Flertallet af danske festivaler har hævet priserne på billetter. Fordi musikken er blevet dyrere, lyder den samstemmende forklaring.

Der skal 100 kroner mere op af lommen for at få adgang til årets Smuk Fest i Skanderborg. Billetten til alle dage koster i år hele 1.900 kroner – og det er dyrest blandt danske festivaler.

Men folkene i Skanderborg er ikke de eneste, der presser priserne i vejret. Roskilde Festival, Jelling Musikfestival, Vig Festival, Samsø Festival, Kløften Festival, Nibe Festrival og Ringsted Festival kræver i år mellem 50 og 200 kroner mere ved billetlugen.

Pengene går dog ikke lige ned i lommen på arrangørerne, lover Poul Martin Bonde, talsmand for festivalen i Skanderborg.

- Det er simpelthen fordi, vi har øgede omkostninger ved at lave festivalen. Musikpriserne stiger stadig, og så bruger vi næsten 25 millioner kroner alene på at anlægge festivalen, fordi vi bor inde midt i en skov.

Sidste år havde i overskud på fem millioner kroner, hvorfor så hæve billetprisen?

- Fem millioner kroner er altså ikke meget i en samlet omsætning på 100 millioner kroner. Vi skal ikke give overskud til nogen, vi bruger alle penge på næste års festival. Og jeg tror bestemt ikke en billetpris på 1.900 kroner skræmmer folk væk. Vi ligger lige nu 15-20 procent over sidste år i billetsalg, understreger Poul Martin Bonde.

Udsolgt alligevel



I Jelling har leder Lars ’Charlie’ Mortensen sat prisen op med 100 kroner for at høre navne som Beady Eye, Jean Michel Jarre og Thin Lizzy til årets Jelling Musikfestival.

- Alle 100 kroner går til musikhonorarer, der har været i himmelflugt de seneste år. Man kan altid diskutere, om 1.250 kroner er mange penge for en festival. Men folk får altså 90 koncerter for pengene, og folk køber stadig vores billetter i stor stil, inden vi overhovedet offentliggør musiknavne, siger Lars ’Charlie’ Mortensen, der håber at kunne tænde udsolgt-skiltet i begyndelsen af maj.

Det skilt blinker allerede i Nibe, selvom billetten er blevet 150 kroner dyrere.

- Musikmarkedspriserne stiger, og flere og flere arrangører kæmper om navnene, forklarer festivalleder Peter Møller Madsen.

- Men vi har oplevet stor efterspørgsel på billetter de sidste år, og mange har endda spurgt, hvorfor vi ikke sætter billetprisen yderligere op. Det er der sikkert også noget fornuft i, for vi tilbyder noget unikt og eksklusivt med enormt højt serviceniveau. Men vi må på den anden side heller ikke misbruge vores popularitet.

Billigere festivaler



Ikke alle festivaler skruer op for priserne. Spot, Copenhell og Bork Havn Musikfestival holder fast i sidste års niveau, mens Skive Festival, Langelandsfestival og Start! festivalen i København decideret har sænket priserne.

- Vi er en forening, så medlemmerne bestemmer prisen. De har besluttet at sætte den ned med 50 kroner, forklarer Peter Møller, formand for bestyrelsen i Foreningen Vesterbro Festival, der står bag Start!

- Vores primære målgruppe er studerende og mange af vores medlemmer er også studerende. De mener, at 250 kroner er en fair pris. Nu er vi heller ikke på samme måde underlagt skyhøje priser på store udenlandske navne, og samtidig er vores mål heller ikke at tjene penge, understreger Peter Møller.