Efter at have udgivet fem album har den danske duo Hush holdt en godt og vel fem år lang pause. Begrundelsen var vist, at ægteparret Dorte Gerlach og Michael Hartmann mente, at de havde nået, så langt de kunne med deres efter danske forhold unikke countrypop.

Nu er de tilbage – og som Dorte Gerlach sagde på scenen, ’hvad ville være mere nærliggende end her på Tønder Festival?’.

Godt og vel fem kvarter senere kan man konstatere – nej, det er svært at forestille sig.

Man kan diskutere, om Hush nogensinde opnåede det, man i en kommerciel sammenhæng ville kalde et hit. Men de leverede en perlerække af melodiøse country/folk sange på især albummene 'For All the Right Reasons' og 'Backroads'.

Gerlach ligner og lyder stadig som en fe - med tværstriber på bukserne i dagens anledning. Hendes lyse nordiske vibrato er stadig formfuldt smuk.

Hush' besætning i dag består af gulvbas, trommer, violin, Hartmann selv på akustisk guitar og en landets bedste og mest alsidige americana-guitarister Rune Kjeldsen på diverse strenge.

Nyheden, hvis man kan bruge det udtryk, er, at Hush spiller endnu mere lowfi og folksy end tidligere.

Efterhånden som de kom længere ind i koncerten, kom der lidt mere swing i det, kulminerende i et af gruppens fineste numre ’Wilder Girl’.

En halvsløv eftermiddagstime i et telt som Telt 2 vil være en udfordring for hvilken som helst kunstner med en så lavmælt dagsorden som Hush i dag, men allerede fra begyndelsen fandt band og et lydhørt publikum hinanden i et imponerende tæt, gensidigt nærvær, hvor fnuglette arrangementer og de bittersøde og melankolske sange fik al det lydtætte rum, de fortjener. 

Man kan indvende, at visse af Gerlachs snappy tekster om patetiske ægtemænd og utroskab - og for den sags skyld også 'Wilder Girl' - kunne fortjene lidt mere tryk på pedalen end den meget sødmefulde levering.

Omvendt er der en sang som ’Look for America’ om parrets roadtrip ad Highway 61, som i sin egen ret formidler følelsen 'americana' lige så fornemt som hvilken som helst amerikansk musiker som f.eks. Sam Outlaw, der lige nu spiller i et telt her ved siden af.

Dert samme gælder en stribe nye sange, der blev spillet i dag. Som altid med Gerlachs uhyre morsomme småanedoter mellem numrene.

En udsøgt fornøjelse for os, der holder af at runde dagen af med stemningsladet musik som akkompagnement til den indre musik. Eller en fredag eftermiddag for den sags skyld.

 

Hush, Tønder Festival, Telt 2, fredag