opmærksomme, når vi går rundt på festivalen, for man kan finde mad mange steder, siger 21-årige Nikolaj Johannessen, der til dagligt bor i Rødovre, men stammer fra Næstved. Kort forinden har han fundet en indisk vegetarret, som han med stor glæde deler med de andre tre. En af de andre har også fundet nogle efterladte nachos i en bakke på jorden.

- En af de fede ting ved at skralde er, at man får smagt på rigtig meget forskellig mad på festivalen, siger Nikolaj Johannessen.

Blandt de fire drenge er der en klar favorit, når det kommer til efterladt mad, og det er pizza-slice. Derfor går drengene ofte forbi pizzaboden ved campingcenter øst. På dagens tur var det dog med begrænset held. Her blev det kun til et enkelt stykke pizza med pepperoni. Men det er helt fint, for de kan altid komme tilbage.

På Roskilde Festival fortærer de mange tusinde gæster omkring tre mio. måltider i løbet af festivalen.

I alt efterlader de besøgende rundt regnet 1.600 tons affald. Det svarer ifølge Roskilde Festival til omkring 23 kg. affald per festival-deltager.