D-A-D udsender nyt album 'Monster Philosophy' den 10. november. Musik.bt.dk har smuglyttet til albummet og fået en lille snak med bandet.

Det er formiddagen derpå, da Musik.bt.dk møder D-A-D på pladeselskabet EMI's kontor i hovedstadsbydelen Frederiksberg, hvor hovedparten af bandet er vokset op.

SE VIDEO: JESPER BINZER OM 25 ÅR PÅ TOPPEN

SE VIDEO: DE KENDTE TIL D-A-D-PREMIERE

Halvanden års arbejde med det nye D-A-D album er netop afsluttet - det vil sige den rent studietekniske del af jobbet, for bandet er netop sat i stævne på pladeselskabet for at beslutte hvilke af de 14 nye sange, som skal udgøre det endelige album, 'Monster Philosophy', der er lig opfølgeren til 'Scare Yourself' fra foråret 2005.

Og hvad er der så i vente fra dansk rocks bannerføre gennem snart tyve år? Musik.bt.dk har eksklusivt lyttet til det nye 13-numre lange album, der byder på reele D-A-D rockudløsninger som den speedede åbner 'Revolution', 'If You Had A Head', 'Beautiful Together' og 'Chainsaw'.

Men også en mere underfundig rocksag som førstesinglen og titelnummeret 'Monster Philosophy', som bandet længe kaldte "Black Disco" grundet dets finurlige kombination af metalguitar og discorytmer!

scroll ned og læs videre

Mere tilbagelænet
Man bemærker dog også - eller måske: især - de mere tilbagelænede rocknumre som den melodiske drøm 'Milk And Honey' og 'You Won't Change' og de melankolske sange som 'Too Deep For Me' og den meget stemningsfulde 'I Am The River'. Sidstnævnte hører til et af de allermest eftertænksomme øjeblikke i hele D-A-D-kataloget.

Typisk er der tale om numre, der vokser lyt efter lyt og ikke nødvendigvis som en lige-i-ansigtet oplevelse, som D-A-D tidligere har været noget nær Danmarksmestre i. Udvælgelsen af de endelige numre er dog ikke nogen nem opgave, forstår man på de fire D-A-D medlemmer, der i disse dage også lige skal have det samlede indtryk til at bundfælde sig efter det langstrakte album-arbejde, som begyndte i januar 2007.

Men begejstringen for 'Monster Philosophy', der er blevet til i samarbejde med produceren Jon "Joshua" Schumann (Kent, Kashmir, Carpark North, Mew) er nu ikke til at tage fejl af, - Nu har jeg længe haft hovedet så meget oppe i musikken, men jeg sad og hørte albummet igår og jeg synes sat'me, at det er småoriginalt, det må jeg sige. Der lyder ikke af 'den der', 'de der' eller 'ham der'. Det er meget D-A-D-agtigt, fastslår sanger & guitarist Jesper Binzer overfor Musik.bt.dk.

- Albumtitlen var let at føde og alle var med på den, men hvis vi skulle kalde en plade for 'Monster Philosophy', så skulle det også være en, der havde alle de her fede numre på sig. - Ordene udgør så også en lidt sjov modsætning og ryger du en lille hjemmerullet, mens du hører pladen, så giver den endnu mere mening.

Det melodiøse skal være på plads
Meningen med 'Monster Philosophy' er i høj grad alle facetter af D-A-D, der derfor ikke har haft særlig travlt med, at skulle vifte ekstrahøjt med rock-fanen eller understrege sig selv som det førende danske rockband, som D-A-D stor set har været det siden gennembruddet med 'No Fuel Left For The Pilgrims' i 1989.

SE VIDEO: JESPER BINZER OM 25 ÅR PÅ TOPPEN

- Den rockfane, vi har viftet med har også været med numre som 'Nineteenhundredandyesterday' og slige sager, som er endnu mere poppede og P4-agtige end de nye numre, bemærker Jesper Binzer.

- Tiden ændrer sig også og hvis vi kigger tilbage, så har vi været totale rockstjerner på noget hyggemusik. Derfor føler jeg ikke, at vi skal leve op til den helt store omgang rock, rock, rock.

Lillebror & lead guitarist Jacob "Cobber" Binzer tilføjer: - Det kan da godt være, at vi er rockbandet i Danmark, men hvis man kradser lidt i overfladen og lytter efter er vi også meget danske i tonen. Den melodiforståelse, som man er vokset op med her i landet skinner igennem. Og det er et plus.

