Hvis Nordens største festival, Roskilde Festival, skal blive til noget i 2021, skal portene åbnes for samtlige 130.000 deltagere.

Halve løsninger med et reduceret antal publikummere, duer ikke. Det er alle eller ingen.

Så kontant er udmeldingen fra Roskilde Festivals administrerende direktør, Signe Lopdrup, i et interview med B.T.

Interviewet er sat i stand i forbindelse med, at Roskilde Festival torsdag offentliggjorde 29 nye navne til 2021-plakaten.

Svedende, grinende, skrålende og fast sammenklistret. Sådan er det tit foran scenerne på Roskilde Festival. Ikke et billede, der harmoner specielt godt med social distance og de mange restriktioner, coronaen har kastet ned over samfundet.
Svedende, grinende, skrålende og fast sammenklistret. Sådan er det tit foran scenerne på Roskilde Festival. Ikke et billede, der harmoner specielt godt med social distance og de mange restriktioner, coronaen har kastet ned over samfundet. Foto: Torkil Adsersen
Vis mere

Offentliggørelsen og det indlagte håb om et samfund, der er gearet til fest og glade festivaldage allerede til sommer, står i skarp kontrast til den situation, vi befinder os i lige nu med stigende smittetal, nedlukninger og massive aflysninger af sociale arrangementer.

Alligevel er ledelsen hos Roskilde Festival fast i troen på, at Dyrskuepladsen til sommer kan lægge grønsvær til den 50. udgave af festivalen.

»Som arrangører af Roskilde Festival har vi opbygget en dyb faglighed, som handler om, hvordan man ansvarligt og sikkert kan samle så mange mennesker – også i så komplekse miljøer. Det handler om crowd management og om hygiejne og adfærd, og det er nogle af de ting, som vi er virkelig dygtige til,« siger Signe Lopdrup.

Med et forsamlingsloft på 10 personer, som vi har i dag, virker det nærmest absurd at forestille sig, at man skal samles i hundredtusindvis allerede om et halvt år?

Administrerende direktør i Roskilde Festival Signe Lopdrup håber og tror på, at 130.000 festglade deltagere til sommer kan nyde musikken – og friheden – på den 50. udgave af Roskilde Festival.
Administrerende direktør i Roskilde Festival Signe Lopdrup håber og tror på, at 130.000 festglade deltagere til sommer kan nyde musikken – og friheden – på den 50. udgave af Roskilde Festival.
Vis mere

»Vi kan jo ikke tage udgangspunkt i, hvordan situationen er i dag. Der er ingen tvivl om, at vi ikke kan afvikle Roskilde Festival, som situationen ser ud nu. Der er ingen af os, som på tværs af brancher er naive, og vi ved godt, at vi ikke kan forsamles så mange mennesker i en situation med det nuværende smittetryk.«

Den Roskilde Festival, I arbejder hen imod i 2021, er den 1:1 i størrelse og antal, eller kunne man forestille sig en reduceret udgave?

»Vi har en 100 procent udsolgt Roskilde Festival, som skal afvikles i 2021. Hvis vi ikke kan levere en festival på det niveau, vi plejer, så kan vi jo ikke afholde festivalen. Så vi ser ikke for os, at vi laver en halv Roskilde Festival, hvis ikke vi får myndighedernes godkendelse til det, eller hvis vi ikke kan leve op til at lave en sundhedsmæssig forsvarlig festival.«

Så hvis myndighederne meddeler, at det kun vil være forsvarligt at samles 10.000 personer, hvad gør I så?

»Ja, så kan vi jo ikke afvikle Roskilde Festival. For der er 130.000 mennesker i festivalbyen. Men jeg oplever, at vi har en god dialog med myndighederne omkring lige præcis den her forståelse,« siger direktøren.

Læs hele interviewet med Signe Lopdrup i faktaboksen herunder, hvor hun svarer på, om krav om mundbind og vaccine kan komme på tale.

Vaccine og test bliver afgørende

Tidligere på ugen meddelte sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), at de første danskere potentielt kan blive corona-vaccineret til januar.

Og netop vaccinen kommer til at spille en afgørende rolle, hvis Roskilde Festival samt andre danske festivaler skal kunne afvikles fra juni og frem.

Det er Signe Lopdrup og co. på alle måder klar over.

Et andet element, som Roskilde Festival er klar over, og som de sætter deres lid til, er at quickteste folk, inden de kommer ind på selve festivalområdet.

For Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, kunne det godt være en farbar vej mod en mulig festivalsæson.

»Hurtigtest kan sige, om en person udskiller rigtig meget virus. De kan ikke frikende vedkommende for at udgøre en smitterisiko, men de kan tage de værste smittespredere ud af forsamlingerne, og på den måde kan man jo godt forestille sig, at festivaler kan kombineres med en hurtigtest,« siger han.

Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Vis mere

Professoren tør ikke lægge hovedet på blokken og sige, om danskerne kan regne med at sætte kryds i festivalkalenderen til sommer, men der er brug for at tro på det, siger han:

»Hvis vi får vaccineret vores mest skrøbelige grupper og måske også sundhedspersonalet, så kan vi ud på sommeren måske slække lidt på det i forhold til festivalerne.«

Men gælder det også store festivaler som Jelling, Northside og Roskilde med 30.000-130.000 deltagere?

»Nu er jeg ikke festivalarrangør, men jeg kunne nok forestille mig, at efter man har haft det hele lukket ned, så bliver det også langsomt lukket op igen, og der er jo ingen, der siger, at man behøver at samles 130.000. Det kunne være 10.000. Det er trods alt bedre end ingenting,« siger Hans Jørn Kolmos og bliver støttet af Christian Wejse.

Han er epidemiolog på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, og heller ikke han er videre optimistisk, når det kommer til de helt store forsamlinger:

»Jeg er ikke sikker på, at jeg turde planlægge alt for hårdt med det, fordi store begivenheder nok bliver noget af det sidste, der bliver åbnet op for,« siger han.