Super-skibonitterne fra Dúné forstår den simple, men utøjlelige kunst: At holde en fest.

Med lige dele talent, rå energi, udadvendthed og musikalsk eventyrlyst har de fem tilbageværende medlemmer af Skive-bandet kanoneret sig ind som et af moderne dansk musiks absolut mest populære live-navne.

Professionalismen, som de unge musikere i løbet af deres udlandseventyr i Berlin må have fået ind fra Spree-flodens postevand, skinner tydeligere og tydeligere igennem.

Det har været dagsordenen de seneste 18 måneder af bandets liv, der ellers har budt på to exitter fra den oprindelige septet. Og det var dagsordenen torsdag aften på Skanderborg Festivalen, hvor Dúné optrådte for femte eller sjette gang (de er selv i tvivl red.) foran en halvfyldt Rytmehans-scene, der bød på netop den 14-20-aldersgruppe, bandet mest af alt optræder for i det tyske, hvor de nu i to år har boet.

I hen ved perfekte opførsler af elektro-rock-hits som ’80 years’, der åbnede koncerten, samt den udødelige ’Dry Lips’, som lukkede selvsamme, demonstrerede de fem ynglinge den disciplin, arbejdsomhed samt musikalske power, som den danske rockscene igen og igen sukker efter.

Særligt synth-spilleren – den evigt veltrænede Ole Bjørn Sørensen – var garant for opsigtsvækkende showmanship og musikalsk fornyelse.

Det klædte i øvrigt bandet at lege en smule med deres efterhånden halvtykke hit-katalog. Flere numre blev iklædt både techede og dubsteppede klæder, og for det kvitterede et halvfyldt Rytmehans-publikum (resten af Skanderborgfolket beskuede giraffen, som var Ozzy Osbourne) med dans, skrig og rosekast mod scenen.

Men det holdt ikke hele vejen hjem.

Altid charmerende Mattias Kolstrup er og bliver en fremragende sanger. Men en koncert så instrumenttung, som den torsdag aften, udstiller både den androgyne sangers mest geniale stemmetræk, men desværre også svaghederne.

Derudover kørte bandet ved flere lejligheder en anelse i tomgang, inden Ole Bjørns synth-evner hankede op i begivenhederne.

Samlet set kan Dúné dog prise sig af fortsat at være totalt på hjemmebane i bøgeskoven. Det bliver for alvor spændende, om bandet tør udfordre deres enorme medvind i bl.a. Tyskland ved at boltre sig mere rundt i særligt det elektroniske univers, de så tydeligt mestrer, når de til næste år udgiver nyt album.