Normalt kan de gøre ham nervøs. Men de har været værd at vente på, anmeldelserne. Hans første soloshow er nemlig blevet overdynget med roser i landets aviser. Nu er det tid for Simon Kvamm at gøre status over et efterår, hvor han for første gang i 20 år har optrådt helt alene. Uden vennerne i Nephew, Peter Sommer og de gakkede kollegaer i ’Drengene fra Angora’. Kun ham selv, hans backingmusikere, en mikrofon og en guitar.

»Jeg er da supertilfreds med, hvordan mit soloshow er blevet taget imod. Det er ligesom et barn, man har lavet, som får en god begyndelse på livet,« fortæller den 41-årige sanger og komiker.

BT møder ham i kælderen under Bremen Teater i København. Til en snak om at gå nye veje og udforske nyt land og sit eget repertoire.

I september indledte Simon Kvamm sit oneman-show ’Vandmand’, hvor han på intime spillesteder rundt om i landet optrådte som både komiker og musiker. Lidt a la Niels Hausgaard. Han havde fundet de velkendte figurer som rockeren Baune og cykelrytteren Pim de Keysergracht frem fra gemmerne, og samtidig forsøgte han at gøre publikum klogere på, hvem Simon Kvamm i virkeligheden er.

Udgiver sit første solo-album
I fredags udgav Simon Kvamm sit første soloalbum med sange fra showet. På albummet åbner den 41-årige silkeborgenser op for personlige oplevelser fra sin opvækst og voksne liv, der har brændt sig fast på nethinden. Ikke fordi, de har revolutioneret verdenshistorien, men fordi de har været med til at definere ham. Som menneske og som kunstner.

I nummeret ’Vandmand’ synger du om en blød vandmand, der bliver set som en farlig haj. Hvorfor det?

»Både som privatperson og offentlig person er jeg ofte blevet set som en arrogant og kølig type. Jeg tror, det handler meget om mit udseende, fordi jeg mange gange har fået at vide, at jeg ser sur ud. Sangen handler om, at man godt kan føle sig som en skrøbelig vandmand, selv om man fremstår som en farlig haj. Det er der sikkert mange andre end mig, der også kender til.«

Og netop det, at publikum har kunnet genkende sig selv i de personlige fortællinger, har været noget af det fedeste ved showet, fortæller han. Simon Kvamm har således modtaget flere mail fra danskere, der var været inde at se showet, som har gjort ham opmærksom på, at de har oplevet noget lignende i deres eget liv.

Hvorfor har du valgt at inddrage privatpersonen Simon Kvamm i showet?

»Det har jeg ikke noget svar på. Det er en intuitionsting. Når man skriver sange, i hvert fald når jeg gør, så går jeg derhen, hvor jeg føler, der er noget at fortælle. I det her tilfælde har der været nogle episoder fra min egen barndom og ungdom, som har banket på. Og det kan jeg ikke svare på, hvorfor de har, men det har de. Det er små episoder, der har været definerende for mit liv.«

Simon Kvamm har spillet på de helt store koncertscener med bandet Nephew og høstet anerkendelse sammen med sin ven og troubadour-kollega Peter Sommer i De Eneste To. Med Nephew fik han i 00erne sit gennembrud med albummet USADSB, der solgte over 110.000 eksemplarer. Succesen førte bl.a. til et kortvarigt samarbejde med Timbaland, der har produceret musik for verdensstjerner som Justin Timberlake og Elton John. Dengang var George W. Bush præsident i USA, mens debatten i Danmark kredsede om karikaturtegninger og krigsdeltagelse. Nu skriver vi 2017, og storhedstiden med Nephew og komikergruppen ’Drengene fra Angora’ er efterhånden længe siden.

Er mere lyrisk fortællende
Håber du, at du med dit nye soloshow bliver set som en kunstner, der har mere på repertoiret end det, du hidtil har været kendt for?

»Jeg håber, at jeg kan få udvidet paletten lidt i forhold til, hvilken slags musik jeg er kendt for. Mine nye numre er mere lyrisk fortællende end tidligere. Men jeg har da en klar fornemmelse af, at folk stadig ved, hvad jeg står for musikalsk. Jeg mener ikke, at jeg nødvendigvis skal fastholde en bestemt stil inden for tekstskrivning.«

Hvad er succeskriteriet for dit nye soloalbum?

»Jeg tænker ikke så meget i salgstal. Men jeg håber da, at mine nye sange vil ramme nogle, der ikke kender mig som kunstner. Det kan være yngre generationer, der ikke kender mig fra Nephew eller De Eneste To, men som opdager mit nye album. Jeg får optur, hvis det sker.«

Simon Kvamm er opvokset i Silkeborg, og det midtjyske lune er ikke til at komme udenom, når snakken falder på ungdomsårene i Søhøjlandet. Som teenager var han en del af den lokale knallertbande, der kæderøg på alle gadehjørner.

Det var en magisk, men også komisk tid, fortæller han. Det gav point, hvis man brokkede sig over sit fritidsarbejde, selv om man i virkeligheden holdt af det. Men brokkeriet skabte noget at være fælles om for de usikre teenagedrenge. For i virkeligheden var de nogle skrøbelige størrelser, der blot hungrede efter anerkendelse.

Da han i september optrådte med showet på Silkeborg Gymnasium, havde han inviteret knallertvennerne med som publikum. Efter showet mødtes de og røg et par smøger sammen, som de plejede at gøre.

»Der var en af dem, der trak mig til side og spurgte mig, om Baune-figuren var bygget på ham selv. Han havde gået og tænkt over det, fordi han havde den samme brune ruskindsjakke som Baune. Vi grinede lidt ad det, men jeg svarede ham, at han er bygget på os alle sammen. Det var godt for ham at få det opklaret,« fortæller Simon Kvamm, der har valgt at forlænge sit onemanshow indtil slutningen af marts.
Hvad der skal ske karrieremæssigt derefter, har han endnu ikke lagt sig fast på. Men det er slet ikke sidste gang, at han har optrådt solo, forsikrer han.