Tina Dickow sagde nej til sit livs kærlighed. Flere gange. Over flere år. Han blev knust – og forelskede sig i stedet i en Hollywood-stjerne.

Den aarhusianske singer-songwriter beskriver det selv som et ægte kærlighedsdrama, der er Hollywood værdigt. Og ganske som en film i den genre ender historien – selvfølgelig – lykkeligt.

Den historie vender vi tilbage til. Men det er netop kærligheden – og en coronapandemi –  der er baggrunden for, at man for første gang nogensinde kan høre Tina Dickow synge på dansk på hendes nye album, ‘Bitte små ryk’, der udkom den 1. april.

For i dag bor Tina Dickow på Island med sin islandske mand, Helgi Jónsson, der måtte så grueligt meget igennem, inden han endelig fik sit ja. Sammen har de slået rødder på den vulkanske ø i Nordatlanten med tre børn, en stor forstadsvilla i Reykjavík og et selvbygget sommerhus i fjeldene.

B.T. mødes med Tina Dickow på et hotel i København, inden hun skal videre ud at spille til et arrangement.
B.T. mødes med Tina Dickow på et hotel i København, inden hun skal videre ud at spille til et arrangement. Foto: Byrd / Jonas Krøner
Vis mere

Men idyllen brast, da coronapandemien lammede verden og lukkede flytrafikken ned.

Pludselig kunne Tina Dickow ikke bare tage hjem til sin familie i Danmark. Hun så dem ikke i et helt år. Koncerter var der heller ikke noget af. Hun følte, hun mistede forbindelsen til Danmark. Under den kolde, mørke islandske vinter savnede hun sit hjemland.

»Det var et chok for mig, og det fik mig til for første gang til at tænke over, at jeg har bosat mig helt vildt langt væk fra min familie,« siger Tina Dickow.

»Jeg elsker at bo på Island, men i hjertet er det ikke det, der føles som mit hjem. Ikke endnu. Så jeg kom på en måde til at føle mig hjemløs, da jeg pludselig ikke kunne rejse til Danmark. Det føltes, som om Danmark var ved at forsvinde for mig,« siger hun.

Det var netop ud af det savn, at de 11 dansksprogede sange, der udgør ‘Bitte små ryk’, voksede.

»Jeg havde en følelse af, at jeg trængte til at række ud efter Danmark,« siger Tina Dickow, der startede med at spørge sine danske fans på sociale medier, om de skulle skrive en sang sammen – på dansk.

»Jeg ville vide, hvordan de havde det, og hvad de tænkte på. Jeg har altid brugt musik til at række ud til noget større, til et fællesskab, i forsøget på at trænge ud over en eksistentiel ensomhed,« siger hun om sangen ‘Hjertestorm’, der har fået plads på det nye album.

Tina Dickow har ikke før udgivet et album på dansk, bl.a. fordi hun troede, det ville være sværere at digte på dansk. »Jeg har helt klart haft nogle fordomme om, at det danske er meget firkantet, klodset og uelegant. Men det er blevet gjort til skamme undervejs,« siger Tina Dickow.
Tina Dickow har ikke før udgivet et album på dansk, bl.a. fordi hun troede, det ville være sværere at digte på dansk. »Jeg har helt klart haft nogle fordomme om, at det danske er meget firkantet, klodset og uelegant. Men det er blevet gjort til skamme undervejs,« siger Tina Dickow. Foto: Byrd / Jonas Krøner
Vis mere

Det er dog ikke alt ved det danske album, der er nyt og ukendt territorium for Tina Dickow. Hun har nemlig produceret albummet sammen med sin mand, Helgi Jónsson, der også både synger og spiller på de nye sange.

»Der er virkelig meget, vi skal samarbejde om, men det fungerer virkelig godt for os. De ting jeg ikke kan, kan han – og omvendt. Jeg tænker tit, at det er et mirakel, at vi har fundet hinanden,« siger hun.

Og dermed er vi tilbage ved den langstrakte kærlighedshistorie.

Parret begyndte at arbejde sammen tilbage i 2008, hvor de mødte hinanden på en turné gennem den islandske musiker Teitur. Der opstod lynhurtigt musikalsk kemi imellem dem. Men de skulle igennem flere forliste forhold – og over to år – før den Hollywood-agtige kærlighedsfortælling blev forløst.

»Vi havde et langt indløb, hvor vi var kollegaer og sjælevenner i en superpresset tid, hvor vi turnerede verden rundt og på skift var forelskede i hinanden, men ikke kunne få det til at fungere. Der lærte vi hinanden at kende på de mest voldsomme måder. Vi tog ligesom hele omgangen dengang, så der er ikke længere noget, der kan overraske,« siger hun.

Dengang var Helgi Jónsson forlovet. Men under deres første turné sammen blev han så forelsket i Dickow, at han rejste hjem og brød forlovelsen med sin kæreste.

