Det er umuligt at modsige den livsbekræftende fest, en Volbeat koncert er – til gengæld var der plads til forbedringer i både spil og sætliste i Herning.

I det  halve års tid har jeg oplevet noget i forbindelse med fænomenet Volbeat, som bandet ellers stort set har været forskånet for: De har fået kritik fra egne fanrækker.

Årsagen synes overvejende at være noget så tåbeligt, som at Michael Poulsen og co. er blevet 'for populære', samt at bandets seneste album, 'Seal The Deal & Let’s Boogie' er 'for poppet'.

Bevares, de fleste bands vil have gamle fans, som nærmest pr. automatik synes, at favoritterne var bedre, dengang de stod på fire ølkasser i Fælledparken og spillede for de pågældende få fans og en trebenet hund.

Det er bemærkelsesværdigt næsten altid de samme mennesker, som altid brokker sig over, at andre ikke har begrebet storheden i den musik, DE nu engang holder af. For så siden at brokke sig endnu mere over, at man ikke kan have sine favoritter for sig selv, når andre rent faktisk så HAR fattet det pågældende band.

Med nogen sikkerhed er det dén fælde, Volbeat er faldet i. Well, en fælde er det vel næppe, men det dér begreb popularitet giver såvel amatører som professionelle kritikere lejlighed til at slynge om sig med begreber som 'kommercielt udsalg' og 'leflen for folkedybet'. Det kan de nemlig godt lide.

Og det er ufatteligt trættende for os andre, som blot glædes over, at Volbeat har skabt en afart af hård rock og Heavy Metal, som har samlet masserne også om andre bands i de forkætrede genrer.

Men om man kan lide Volbeat eller ej, så ER der ingen vej uden om, at kvartetten er et formidabelt liveband. Da HMS Volbeat lagde fra land foran 15.000 mennesker i Herning i et orgie af lys og lyd var blot indledningen på koncerten en noget nær bjergtagende oplevelse.

Hvilket i øvrigt giver mig en kærkommen lejlighed til at sende rosenbuketter efter Volbeats ubesungne helte – nemlig deres lyd- og lysfolk, som stort set aldrig svigter.

Det gør Volbeat heller ikke, selv om det retfærdigvis skal siges, at man godt kunne høre onsdag aften, at det hér var premieren på bandets Europa-turné. Både sætlisten og spillet, som sine steder slæbte, kan strammes op og bliver det utvivlsomt også, som turnéen skrider frem.

Hverken nye numre som 'Let It Burn' og 'Gates Of Babylon' eller ældre sager som 'Cape Of Hour Hero' og 'A Gardens Tale' sad godt i sættet og slog huller (mindre huller bevares) i koncertens flow og momentum.

Og huller i den gigantiske fest, en koncert med Volbeat til hver en tid er og så sandelig også det meste af tiden var i Herning. Det kan sgu’ godt være, nogle af Volbeats numre er 'popsange' (hvilket jeg i øvrigt ikke har nogen problemer med), men så er de faneme popsange i panser og plade og en morgenstjerne i hver hånd. Den skamløst poppede 'For Evigt'  var faktisk ét af aftenens højdepunkter, da publikum brølede omkvædet med en volumen sjældent hørt herhjemme siden salig Gasolin’.
Man savnede ikke Poulsens duetmakker i den sang, Johan Olsen. Godt det samme for han var 'på druk i Grækenland', som en vanligt overstadig og klædeligt stolt Michael forklarede.

Højdepunkterne var bortset fra 'For Evigt' ellers et ualmindelig godt tænkt medley af 'Heaven Nor Hell', 'Warrior’s Call' og 'I Only Wanna Be With You', samt da bandet i ekstranumrene for alvor smed handskerne og satte et gedigent dobbeltstød ind med de rendyrkede Heavy Metal numre 'Doc Holliday' og 'Seal The Deal'.

Lige dér med de to sidstnævnte strammede bandet spillet mærkbart op, og jeg skal da gerne være den første til at opfordre Volbeat til at lave et rent metalalbum næste gang. Så meget jeg ellers også elsker mange af deres popnumre.

Anyway, da bandet inviterede i omegnen af 30 af de yngste fans på scenen til en benovet kollektiv svingom til sidste ekstranummer 'Still Counting' vil jeg mene, at det vi dér var vidne til, var noget så sympatisk som en fejring af livet.

Og har man et problem med det bør man nok – set i lyset af den senere tids begivenheder – gå ud og lege med en (anden) klovn. . .

DET SPILLEDE DE:

DEVIL’S BLEEDING CROWN

HEAVEN NOR HELL/ WARRIOR’S CALL/ I ONLY WANNA BE WITH YOU

LOLA MONTEZ

LET IT BURN

SAD MAN’S TONGUE

HALLELUJAH GOAT

GATES OF BABYLON

DEAD BUT RISING

16 DOLLARS

MAYBELLENE I HOFTEHOLDER

FOR EVIGT

GUITAR GANGSTERS & CADILLAC BLOOD

CAPE OF OUR HERO

GARDEN’S TALE

GOODBYE FOREVER

FALLEN

Extra:

BLACK ROSE

DOC HOLLIDAY

SEAL THE DEAL

STILL COUNTING

Volbeat, Jyske Bank Boxen, Herning, onsdag aften

 

Andre læser også