Søren Schou / Pharfar udgiver for første gang et soloalbum. Det kommer først i form af 2 EP'er, og derefter samlet. Fotograferet på Vesterbro tirsdag den 9. februar 2016.
Søren Schou / Pharfar udgiver for første gang et soloalbum. Det kommer først i form af 2 EP'er, og derefter samlet. Fotograferet på Vesterbro tirsdag den 9. februar 2016. Foto: Emil Hougaard

Hvor går man hen, når de musikalske modebølger forsvinder? Pharfar forsøger sig med ny, voksen musik uden ’skæg, ballade og lidt sex’.

Singlen 'Holder mig skarp' er en forløber for Pharfars første solo-album. Se den nye video her for første gang.

For et par somre siden var det så godt som umuligt ikke at støde på Søren Schou i det danske festivalland.

Under navnet Pharfar optrådte han selv med egne hits som 00er-klassikeren ’Fugt i fundamentet’, ’La’ mig rulle dig’ og ’Alt er godt - den med ’Du har fået et par børn, jeg har fået et par øl’. Og han var producer bag sæsonens hitnavne som Kaka, Wafande og Shaka Loveless.

Men nu er den 42-årige tidligere ungdoms tv-vært blevet voksen. Han er aktuel med en single 'Holder mig skarp' - senere et par ep’er og en lp - der gerne skulle vise en anden side end ’skæg, ballade og lidt sex’. For hvor går man hen, når ingen længere gider lytte til såkaldt dancehall?

Chancen for, at du som plus-50-københavner er stødt på Søren dengang, da Pharfar var dreng, er rimelig stor.

Hans far stod i mere end 30 år bag Spisehuset, en restaurant i Huset i Magstræde. Hans bror og han selv fes dagligt rundt i restauranten, som var det deres andet hjem.

»Jeg er vokset op i et miljø med en masse liv, rummelighed og varme. Det er helt sikkert smittet af på mig. Men det har også lært mig, at det er nødvendigt at holde pauser fra festen. Mange af de personer, jeg husker fra Huset og Christianshavn er her ikke længere,« siger Pharfar, da BT møder ham på en restaurant på Vesterbro.

Den inkarnerede Christianshavner er flyttet til Frederiksberg sammen med sin kone. Bare et af flere tegn på at der er sket en vending for ham, også privat.

»Jeg har nok altid været klassens ’Funny Per’. I 90erne forsøgte jeg at være en del af hiphop-miljøet. Jeg ville så gerne være ’true’ og ’street’. Men jeg kunne bare ikke være negativ. Nogle gange, når jeg ikke kunne holde ud at lytte til mig selv, begyndte jeg at lave sjov og ballade på scenen, og så vågnede alle i salen.«

Skæv trio

I stedet blev det den glade solfyldte reggae og et gennembrud i midt 00erne med den i alle henseender skæve trio Bikstok Røgsystem.

Som producer og musikalsk bagmand for Natasja Saad oplevede Søren Schou enorm succes både før og efter hendes tragiske død på Jamaica i 2009. Sangen ’Gi’ mig Danmark tilbage’ har sin egen moderne politiske historie.

»Jeg tror, at mange piger endelig fandt én de kunne identificere sig med i Natasja,« siger Pharfar i et forsøg på en forklaring på den store succes.

»Der var enten ’Aj, jeg er så lækker, at du aldrig kan få mig’-sangerinden. Eller der var den kloge og indadvendte sangerinde. Natasha var fuld af energi, sparkede røv og snakkede som en dreng.«

På den nye single ’Holder mig skarp’ synger Pharfar for første gang. Den er mere hiphop og R&B end dancehall, og den er helt blottet for ironi. Lyden er både moderne og retro - og betydelig dybere end, man er vant til fra den side.

»Det er udfordringerne, der gør, at man gør sit bedste. Ikke at man forsøger at kopiere sine tidligere succeser. Jeg har haft stor glæde af den jamaicanske lyd i årevis. Men jeg føler ikke, at jeg trukket kortet: ’ham, der kun kan lave dancehall’,« siger Pharfar.

Rygklappere

Som han sidder ved vinduet med udsigt til en af Istedgades sidegader, ligner Pharfar en afklaret mand. Han har været igennem en hel del selvterapi og selvindsigt for at nå til den afklaring.

»Jeg har spist en ydmygpille. Det f...er virkelig med dit ego at komme op at stå på en stor scene. Du ser dit navn alle mulige steder. Det er svært ikke at tro på, at du rent faktisk er fed. Jeg har set mange blive narret af at have 20 rygklappere stående i baggrunden. Jeg er selv bange for at blive et røvhul,« siger Pharfar.

Hvordan undgår man det?

»Jeg spurgte mig selv: ’Kan du huske, hvorfor du lavede musik i gamle dage?’ Og svaret var, at det ikke handler om at lægge sig ned på ryggen og logre i håb om at blive spillet på P3 og få en masse KODA-kroner eller, hvad jeg målte min succes i. På et tidspunkt troede jeg, at jeg deltog i en konkurrence. Jeg vil gerne tilbage til den glæde, jeg følte i de ti år, hvor jeg sad og lavede mærkelig reggae,« siger Pharfar.

Der samtidig er nået til den erkendelse, at intet i denne verden varer evigt. Heller ikke danskhall-bølgen, som den er døbt.

Den er måske allerede overstået. I hvertfald på de store scener og forsiderne.

»Når man er ung og vild tror, man at alt varer for evigt. Men en dag bliver man old news. Det er det brutale ved branchen. En gang imellem skal der nye varer på hylden,« som han siger det med et skuldertræk.

Indtil videre holder Pharfar sig skarp med ’Holder mig skarp’.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.