Juleaftensdag 2012 blev forsanger i det danske band Spleen United Bjarke Niemanns familie smadret til atomer. Hans svigermor havde begået selvmord og efterladt familien i chok, og først nu kan han sætte et punktum for sorgprocessen.

Udadtil kørte alt på skinner. Spleen United havde ramt familien Danmark-publikummet med deltagelse på Grøn Koncert, de havde haft årets største hit på P3 og så småt fået hul igennem til udlandet, da alt endte i kaos under en sen nattekoncert på Northside-festivalen i sommeren 2013.

Instrumenter fløj igennem luften, og en frustreret Bjarke Niemann snerrede fra scenekanten, at bandet var gået i opløsning. Medierne skrev om et band i krise, men sandheden var, at hans personlige tragedie havde ramt ham så hårdt, at han ikke længere kunne se sig selv i den gamle konstellation.

Spleen United spillede mørk elektronisk musik. Efter svigermoderens selvmord havde han brug for at lave lys, let pop, hvilket blev begyndelsen til soloprojektet Lightwave Empire.

»Efter den jul gav det bare ingen mening at lave kantet, dystert shit. Det var jo et granatchok for min kone at miste sin mor, så det gav mening at lave noget musik, der kunne dreje musikken over på noget smukt som for eksempel kærlighed,« fortæller Bjarke Niemann i dag om sit nye album, 'Heart of Noise', der er ment som en kærlighedserklæring til hans hustru i håb om at hjælpe hende igennem sorgen.

Håber at kunne hjælpe sine børn

Svigermoderen var den fatale juleaften hoppet ud fra Vejlefjordbroen midt i julemadlavningen, 10 minutter fra hvor resten af familien var samlet.

Bjarke Niemann har to piger på fem og ti år og en lille ny på vej, og han håber, de nye sange også kan hjælpe dem med at forstå, hvad der skete dengang.

»Den her plade er klart et forsøg på at finde meningen med det hele. Hvis man oplever en nedtur, så prøv at finde en positiv retning. Når jeg og min kone ikke længere er her, og mine døtre kører på Vejlefjordbroen, så forestiller de sig ikke kun deres mormor, der hopper ud fra den. De har samtidig musikken og kan tænke på, at deres forældre elskede hinanden. Det synes jeg er en god ting.«

Lightwave Empire på Northside 2017.
Lightwave Empire på Northside 2017. Foto: Sarah Christine Nørgaard
Vis mere

Han smiler og tilføjer, at familien har det godt i dag. Han var først i tvivl, om han skulle fortælle historien, da han tidligere har gjort meget ud af at adskille musik og privatliv, men han følte, at det denne gang var nødvendigt.

»Det har selvfølgelig hjulpet, at det er kommet på afstand. At vi som familie er kommet videre. Men det skal heller ikke være en familiehemmelighed, der skal tabuiseres. Det skal bare ud, og hvis jeg ikke havde været musiker, havde jeg forsøgt at skabe et optursrum omkring det på en anden måde.«

Flyttede til L.A.

Sideløbende med skabelsen af de nye sange har Bjarke Niemann og hans familie boet et par år i Los Angeles.

Først tog de derover året efter selvmordet for at holde jul i helt nye, solskinsfyldte rammer. Siden fik han i forbindelse med færdiggørelsen af albummet kontrakt med et amerikansk publishing-bureau, som satte gang i et lille Hollywood-eventyr.

»Jeg røg ind i det der Hollywood-tamtam, hvor man konstant sidder i møder og snakker med alle mulige. Jeg var for eksempel lige ved at skulle lave musik til en spillefilm.«

Udgivelsen af det nye album, der skulle sætte punktum for svigermoderens selvmord, var dog allerede blevet udskudt alt for mange gange med skiftende bandmedlemmer og uheldige møder med producere, så sidste jul besluttede Bjarke Niemann at rykke familien tilbage til Danmark for at kunne gøre arbejdet færdigt.

Stolt af sin familie

»Jeg er rimelig stolt over den måde, vi har gjort det her på. Min kone skal føde om en måneds tid og få vores tredje datter, og jeg synes, vi har formået at gøre det til en fin del af vores families historie. Det er en familietragedie, men jeg har det godt, når jeg tænker på min familie nu.«

Hans Lightwave Empire-projekt kører nu videre i første omgang med det nye album, der udkommer fredag, og et par efterårskoncerter i Aarhus og København. Derefter vil han tilbage til USA og se, hvad den kontrakt, han har fået, kan bruges til.

»Det kan få sangene ud alle mulige steder. Jeg kan også begynde at skrive med andre. Det er superfedt at få det her album ud. Det har været det største personlige projekt, jeg nogensinde har lavet, og jeg tror, det kommer til at stå som en fed markering af en tid, jeg har haft i mit liv.«

Spleen United på Smukfest 2008.
Spleen United på Smukfest 2008. Foto: Sisse Stroyer
Vis mere

Bjarke Niemann.
Bjarke Niemann. Foto: Rasmus Weng Karlsen / Pressefoto
Vis mere