Her ses Helgi Jónsson og Tina Dickow sammen til Gaffa Prisen 2014 på Bremen i København.
Her ses Helgi Jónsson og Tina Dickow sammen til Gaffa Prisen 2014 på Bremen i København. Foto: Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Scanpix 2014
Vis mere

Gennem et helt år kæmpede han for at vinde Tina Dickows kærlighed, mens hun blev ved med at afvise ham.

Hun var ikke klar til at tage springet. Han passede ikke ind i de forestillinger, hun havde, og hun havde ikke lyst til at binde sig til noget eller nogen.

»Jeg levede virkelig det frie musikerliv, hvor ingen skulle regne med mig. Jeg havde hele tiden en forventning om, at der ville ligge en hel masse lykke og succes lige rundt om det næste hjørne, så jeg var hele tiden på vej videre og fremad,« siger hun.

Det førte til, at Helgi Jónsson afbrød det musikalske samarbejde. Han var for ulykkelig til at kunne fortsætte, og i stedet fandt han lykken hos Hollywood-stjernen Mia Maestro.

Helgi Jónsson er både producer, singer-songwriter og multiinstrumentalist, og ud over samarbejdet med Tina Dickow udgiver han også sin egen musik.
Helgi Jónsson er både producer, singer-songwriter og multiinstrumentalist, og ud over samarbejdet med Tina Dickow udgiver han også sin egen musik. Foto: Byrd / Jonas Krøner
Vis mere

Kort efter var Tina Dickow på en sangskriver-lejr, hvor hun blev teamet op med en musiker fra Nashville, USA. Til sin egen forbløffelse endte hun med at fortælle ham hele historien.

»Han spurgte mig, hvad der foregik i mit liv – og så kunne jeg ikke andet end at fortælle om mit livs kærlighed, som jeg havde brugt to år på at bryde ned og skubbe væk. Jeg sagde, at han nu var blevet glad med en anden, og at jeg var ked af det – eller hvad jeg nu var,« siger Tina Dickow.

Det blev til sangen ‘Watching him go’ om for sent at opdage den store kærlighed, der var lige for næsen af hende.

Men det var ikke helt for sent. Heldigvis. For Helgi Jónsson er en modig mand, og han brød med Hollywood-skuespilleren og gav Tina Dickow endnu en chance.

Og under Tina Dickows første længere besøg på Island faldt det hele på plads for parret.

»Island ramte mig. Både fordi alt, der måtte have virket lidt mystisk omkring Helgi, pludselig gav mening, da jeg mødte Island, og vigtigst af alt fik jeg en ro i maven, jeg ikke før har mærket. Jeg vidste bare, at jeg var det rigtige sted,« siger hun.

Sol, måne og stjerner stod rigtigt på den mørke islandske vinterhimmel over parret, og allerede efter ti dage var Tina Dickow ude for at kigge på hus i Island med sin islænding.

»Jeg var voldsomt overrasket over at mærke mig selv på den måde. Det var vældig chokerende at finde ud af, at jeg havde lyst til at slå mig ned på Island og var klar til både villa og Volvo. Jeg var ikke i tvivl om det, men jeg nåede da at tænke, kan det virkelig passe, at alt bare kører nu, efter vi har været så meget drama igennem?« siger hun.

Og ja. Det kunne passe, kærligheden holdt. I dag er parret gift, har tre børn, og succesfulde karrierer som internationale stjerner.

Tina Dickow begyndte at skrive sine egne sange allerede som tiårig. Dengang var det primært protestsange om for eksempel hungersnød i verden, men med tiden blev teksterne mere dagbogsagtige med inspiration fra sit eget liv.
Tina Dickow begyndte at skrive sine egne sange allerede som tiårig. Dengang var det primært protestsange om for eksempel hungersnød i verden, men med tiden blev teksterne mere dagbogsagtige med inspiration fra sit eget liv. Foto: Byrd / Jonas Krøner
Vis mere

På det nye album er der ikke en eneste sang om kærlighed og forholdet til Helgi. Den del er ligesom bare faldet på plads i hende.

Men det betyder ikke, at der ikke er alt muligt andet på spil.

»Livet bliver ikke nemmere, bare fordi man slår sig ned og bliver ældre. Men man får hovedet ud af egen røv og begynder at se andre ting i tilværelsen. Ikke mindst om hvad mennesket er for en størrelse, og hvad det er for en verden, man sender sine børn ud i. Så på den måde er det nogle meget større perspektiver,« siger Tina Dickow.

De seneste par år har hun med egne ord følt sig mere som et menneske. Med flossede følelser og hudløs følsomhed. Med savn efter sit hjemland og en følelse af, at der ikke rigtigt er styr på verden omkring hende.

Og som altid når livet murrer indeni, når den eksistentielle ensomhed banker på, kalder musikken på hende. Det er det, der er blevet til ‘Bitte små ryk’.