Danmarks p.t. største rockband fejrer store triumfer. Men bag succesen bærer Volbeats Michael Poulsen på en stor sorg. Hans far døde tidligere i år.

Danmarks største rockband. Rygtet om mægtige Volbeat er længe gået i Danmark. De sælger cd’er i tusindevis. Fylder koncertsalene. Rejser Europa tyndt. I disse dage modtages det nye album »Guitar Gangsters & Cadillac Blood« overstrømmende overalt. Der skal tændes en del lys i Disneyland for at vippe Volbeat af pinden.

Men midt i glæden over succesen bærer Volbeats frontmand Michael Poulsen på en stor sorg. Han mistede sin far for få måneder siden, ganske kort inden udgivelsen af det nye album.

- Det er klart, at jeg har været igennem hele følelsesregistret. Det har ikke været let. Han betød virkelig meget for mig. Især sangen »Light A Way« fra det nye album betyder meget for mig i den sammenhæng. Den blev spillet ved min fars begravelse. Det var et bevægende øjeblik. Uden ham og hans musikinteresse var jeg ganske enkelt ikke blevet den, jeg er i dag. Ja, du kan godt sige, at »Light A Way« er tilegnet ham. På en måde er han med overalt på det nye album, siger Michael Poulsen.

- Min far var min mentor og største inspiration. Jeg er vokset op med Elvis på grammofonen. Min far var kæmpe stor fan. Det var faktisk sådan han scorede min mor. De mødte hinanden til en fest, og så inviterede han hende med hjem for at se hans Elvis-samling. Han bildte hende ind, at han ejede en stor amerikanerbil. Det var godt nok løgn, men - ja, noget må han jo have gjort rigtigt, siger Michael Poulsen med et lille grin.

Scroll ned og læs videre

Ikke til at sætte i bås
Amerikanerbil. Sådan én dukker også op i titlen på det aktuelle Volbeat-album. Og dét er ikke løgn. »Guitar Gangsters & Cadillac Blood« hedder det. »Light A Way« er ikke den eneste sang, der kan spores tilbage til Poulsens far. Det gamle Hank Williams-nummer »I Am So Lonesome I Could Cry« findes i en i øvrigt fremragende verison med Kongen.

»Light A Way« er pakket ind i et solidt lag strygere. Det kan man roligt kalde en nyskabelse i Volbeat sammenhæng. Ikke fordi Volbeat i forvejen er til at sætte i en bås.

- Det er nok især inspireret af Manic Street Preachers, som altid har været gode til at smøre deres rocksange ind i strygere, så det giver mening. Jeg har altid haft drømmen om at lave den store sang med masser af strygere. Selvfølgelig er det et spring for os, men når man går i gang med sådan et projekt, er man simpelthen nødt til at stole på, at det ender med at lyde fedt, siger Poulsen.

Og så er vi inde på Volbeats varemærke. Vel er det heavy metal, men det er også super melodiøst. Med en større-end-livet sanger. I hvert fald målt efter dansk standard.

- Vi er svære at sætte mærkat på. Vi går ikke op i det med image. Nogle er så snævertsynede, at de har nogle meget faste formler for, hvad de vil lytte til. På vores nye plade er der metal, country, gospel, 50er rock, sågar lidt reggae. Det handler om, at vores musik er spillet ud fra hjertet. Det er hårdt, men samtidig skal melodierne fænge. Det er ground rule no. 1. »Guitar Gangsters & Cadillac Blood« er sørgmodig musik, ja. Men det er også glad musik, siger Michael Poulsen.

Hvad hedder hofteholder på tysk?
Det forrige album »Rock The Rebel/Metal The Devil« solgte 40.000 i Danmark. Succesen er først for alvor nu blevet opdaget af medierne. Uanset at Volbeat sælger hundrede tusinder af plader i Tyskland, Italien, Sverige, Schweitz, Italien. Nu vi er ved udlandet. Første single fra Volbeat hedder »Maybellene i hofteholder«. Hvordan hulen forklarer Volbeat den titel for det tyske publikum?

- Sangen er endt med den titel, fordi vi syntes det lød godt. Den har siddet i hovedet på mig fra starten. Det er et godt billede, synes jeg. Der er jo ikke andet for, end at tale med folk om det, når vi er i udlandet. Det gør vi i øvrigt meget ud af, når vi er ude at spille. Vi kan godt lide at gå ned og tale med publikum efter koncerten. Der er altid nogen, der skal købe cder eller merchandise bagefter.

- I øvrigt er der også noget principielt i det. Nummeret har den titel, som vi synes er rigtig. Vi ønsker ikke at gå på kompromis, for at det skal kunne forstås i Tyskland. Vi kan godt lide at vise, hvor vi kommer fra. Det kan vi gøre med et dansk ord eller to indimellem. Uden at det skal lyde som en dansk udgave af Brigitte Nielsen, siger Michael Poulsen.

Som B.T.s Steffen Jungersen skriver i sin anmeldelse: - Aldrig før har Michael Poulsens fascination af americana været så fremtrædende. Bare albumtitlen taler sit eget sprog. - Jeg har set en film for mig, mens vi arbejdede med plade og senere coveret. Det er noget med en fyr, der befinder sig i ørkenen og senere begiver sig ind i en by, hvor nogle lejemordere er ude på at myrde ham. Selvfølgelig kunne det være sjovt at indspille en video med udgangspunkt i den »film«. Nu må vi se, siger Poulsen.

Volbeat kan blive aktuelle med en USA-koncertturné i 2009. - Vi må se, hvad der sker. Vi har nogle ting, vi gerne vil mht. koncertstederne og deres størrelse. Omvendt er der ting, vi ikke gider. Lige nu er situationen den, at vi får en masse airplay på amerikansk radio, og det vil vi selvfølgelig gerne følge op på. En turné i USA. Det ville da være en drøm, mand.

Volbeat - kort:
* Volbeat blev dannet i oktober 2001 af Michael Poulsen, efter hans daværende band Dominus blev opløst. * Bandet er blevet kendt på deres - med egne ord - »metalliske pop rock and roll« med inspiration lige fra Metallica til Elvis Presley. Deres musik omtales af og til som »Elvis metal«. * De har udgivet »The Strength/The Sound/The Songs« i 2005 og »Rock The Rebel/Metal The Devil« i 2007. Sidstnævnte blev i marts 2007 det første metalalbum nogensinde til at nå toppen af den danske hitliste. Det har solgt platin i Danmark. Igen første gang for et metalalbum. * I 2005 vandt bandet prisen for »Bedste debutalbum« ved Danish Metal Awards. Året efter vandt de en Steppeulv som »Årets håb«. Bandet har taget navn efter Dominus-albummet »Vol.Beat«. * Michael Poulsen - vokal og guitar, Anders Kjølholm - bas, Thomas Bredahl - guitar, Jon Larsen - trommer.

Andre læser også