Én boss, to guitarer, tre timer, fire smilerynker, fem årtier - og seks stjerner for en næsten ubegribelig oplevelse.

Lørdag aften skabte Bruce, den almægtige og The E-Street band en guddommelig, forrygende fest.

Ti minutter i ni en lørdag aften. Luften over det sydlige Roskilde står så stille som trafikken på hjørnet af E-street og 10th Avenue i Belmar, New Jersey en fredag eftermiddag.

SE BILLEDERNE: BRUCE ROCKEDE ROSKILDE

Luftfugtigheden. Kærligheden. Dedikationen. Forventninger til et uforglemmeligt, magisk orange øjeblik.

Lidt efter 21 trasker Bossen og et dusin medlemmer af The E-Street-band ind under teltdugen.

Tre timer senere toner en hæsblæsende version af 'Twist And Shout' ud, og der står med fast skrift på blokken: 'Må skrive sig ind Roskilde-mytologien som den største koncert nogensinde'. Eller i hvert fald på niveau med Bob Marley, som de der oplevede ham, stadig omtaler som det største.

Rockmusikkens største festoriginal fik mindst tre generationer til at bade sig i soul, gospel, rock'n'roll.

'I want the soul, I want the heart,' som Springsteen sang i det andet nummer 'Badlands'. Og det fik vi. Hjerte og sjæl. Samvittighed og samhørighed.

Bruce Springsteen har været været igennem mange faser i sin snart 50 år lange karriere. Det determinerede oprør mod lillebyens snævrende rammer, rock'n'roll omkring 'The River', stadionrocker i midtfirserne, akustisk outlaw omkring 'Nebraska', introvert skilsmissepop ('Tunnel Of Love'), rootsy Pete Seeger-folk, voksen-pop på 'Magic' og 'Working On A Dream'. Senest det politiske depressionsalbum 'Wrecking Ball'.

Vi kom hele vejen ned af den Springsteenske highway denne aften. Først blev niveauet sat med manifest-rockeren 'No Surrender', derefter 'Badlands', senere en passage med delvis afdæmpede sange fra 'Wrecking Ball' med irsk, folk-agtig iscenesættelse.

En Motown-soulet afdeling med Jimmy Cliffs 'Trapped' - og 'The E Street Shuffle' med Philadelphia (som ligger tæt på New Jersey) hip hop-bandet The Roots, som tidligere på dagen indtog samme orange scene. De virkede nærmest lykkelige.

Springsteen har aldrig lagt skjul på sin Motown-fascination. Der var så fandens meget soul i The E-Street Band her til aften. Ikke mindst med blæsergruppen i baggrunden med nyligt afdøde Clarence Clemmons' nevø Jake på sax.

SE BILLEDERNE: BRUCE ROCKEDE ROSKILDE

Så var der de monumentale 70er sange som 'Spirits In The Night' og ' Born To Run' og 80erne rockere som 'Dancing In The Dark' og Born In The USA'.

For at den manøvre skal lykkes, skal alt gå op i en højere enhed. Først og fremmest er der selvfølgelig myten i sig selv. Chefen har et næsten urealistisk omdømme at leve op til. Men Bruces og hans bands helt åbenlyse spilleglæde skaber sammenhængskraften mellem de afdæmpede lyriske numre og massive rocksange.

Og nu vi er ved bandet. Enkelte har af uransagelige årsager en nedladende holdning til dét, der er E- Street bands metier.  At spille op til dans. Det var det Gary W. Tallent, Max Weinberg, Steven van Zandt og Roy Bittan begyndte med i 60erne. Det var det, de gjorde lørdag aften. 

Ja, der manglede en håndfuld af de definerende sange fra senhalvfjerdserne, f.eks. 'Darkness On The Edge Of Town og 'Backstreets'.  Men Smatten en lun. lys og gavmild lørdag aften. Hvis ikke det skulle være party-time.

Det er umuligt at fremhæve enkelte højdepunkter, Her er lligevel et par:

Da Bossen - som i gamle dage - trak en ung kvinde op for danse med i 'Dancing In The Dark. Pigen så ud til, ja, at have været igennem en hård livsfase. En enkelt, men ekstremt rørende gestus.

Da Springsteen vendte sig mod trommeslager Max Weinberg i 'Born In The USA' med et sigende grin. som for at sige 'Vi har dem, gamle ven'.

Da min gode ven måtte knibe en tåre i den ultimative hymne til den såkaldt lille mand m/k i 'The River'.

Jeg giver op. De var utallige, øjeblikkene.

Her til aften var det sange til hovedet, gospel for sjælen og rock for fødderne. Buce Springsteen er beåndet af en særlig nådegave. Og så har han verdens bedste band i ryggen.

· Dem spillede Bruce Springsteen og The E-Streetband i Roskilde

· No Surrender

· Badlands

· Two Hearts

· We Take Care Of Our Own

· Wrecking Ball

· Death to My Hometown

· My City of Ruins

· Spirit in the Night

· The E Street Shuffle - Med The Roots, som optrådte tidligere lørdag på Orange Scene

· Jack of All Trades

· Trapped, oprindelig med Jimmy Cliff

· Because the Night

· Working on the Highway

· Shackled and Drawn

· Waitin' on a Sunny Day

· The River

· The Rising

· Out in the Street

· Land of Hope and Dreams

· Ekstra numre:

· We Are Alive

· Born in the U.S.A.

· Born to Run

· Glory Days

· Dancing in the Dark

· Tenth Avenue Freeze-Out

· Twist And Shout