SE VIDEO: DE KENDTE TIL D-A-D-PREMIERE

- Vi kan allesammen i bandet blive enige om, det melodiøse skal være på plads, det melankolske skal være på plads og at den primale energi skal være der. Der er plads til det hele. Det eneste, der ikke er plads til er, når det bliver for en-dimensionelt, understreger Cobber.

- Og vi laver stadigvæk musik for os selv, tilføjer bassist Stig Pedersen. - Vi sidder ikke at tænker, at 'nu vil vi slappe af eller nu er markedet sådan og sådan!' Vi laver det der fungerer og det vi gider at spille og som vi får et kick ud af live, for vi kommer jo nok til at spille disse her sange en del gange.

Knive i ryggen
Præcis en måned før, at 'Monster Philosophy' rammer gaden får D-A-D dokumentarfilmen 'True Believer' premiere i de danske biografer. Ikke en officiel D-A-D bandfilm som sådan, men derimod et dokumentarportræt fra bandets mangeårige "femte medlem" og kreative idémand, videoinstruktør, scenograf m.v. Torleif Hoppe, der har filmet bandet i de godt 25 år, han har været med ved sidelinen.

- Filmen er hvad Torleif har optaget. Og det er ikke så lidt. Det tog også lige de der fem år, at få sorteret i klippene, kommenterer Jesper Binzer. - Har I set resultatet?

- Ja, og det var ikke noget kønt syn, udbryder Jesper Binzer tørt og selvironisk.- Og så er det ubarmhjertigt tæt på og så fremviser det jo en ubehagelig jernvilje, inde bag det glade ydre der.

- Har filmen givet Jer et nyt blik på bandet?- Vi har først fornylig set den nogenlunde færdige version, så jeg ved ikke rigtig om man kan sige det sådan og om hvilke psykiske 'blips', der lige har været

God underholdning
- Men det er god underholdning, fortsætter Stig Pedersen, som suppleres af yngstemand og trommeslager Laust Sonne: - Filmen har det hele. Musik, humor... - ... og spænding, spyt og knive i ryggen, fuldender Jesper Binzer sætningen og en et overlydstangerende fælles grineri fylder rummet.

Men der er mere endnu. I slutningen af januar indleder bandet dets Danmarksturné med 'Monster Philosophy'. - Den danske turnéomgang er planlagt i store haller, hvor der er mulighed for at man kan bygge lidt scene og gøre noget mere ud af det, siger Jesper Binzer.

- Og så er Japan igen meget optaget af os, og det er så første gang på fire plader. Det er jo ret fantastisk at høre. Og Sverige og Norge er mere oppe på det end nogensinde, men det kan også godt være, at det bare er varm luft.- Der er også noget meget spændende i gang i Tyskland, vi kan ikke rigtig løfte sløret for det endnu, men det virker ihvertfald større end nogensinde.

- Men der skal ihvertfald spilles og mon ikke der også kommer en sommerfestival eller to, slutter Jesper Binzer. D-A-D indleder deres Danmarksturné i Forum, Horsens den 30. januar. Turneen afsluttes i Forum, København den 7. marts. Og i starten af marts fejrer D-A-D desuden bandets 25 års bandjubilæum med udgivelsen af et stort bokssæt.

D-A-D-ologi
Nyheder, turnédatoer og band juke-box med bl.a. 'Monster Philosophy' m.m. på bandets hjemmeside: www.d-a-d.dk

Hør de nye numre 'Revolution' og 'Monster Philosophy' på D-A-D's My Space side:www.myspace.com/dad

Trailer fra Torleif Hoppes D-A-D dokumentarfilm 'True Believer', der har biografpremiere den 10. oktober: www.youtube.com/watch?v=wjOuBcHx9Ns

Tracking-liste 'Monster Philosophy'

1. Revolution 2. Nightmares In The Daytime 3. Too Deep For Me 4. Beautiful Together 5. Monster Philosophy 6. Milk And Honey 7. You Won't Change 8. If You Had A Head 9. I Am The River 10. Chainsaw 11. Money Always Takes The Place Of Life 12. Nightstalker 13. If I Succeed

SE VIDEO: JESPER BINZER OM 25 ÅR PÅ TOPPEN

SE VIDEO: DE KENDTE TIL D-A-D-PREMIERE