Sangen 'Danmark' er bare ikke god nok til at være en klassiker, siger sangbogsudvalget, der over for Radio4 afviser censur af upassende indhold.

Bundesen, Hardinger og resten af Shu-bi-dua skrev Danmark i 1978. Siden er sangen blevet hvermandseje. Men nu bliver det ikke længere muligt at skråle 'de varme lande er noget lort' med 'Højskolesangbogen' som kilde.

Sangen om Danmark er nemlig valgt fra til den 19. udgave af 'Højskolesangbogen', der offentliggøres i dag – bare fire dage efter Michael Bundesens død.

Shu-bi-duas Danmarkssang har været med i de to seneste udgaver af 'Højskolesangbogen' fra 1989 og 2006, men nu er det slut.

»Vi er enige om, at den sang har haft sin tid. Det er egentlig bare, fordi vi ikke synes, det er en spændende og god nok sang,« siger kirke- og kormusiker Anne Odgaard Eyermann til Radio4. Hun er en af de seks, der har udvalgt sangene til 'Højskolesangbogen'.

Samme melding kommer fra formanden for Højskolesangbogsudvalget, Jørgen Carlsen. Han sammenligner sangen med 'Mormors kolonihavehus' af duoen Clausen og Petersen, der ligeledes må se sig strøget fra den nye udgave af den kendte sangbog.

»De har været med to gange. Skal de med tredje gang, så begynder vi at krone dem som moderne klassikere. Har de kvalitet til det? Nej, det har de sgu ikke. Så de er røget,« siger Jørgen Carlsen til Radio4.

Shu-bi-duas sang om Danmark har tidligere mødt kritik for starten på andet vers:

»Der findes andre mennesker end dem, der er danske. De bor i huler og slås hele dagen. Det har vi li'godt aldrig nogensinde gjort. De varme lande er noget lort,« lyder teksten.

Jørgen Carlsen afviser, at sangen ryger ud på grund af netop de sætninger.

»Vi har betydelig mere fornærmende sange i bogen end denne temmelig uskyldige, drengede vittighed,« fastslår han over for Radio4.

Shu-bi-duas guitarist og sangskriver Michael Hardinger mener bestemt ikke, tiden er løbet fra humoren i sangen. Men han siger til Radio4, at han ikke er specielt oprevet over, at den bliver droppet.

»Jeg er helt ligeglad med, om den er i 'Højskolesangbogen' eller ej. Det er en dejlig bog lige meget hvad. Vi tjente ikke engang særlig mange penge på at være med i den. Hvis man fik en halv million, ville jeg være stærkt oprevet,« siger han til Radio4.