Musikfestivaler landet over blev aflyst i sommeren 2020, og hvad den kommende sommer byder på, vides ikke.

Det er fortsat uvist, hvordan coronasituation i foråret og sommeren ser ud. Og derfor er det for tidligt nu at sige, om store begivenheder såsom festivaler og folkemøder kan finde sted i sommeren 2021.

Sådan lyder det fra kulturminister Joy Mogensen (S) torsdag på et samråd om emnet.

Hun gentager dog sit budskab om, at eksempelvis festivaler og andre begivenheder, hvor mange mennesker samles hen over sommeren, fortsætter med at »planlægge forsigtigt«.

»Jeg er helt opmærksom på, at dette svar på nuværende tidspunkt ikke giver fuldstændig klarhed over, hvordan og hvorledes med især de store begivenheder, da de står i en ekstraordinær vanskelig situation.«

Smukfest 2016: Christoffer på Bøgescenen.
Smukfest 2016: Christoffer på Bøgescenen. Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

»Hvis der er noget, vi har lært det seneste år, så er det, at jo flere mennesker vi samler, jo større risiko er der i forhold til virusspredning.«

»Vi kan ikke sige, hvad de (arrangørerne, red.) kan sundhedsmæssigt. Men vi kan give dem en form for sikkerhed i forhold til deres økonomiske, organisatoriske og kontraktmæssige planlægning,« siger Mogensen.

Det er Kim Valentin (V), Birgitte Bergman (K) og Morten Messerschmidt (DF), som har fået indkaldt ministeren i samråd i Kulturudvalget.

Hun er blevet bedt om at komme med sine overvejelser om for eksempel kviktest og vaccinepas. Samt om eventuel medfinansiering af de ekstra omkostninger til en sundhedsforsvarlig afvikling af sommerens begivenheder.

Flere store udenlandske festivaler har allerede aflyst sommeren 2021. Men foreløbig har kun et par mindre danske festivaler, Gutter Island og Tange Sø Festival, opgivet at gennemføre i 2021.

Roskilde Festival og Smukfest i Skanderborg – to mastodonter i Danmark – har endnu ikke opgivet.

For kort tid efter samrådet har Smukfest i Skanderborg meldt seks nye navne ud på deres plakat til sommerens festival.

Det er dog værd at bemærke, at der er tale om seks danske navne heriblandt Suspekt, Lis Sørensen og Melodi Grand Prix-aktuelle Fyr & Flamme.

»Der er mange grunde til, at vi bliver ved med at tro og arbejder på Smukfest 2021: Den positive vaccineplan, indførelsen af coronapasset, det øgede politiske fokus på mulige løsninger og vores placering i festivalsommeren spiller specielt store roller i netop dette puslespil, og vi arbejder benhårdt på at få det hele til at gå op i sidste ende,« skriver festivalen sammen med annonceringen af de nye navne.

Festivalens talsmand, Søren Eskildsen, forklarer videre: »Vi skal skabe en festival med alt det, vores gæster forventer, og det indebærer mere end 200 koncerter, talks og gøglerindslag. Det arbejde tager mange måneder at forberede, og derfor er det en helt naturlig del af den proces, at vi offentliggør navne løbende.«