******

(Seks stjerner)

Pop-divaens nyeste kombination af album og musikvideo er et respektindgydende mesterværk

Engang for længe siden interviewede jeg Beyoncé, så jeg ved, at hun er godt halvanden hovede lavere end jeg. Men efter en times tid i selskab med super-divaens nye projekt ’Lemonade’, nærer jeg ikke alene ny respekt men også en lille portion sund frygt for Beyoncé.

Indtil søndag eftermiddag havde jeg faktisk ikke alt for høje tanker om den forhenværende leder af pigegruppen Destiny’s Child.

Jovel, jeg vidste da godt, at Beyoncé er både smuk og talentfuld. Men jeg har aldrig været specielt imponeret af sange som ’Crazy in Love’ eller for den sags skyld ’Hello’.

Men så satte jeg mig ned for at se Beyoncés nyeste multimedie-overraskelse, ’Lemonade’ - der uden varsel blev udgivet i weekenden.

Og nu er jeg ærligt talt klar til at smide samtlige hæmninger overbord, stå i kø i timevis, løse billet og så skrige som en 14-årig pige, næste gang Bay-Bay kommer til byen.

Mesterværk

’Lemonade’ er nemlig et moderne pop- og filmmesterværk - hverken mere eller mindre.

De tolv sange handler om ægtemanden Jay Zs utroskab, der først reducerer konen, Beyoncé til et grædende hob af selvmedlidenhed og forsmåelse.

Denne dybe ydmygelse vækker også minder om først moderens og før hende, bedstemoderens lignende nederlag.

Snart afløses sorgen af en intens vrede, der får englændernes tæppebombning under Anden Verdenskrig til at minde om et venskabeligt puf på skulderen.
Og det var bl.a. her min nye og sunde frygt for Beyoncé opstod.

Siden ændrer sangerindens attitude sig til noget, der med rette kan reduceres til de to ord: ’Fuck off’. Og til alt held for Jay Z, der endelig selv dukker op i sangen ’Sandcastles’, slutter fortællingen med tilgivelse og en ommuligt endnu dybere kærlighed og forståelse.

Ikke bare Beyoncé

Nu skal det for ordens skyld understreges, at Beyoncé ikke officielt har sagt, at albummet handler om hendes eget liv og netop Jay Zs utroskab. Og mindst ligeså vigtigt er det, at ’Lemonade’ ikke blot er et Beyoncé solo-projekt.

Således er sangene skrevet af et lille hav af forskellige komponister - bl.a. Beyonce selv. De hudløst ærlige og magtfulde digte, der binder sangene sammen, er alle skrevet af den britiske poet Warsan Shire. Og filmen, der også kan ses på streamingservice'en Tidal, har hele syv forskellige instruktører - bl.a. Beyoncé selv.

Men istedet for at klantre Beyoncé for ikke at have gjort det hele selv, bør hun roses for at uddele opgaverne til folk, der i den grad kan deres kram.

I centrum leverer den 34-årige mor og hustru nemlig selv sit livs indsats som kunstner. ’Lemonade’ vokser desuden til et projekt, der helt ubesværet også omhandler USAs historie, kønspolitik, racisme, universel kærlighed, tilgivelse, religion og endelig livet selv.

Det lyder måske højtragende. Men selvom rammerne nogle gange er meget ’kunstneriske’ og abstrakte, så er tonen - både filmisk og musikalsk - ligefrem, ægte og rå. Og både som filmfan og musikelsker har jeg ganske enkelt aldrig set noget lignende.

PS: Titlen ’Lemonade’ kommer sig af utrykket ’If life gives you lemons, make lemonade’ - hvis livet giver dig (sure) citroner, så lav (sød) limonade ud af dem. Dét var nemlig én af de ting, Beyoncé lærte af sin egen bedstemor.
’Lemonade’ kan ses på og høres på streaming-servicen Tidal.

Beyoncé, 'Lemonade', Sony Music